Liigakärki Akaa sai vastaansa SoVon rynnistyksen

0
Arber Istrefin syöttö tavoittaa maalinedustalta Xhevdet Gelan ja tämän laukaus upottaa pallon Kasper Kankaan taakse Akaan maaliin.

Syntynyttä kavennusosumaa juhlii koko SoVo-kentällinen, eli maalivahti Akseli Syrjälä (47), Valdrin Seferi, Gezim Voca, Istrefi ja Gela.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Yritys oli ponnekas, mutta eipä ollut Someron Voima Futsalista siltikään Akaa Futsalin voittoputken katkaisijaksi Futsal-Liigassa.
Joukkueet ottivat yhteen Someron monitoimitalossa, mistä akaalaiset kiikuttivat tuiman taistelun jälkeen 7–4 (3–2) voiton ja kaikki kolme sarjapistettä kotikonnuilleen.
Akaa Futsal oli ennen Somerolle tuloaan voittanut syyskauden kaikki kymmenen liigaotteluaan varsinaisella peliajalla. Sen tilillä oli siis maksimaaliset 30 sarjapistettä ja selvä johtoasema sarjataulukossa.
Somerolaista kaimaseuraansa vastaan Akaalla – aiemmalla Leijona Futsalilla – oli takanaan kuuden peräkkäisen liigakohtaamisen voittoputki. Edellisen kerran SoVo oli voittanut keskinäisen yhteenoton syksyllä 2017.
Akaan tahdissa käynnistyi myös lauantain kohtaaminen. Ottelua oli pelattu vain 21 sekuntia, kun Tatu Ahonen siirsi vieraat 1–0 johtoon.

Syrjälä avasi maalipaikan

Kotijoukkue kokosi nopeasti rivinsä, haki uuden latauksen ja ryhtyi takaa-ajoon. Se tuotti tulosta seitsemännellä peliminuutilla, jolloin Arber Istrefi pääsi hyödyntämään Akaa-vahti Juho Laineen seikkailun kaukana maaliltaan ja tinttaamaan pallon tyhjään vierasmaaliin.
Samalla kaavalla edettiin pitkälle toista puoliaikaa, eli Akaa otti askelen, parin etumatkan ja SoVo sinnitteli kavennusmaaleineen lähituntumassa.
Isäntien toisen osuman pohjusti muutenkin hyvin pelanneen maalivahti Akseli Syrjälän pitkä avausheitto, joka tavoitti Istrefin pään kentän toisessa päädyssä. ”Arbe” nikkasi suoralla jatkolla pallon maalinedustalle Gezim Vocalle , joka iski hallitusti 2–3 kavennuksen.
Toisen jakson alkupuolella syntyneeseen SoVon kolmanteen maaliin vuorostaan Voca teki mallikkaan pohjustuksen, jonka jäljiltä Istrefi pääsi tarjoilemaan syötön tekopaikkaan juosseelle Xhevdet Gelalle .

Manzo nurin, Akaalle maali

Seuraavat yhdeksän minuuttia kotijoukkue metsästi ahnaasti tasoitusta. Kiri katkesi Akaan viidenteen maaliin, jota edelsi somerolaisille jossittelun varaa jättänyt pallonriisto toisessa kenttäpäädyssä.
SoVon Joonas Manzon tehdessä väkevää nousua Akaan puolustusalueelle häntä rikottiin pariinkin otteeseen sääntöjen rajamailla liikkunein ottein. Sovolaisten mielestä otteet lipsahtivat rikkeiden puolelle, mutta erotuomareiden tulkinnan mukaan eivät.
Peli sai jatkua, Manzo jäi parketin pintaan ja Akaa iski nopealla vastahyökkäyksellä lukemat 3–5:een.
– Olin sen verran kaukana tilanteesta, etten kunnolla nähnyt mitä siinä tapahtui. Oli miten oli, niin kolmellakin pelaajalla meidän olisi pitänyt pystyä puolustamaan pallo pois vastustajalta, SoVon pelaajavalmentaja Valdrin Seferi kommentoi ratkaiseviksi muodostuneita tapahtumia vajaat viisi minuuttia ennen peliajan täyttymistä.

Tehomies unohtui vaihtopenkille

Loppuhetkillä kotijoukkue jahtasi vielä kavennusmaalia ”lentävän maalivahdin” turvin. Juho Pettersson onnistui tuikkaamaan pallon Akaan verkkoon, mutta sitä ennen peli oli jo ehtinyt ratketa vieraiden lauottua pelivälineen kahdesti SoVon tyhjään maaliin.
Seferi myönsi, että loppupelin takaa-ajovaiheessa sen paremmin hän kuin joukkueensa vaihtopenkkiläiset eivät pysyneet koko aikaa täysin ajan tasalla.
– Tilanteet tulivat nopeasti eteen ja siinä kiireessä Voca sitten unohtui koko loppuajaksi vaihtopenkin puolelle.
Näin pääsi käymään, kun SoVon aikalisän päättyessä Vocalla olivat huoltotoimet vielä vähän kesken, eikä hän ehtinyt ”riviin” erotuomareiden viheltäessä pelin käyntiin.
Harmillista, sillä vaikka tehomies Voca ei aina itse saakaan tulosta aikaiseksi, niin vastustajien silmissä hän on erittäin vaarallinen ratkaisija. Niinpä Vocan tehovartiointi jättää usein enemmän tilaa muille kentällä oleville sovolaisille.

Suunta on parempaan

– Kokonaisuudessaan tämä oli kuitenkin meiltä aika hyvä peli. Harmi vain, että Akaan tasoista joukkuetta vastaan tällainenkaan esitys ei nyt riittänyt voittoon asti, Seferi totesi.
– Parempaan suuntaan meidän pelaamisemme on joka tapauksessa kehittymässä. Jatketaan samalla lailla, niin voittojakin alkaa varmasti taas tulemaan, itsekin vahvalla panoksella lauantain taisteluun osallistunut pelaajavalmentaja valoi uskoa tulevaisuuteen.
Kalenterivuoden viimeisen ottelunsa SoVo Futsal pelaa tulevana lauantaina monitoimitalossa, johon vieraaksi saapuu sarjataulukon tyvijoukkue Ilves FS.
Tuohon peliin SoVo saa tärkeän täydennyksen, kun Mergin Bushi vapautuu kahden kierroksen pelikiellostaan. Valdrin Rashica sen sijaan lusii pelikieltoaan ensi vuoden puolelle asti.

Sovolaisten tehot
Arber Istrefi 1+2=3 (+4/-4=0)
Gezim Voca 1+1=2 (+3/-2=+1)
Xhevdet Gela 1+0=1 (+4/-5=-1)
Juho Pettersson 1+0=1 (+1/-5=-4)
Valdrin Seferi (+4/-4=0)
Teemu Lammi (0/-2=-2)
Joonas Manzo (0/-3=-3)
Eetu Kauria (+1/-5=-4)
Maalivahti: Akseli Syrjälä, 5 päästettyä maalia