20 vuotta sitten: Savirakentamisen perimätietoa ja uutta tekniikkaa Kultelassa

0
Pajan välikatto tehdään saven ja oljen sekoituksesta.

Somero-lehti 21.5.1999:

Teksti ja kuvat: Elina Kurkikangas

Kultelassa järjestettävä savirakentamisen kurssi vaalii keramiikka-alan perinteitä ja uudistaa niitä. Somerohan on ollut tärkeä keramiikan ja tiilen teon keskus 1800-luvulta lähtien. Sitä aikaisemmin somerolaista tiiltä kuljetettiin härkävankkureilla Turkuun.

Polttamattoman saven rakentamisen ammattitaitoa herättelemällä toivotaan paikkakunnalle alan töitä ja yritystoimintaa.

Kurssilla valmistetaan sepän paja, jossa voidaan jatkaa kurssitoimintaa myöhemmin. Pajan seinät tehdään savijauhosta, vedestä ja hakkeesta, jotka sekoitetaan betonimyllyssä ja tasoitetaan muottien välissä seinäksi. Saviseos kovettuu välittömästi, mutta talon kuivuminen lopullisesti kestää noin vuoden. Seinät rapataan heinäkuun alussa.

– Savi on huoneilman kannalta terveellinen talonrakennusmateriaali. Se sopii hyvin esimerkiksi allergikoille keramiikkataiteilija Catharina Kajander sanoo.
Savi sitoo kosteutta ja sopii siten erinomaisesti yhteen puun kanssa. Kosteuttava tasoittava ominaisuus on hyödyllinen myös eläinsuojissa.
Kurssilla käytettävää rakennustapaa kutsutaan kevytsavitekniikaksi. Saveen sekoitettavat kevyet materiaalit parantavat lämmöneristyskykyä. Kevytsavesta tehty talo tarvitsee tuekseen kantavan puurungon.

– Olki-savitaloja on satoja vuosia vanhoja, rakennusarkkitehti Teuvo Ranki kuvailee rakennustekniikan kestävyttä.
Peritämätieto ja hyvät kokemukset savirakentamisesta houkuttavat osaltaan tekniikan kehittämiseen. Työvaltainen tekniikka soveltuu sellaisten tilojen rakentamiseen, jotka voidaan tehdä talkoilla.

Kurssituksesta vastaavat Kajanderin ja Rankin lisäksi Timo Kinnunen, joka on luonut kurssilaisille tilat toimia. Assistentteina toimivat keramiikka-alan opiskelijat Jaana Taipale ja Niina Mäki-Penttilä. Kurssin järjesti Kultelan savi- ja matkailuhanke.