Miten joulukuusi säilyy parhaiten?

0

Suomalaiset hankkivat tänä jouluna noin 1,5 miljoonaa kuusta, joista reilu neljä viidesosaa tulee kotimaisilta viljelmiltä. Joulupuita tuodaan myyntiin myös esimerkiksi Puolasta, Ruotsista ja Tanskasta. Ulkomailta tuotujen puiden määrä on vaihdellut runsaasti viime vuosina, muutamasta tuhannesta lähes 150 000 yksilöön.

Joulupuita myydään Suomessa tänä jouluna arviolta 32 miljoonan euron arvosta.

– Joulukuusen tuoksu tuo metsän sisätiloihin ja muistoja lapsuudesta. Erityisesti pihkan tuoksu miellyttää monia suomalaisia, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Osa perheistä haluaa hakea kuusen suoraan omista, sukulaisten tai tuttavien metsistä. Monet joulupuiden viljelijät järjestävät perheille mahdollisuuden hakea ja kaataa puun viljelmältä. Joulupuun voi ostaa myös verkkokaupasta, jolloin puu tuodaan tarvittaessa kotiin saakka.

Valikoiman runsaus on muuttanut joulupuuperinnettä. Kodeissa on aiempaa useammin pieniä kuusia, jotka vievät vähän tilaa.

– Kotimaisen kuusen suosioon on vaikuttanut tunnesyiden lisäksi ympäristötietoisuus. Kotimaisen puun tuotanto-olot tunnetaan ja pitkien kuljetusten haitoilta vältytään, sanoo Markku Remes Metsäkeskuksesta.

Tänä jouluna viljelmiltä ja metsästä hankitut kuuset ovat hyvälaatuisia, sillä kahden perättäisen kuivahkon kasvukauden jälkeen luonnossa esiintyi vähän neulasten varisemista tai värivikoja aiheuttavia sienitauteja. Mahdolliset kuolleet neulaset voi karistella pois kuusesta jo metsässä tai myyntipaikalla kopauttamalla puuta napakasti maahan.

Joulukuusen hoito-ohjeet

– suojaa kuljettaessa ajoviimalta

– sulata viileässä paikassa puun tyvi vesiastiassa vuorokausi ennen kuin tuot sisätiloihin

– sahaa tyvestä 3-5 senttimetrin kiekko, jotta puu imee vettä paremmin

– älä vuole kuorta rungon alaosasta, se kuivattaa puuta

– huolehdi, että vettä on aina riittävästi

– vältä sijoittamista lämpöpatterien, uunin tai puhaltimien lähelle

– huolehdi kierrätyksestä käytön jälkeen