Vuonna 2009: Markus Maulavirta sykähdytti Somerolla

0
Bitokit tomaattikastikkeella ja riisillä.

Somero-lehti 11.12.2009

Teksti ja kuvat Eeva Alanen

Lauantaipäivän mittaisen kurssin teemana ovat lammas ja lähiruoka.
– Päädyimme lähiruokaan, sillä haluamme vaalia somerolaisuutta myös ruuan muodossa, kertoo Kaisa Vasama-Kakko.
– Kaikki ainesosat ovat puhtaasti suomalaisia ja somerolaisia niin pitkälle kuin mahdollista. Tänne päätyneet yrtit, juustot ja lammas tulevat Somerolta. Kurssi päätettiin pitää Vuoden kylässä, Häntälässä, yhteistyössä Nokan lammastilan, Someron kansalaisopiston, Lounais-Someron kyläyhdistyksen ja Someron maaseutunaisten kanssa, hän jatkaa.

Markus Maulavirran iloinen persoona innostaa ruuan laittoon. Hänen vetämänsä Lammasruokakurssi oli niin suosittu, että lukuisia ihmisiä jäi varapaikoille.

Kurssilaisten johdattelijana toimi 36 vuotta kokkina toiminut raudanluja ammattilainen Markus Maulavirta, jonka ensiesiintyminen televisiossa oli jo 1980-luvulla. Hän valloitti vähän nuoremmankin ikäpolven sydämet muutama vuosi sitten pyörineessä Kokkisota-televisiosarjassa. Nykyään koulutusta, konsultointia ja kokkausta elämäntyökseen pyörittävä Maulavirta nappasi luottoveitsisettinsä mukaan ja suuntasi Somerolle.
– Lammas on erinomainen valinta kurssin teemaksi, sillä se on erittäin maukas liha – ja sattuu olemaan tähän vuoden aikaan parhaimmillaan. Sen kaikki palaset ovat hyvin hyödynnettävissä. Laadukas veitsisarja on kuitenkin kaiken ydin. Siihen kannattaa panostaa loistavan lopputuloksen aikaansaamiseksi, kokki myhäilee.
Kurssilaisten päivä alkoikin haastavasti kahdenkymmenen kilon lampaan ruhon pilkkomisella – siitä riitti hulppeat 300 grammaa lihaa ruokailijaa kohden.
Ryhmäläiset jaettiin viiteen ryhmään, ja jokainen ryhmä loihti yhden ruokalajin viiden ruokalajin menusta. Menu rakennettiin lampaan ympärille, minkä seurauksena kolmessa ruokalajissa oli lammasta – tosin alkuruuassa kirjolohi tasapainotti makuaisteja.
– Tarkoituksemme on tehdä maukkaita ruokalajeja, joita voi loihtia arkenakin. Ruokalajia kohden aikaa uppoaa korkeintaan puolitoista tuntia, energinen kokki valaisee.
Herkullisesta viiden ruokalajin menusta löytyikin makuhermoja kutkuttavia yhdistelmiä. Alkuruokana kurssilaiset saivat nauttia happokypsennettyä kirjolohta ja yrtti-munamoussea. Tätä seurasi riimisuolattu lampaanfile yrttivinegretilla sekä yrteillä ja juureksilla. Kolmantena ruokalajina ryhmä nautiskeli rose-paistettua lampaan paistia, juusto-purjoperunaa ja punaviinikastiketta. Neljäntenä makuaisteja hemmottelivat lampaan bitokit, tomaattikastike ja riisi, jonka jälkeen menu huipentui viinivaahtokastikkeella kuorrutettuun marjasalaattiin.
– Lammasta oli monessa eri muodossa – uunipaistina, jauhelihana ja palvattuna. Jauhoimme itse jauhelihankin. Ruokalajeissa oli rohkeita makuyhdistelmiä, joiden myötä mahdollisesti löytyisi uskallusta uusiin makuyhdistelmiin, Maulavirta valaisee.
Ryhmäläisten kokkausuurastus palkittiinkin pitkän kaavan illallisella hyvän seuran, aromikkaiden viinien ja juhlallisen tunnelman keskellä. Iloiset ilmeet ja riemastunut puheensorina viestittivät illallisen onnistuneisuudesta.
– Oikein mukavaa porukkaa, joka tiesi mitä tekee. Harjaantuneita kokkeja tuntuivat olevan. Tulisin mielelläni uudestaan, tuumaa tyytyväisenä Markus Maulavirta.

Bitocit

500g lampaan jauhelihaa
1 ruskistettu sipuli
1/2 dl leipäraastetta
1/2 dl kermaa
loraus olutta
pippuria, maustepippuria, suolaa
Turvota leipä nesteissä, lisää sipulit ja hienonna kaikki tehosekoittimessa
hienoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta. Paista koekakku.
Muotoile pihvit noin 60–70-grammaisiksi pihveiksi.

Tomaattikastike
tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 kpl sipulia
2-3 kynttä valkosipulia
rosmariinia
timjamia
persiljaa
1/2 pll valkoviiniä
1/2 kanaliemikuutio
Kuullota sipuli voissa, lisää pyre ja käristä hetki.
Lisää kaikki muut ainekset kattilaan ja keittele hiljalleen tunti.
Paseeraa siivilän läpi.
Tarjoa bitokit esimerkiksi riisin kanssa.

Kova uurastus palkittiin, ja tuloksena oli herkullinen viiden ruokalajin ateria.