Yli 33 vuotta yrittäjänä työskennelleen Ulla Hautamäen mieltä lämmittää Vuoden Yrittäjänainen -tunnustus. Someron Yrittäjänaiset antaa sen hänelle tänään.

Kun hän aloitti yrittäjänä Somerolla 1986, niin alkuunlähtö jännitti. Eräältä konkarilta saadut hyvät ohjeet ovat kantaneet. Tämä valisti, että ainakin kannattaa hoitaa hyvin velvollisuudet: maksaa verot ja eläkkeet.

– Jännitin, kun olin niin nuori. Toisaalta aika oli silloin helppo. Kaikki tuntui olevan mahdollista, muistelee ennen yrittäjyyttä liikkeenhoitajana optikkoliikkeessä ollut Hautamäki, silloinen Nieminen.

Hän arvelee, että olisi tänä päivänä startissa realistisempi, eikä sortuisi yrittäjyyden romantisointiin.

– Taloudellinen realismi tulee säilyttää, pitää jalat maassa ja pää pilvissä. Usko itseesi ja omaan ideaasi. Opiskele ja kehitä siinä itseäsi, pysy ajan hermolla, antaa hän ohjeeksi yrittäjyyden alkutaipaleelle.

Hautamäki suoritti joitakin vuosia sitten optometrian kandidaatin tutkinnon amerikkalaisessa yliopistossa.

– Se oli hyvä täydennyskoulutus. Päivitin tietojani. Se paransi ammatillista itsetuntoa: olen vielä oppimiskykyinen, kertoo vuonna 1979 optikoksi valmistunut Ulla Hautamäki.

1990-luvulla tuli jo lama, mutta ei niin kovana optikkoalalla kuin vuonna 2007. Se sekoitti optisen alan toimintatavat ja muutti alan ilmapiirin. Isot ketjut jylläsivät televisiomainonnalla ja alennuksiin perustuvalla markkinoinnilla.

Kilpailu ravisteli optikkoalaa. Ulla Hautamäki sanoo hyvää olleen sen, että tuli omalla kohdalla mietittyä, mikä on tärkeää.

– Haluamme tuottaa hyvää ja laadukasta, asiakkaan tarpeisiin räätälöityä näkemistä ja tietoa siitä.

– Liikaa ei kannata katsoa, mitä kilpailijat tekevät. Sorruin itse siihen, kun halpamyynti rantautui Suomeen.

– Minä uskon, että linssien laatu ja henkilökohtainen, kiireetön ja asiantunteva palvelu ovat meidän yrityksemme juttuja, selvittää Hautamäki hänen ja Kari Niemisen omistaman yrityksen kulmakiviä.

– Pelkällä halpamyynnillä ei eläisi Somerolla. Paikkakunnalla on liian vähän väkeä.

Hautamäki sanoo olevan tärkeintä, että asiakkaat voivat luottaa yritykseen, sen tuotteisiin ja palveluun.

– Fenno Optiikka -ryhmään kuuluminen on auttanut ja tukenut, muun muassa markkinoinnissa ja koulutuksessa. Fenno Optiikka -yhteistyö on mahdollistanut ison harppauksen digitaaliseen näöntutkimukseen ja uuden sukupolven linssien myymiseen Someron Optiikassa.

Lukion jälkeen Ulla Hautamäki opiskeli matematiikkaa Turun yliopistossa.

– Ei mennyt kauan, kun ymmärsin, ettei se ole minun juttuni.

Hän muisti ammatinvalinnan tunnin ja tutustumisen optikon ammattiin. Siinä yhdistyi moni asia, josta hän oli kiinnostunut: matematiikka, käsillä tekeminen, sosiaalisuus ja luovuus. Hän aloitti opitikko-opistossa 1976, ja valmistui optikoksi 40 vuotta sitten, 4. joulukuuta 1979.

Ulla Hautamäestä monipuolisuus on optikon ammatin hienous.

– Tämä on sosiaalinen ammatti. Saan olla ihmisten kanssa tekemisissä. Kun varaa tarpeeksi aikaa näöntutkimukseen, niin voi kiireettömästi keskittyä asiakkaaseen ja hänen tarpeisiinsa.

Luovuutta saa käyttää, kun täydentää silmälasien kehysvalikoimia, suunnittelee markkinointia, somistaa ja valitsee asiakkaalle kehystä. Muodin ja trendien seuraaminen on tärkeää.

– Yrittäjänä saa tehdä kaikkea: siivota ja sisustaakin. Voi vapaasti valita, millaisen linjan valitsee ja mitä asiakkaille tarjoaa.

– Olen vuosien varrella oppinut, ettei ihan kaikessa tarvitse olla kymppi, seiskakin usein riittää. Sillä tavalla elämä ja työ on helpompaa ja rennompaa.

Ulla Hautamäki sanoo, että avoimuus on auttanut häntä ja yritystä.

– Jos on vaikeita aikoja, sen voi kertoa yhteistyökumppaneille. Voi soittaa tavarantoimittajalle ja neuvotella maksuehdoista.

– Tuo luottamusta puolin ja toisin, kun ottaa asiat esiin ja on avoin sekä realistinen.

Ulla Hautamäki kiittää paikallista pankkia, joustavuutta ja hyvää palvelua. Hänestä kaksi paikallista pankkia on suuri etu somerolaisyrittäjille. Pankit tuntevat asiakkaansa ja paikkakunnan tilanteet.

Hautamäki kehaisee myös kaupungin nykyistä yrittäjämyönteistä linjaa.

– Kaupunki arvostaa yrittäjyyttä ja ymmärtää, miten tärkeää yhteen hiileen puhaltaminen on paikkakunnan kannalta. Siitä hyötyvät kaikki.

Hautamäki on miettinyt myös yrittäjien välistä yhteistyötä ja sen hyvää tekevää merkitystä paikkakunnalle. Hän kiittää sitä, että Someron Yrittäjät, Someron Yrittäjänaiset ja Somero Sydämessä tekevät loistavaa yhteistyötä.

– Yrittäjien ja yhteistyökumppaneiden ei koskaan kannata rikkoa siltoja. Aina on parempi edes laiha sopu, kuin lihava riita ja lopullinen välirikko. Kannattaa miettiä toista osapuolta ja yrittää ymmärtää häntä. Peiliin katsominen tekee meille kaikille hyvää.

63-vuotias Ulla Hautamäki aikoo jatkaa ammatissaan vielä muutaman vuoden. Hän toivoo, että sinä aikana yritykselle löytyy jatkaja.

– Lupaan opastaa ja auttaa. Somerolla on mukavia asiakkaita. Iso tekijä ovat vapaa-ajan asukkaat, sillä he pitävät Someron palveluista.

Someron Optiikassa on optikkopalveluiden lisäksi passikuvapalvelu, kuvakioski, paristoja ja angoralämmittimiä.