MM-mitalisti Juha Salonen ohjeisti judokoja Someron tatamilla

0
Euroopan mestari Juha Salonen (seisomassa) veti treenejä somerolaisille, salolaisille ja turkulaisille judokoille Someron remontoidulla tatamilla.

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Monitoimitalon remontin yhteydessä Someron judokat saivat uudet harjoitustilat. Uusien tilojen kunniaksi Sobudo järjesti Turun, Salon ja Someron alueen valmentajille sekä kilpailijoille valmennustapahtuman, jota saatiin vetämään 7. danin mustan vyön judoka, Euroopan mestari sekä MM-mitalisti Juha Salonen .

Mielikuva judosta on sen vaatima ja myös sisäistetty kurinalaisuus. Tavat ovat kunniassa. Tatamille käydessään jokainen judoka tekee pienen kumarruksen. Porukka ei häsellä eikä häslää, annetut ohjeet kuunnellaan hiljaisuudessa ja harjoitukset tehdään kurinalaisesti.

– Judon yksi avainelementeistä on itsehillintä sekä muiden huomioon ottaminen, Juha Salonen kertoo.

– Judoa on käytetty menestyksekkäästi myös koulukodeissa. Sen avulla oireileva nuori on saanut järjestystä omaan elämäänsä.

– Judo on myös siitä harvinainen urheilulaji, että samalla tatamilla voi olla yhtä aikaa monenlaista porukkaa, Juha Salonen toteaa.

– Olit sitten vanhempi tai nuori, mies tai nainen. Judossa kyse on ensisijaisesti harrastajan omasta kasvusta ja kehittymisestä.

Judon tulevaisuus Suomessa mietityttää Juha Salosta.

– Taistelu harrastajista on kovaa. Kilpailua riittää, puhutaan sitten toisista kamppailulajeista, urheilulajeista tai ihan muista harrastuksista. Judon harrastajien määrä on vähentynyt, se on reilusti myönnettävä. Asiaan pitäisi reagoida myös liiton tasolla.

Someron judotoiminnan sielu ja sydän oli pitkään Juhan veli Matti ”Tiikeri” Salonen . Hänen siirryttyä pari vuotta sitten taivaalliselle tatamille Juha Salonen on ottanut somerolaiset henkiseen suojelukseensa. Mutta käytännön työhön tarvitaan paikallisia tekijöitä. Monien pienten urheilulajien paikallinen menestyminen on usein kiinni sattumasta, paikallisista puuhamiehistä. Näin on myös judon kanssa.

– Kyllä on pakko antaa iso käsi Sivirannoille , Jallulle ja eritoten Jannelle , Juha Salonen kiittää.

Juha Salonen kiitteli erityisesti Janne Sivirannan panosta somerolaisen judoharrastuksen hyväksi.

– He ovat tehneet merkittävän panoksen ja paljon pyyteetöntä työtä lajin eteen täällä Somerolla. Liian harvoin heitä tästä työstä kiitetään.

Harjoitukset alkavat. Jo alkulämmittely osoittaa, että asiat tehdään tosissaan. Puolivillaisuus ei ole kunniassa. Tekniikkaharjoituksia tehdessä Juha Salosen tarkka silmä seuraa pareja. Jos korjattavaa löytyy, ohjeita tulee. Uusi yritys ja hyväksyntä. Ja sitten vaan toistoa. Toistoa. Ja toistoa.