Paikallisuus, ilmastonmuutos ja ihmiskohtalot kiinnostavat

0
Anna Hurra Somerkirjasta listasi tämän hetken mielenkiintoisia kirjoja. Häneen ovat tehneet vaikutuksen muun muassa Elina Hirvosen Punainen myrsky ja Antti Rönkän Jalat ilmassa. Kummassakin teoksessa on hänestä hieman synkkyyttä, mutta ne panevat ajattelemaan, millaisia kohtaloita ihmisillä voi olla.

Kirjasto on monen kädentaitajan aarreaitta. Kirjastonjohtaja Laura Tyysteri kertoo, että hyvissä ajoin ennen joulua lainataan kirjoja, joista saa vinkkejä ja ohjeita joululahjojen tekoon. Ahkerat askartelijat, neulojat ja nikkarit ovat hyvissä ajoin liikkeellä.

Ruokakirjoista etsitään perinteisten joulusyötävien ohjeita, mutta myös uudenlaista tai jonkin tietyn erityisruokavalion tai mielisyömisen reseptejä, kuten jouluisia kalaherkkuja, kasvissyötävää ja vegaaniruokaa.

Kun pyhät lähestyvät, niin haetaan kassikaupalla lukemista, katselemista ja kuunneltavaa vapaa-ajalle. Kassiin pujahtaa kirjoja, dvd- ja cd-levyjä.

Kirjakaupalle joulu on vuoden tärkein sesonki. Pukinkonttiin livahtaa hyvin usein dekkari, mutta myös muunlaista kaunokirjallisuutta.

Somerkirjan Anna Hurra sanoo Ilkka Remeksen kirjojen olevan kestosuosikkeja muiden kotimaisten dekkareiden ohessa. Myös muiden pohjoismaisten dekkaristien tekstit kiinnostavat lukijoita.

– Ovathan skandinaaviset rikoselokuvatkin tosi suosittuja maailmalla. Pohjoismaisuus puree, toteaa Hurra.

Toisaalta suomalaiset ovat uskollisia kotimaisen kirjallisuuden lukijoita. Esimerkiksi Finlandia-palkittuja ostetaan niin itselle kuin lahjaksi.

– Leenin koulukirja on Someron bestseller, toteaa Somerkirjan kauppias Eila Tuominen äskettäin ilmestyneestä Someron kansakoulut ja peruskoulu -teoksesta, joka on Leeni Tiirakarin ja Amanitan käsialaa.

Hurra ja Tuominen kertovat paikallisuuden vetävän. Kotiseutukirjallisuus kiinnostaa.

– Hyvin usein asiakkaat tulevat hakemaan tiettyä kirjaa. Joulun alla siitä poiketaan, kun etsitään lahjoja. Saamme ilolla vinkata asiakkaalle tuntemattomampia teoksia, toteaa Hurra.

Anna Hurran mielilukemista on kotimainen kaunokirjallisuus. Häneen on tehnyt vaikutuksen muun muassa Finlandia-palkittu Pajtim Statovcin Bolla. Kirja imaisi hänet mukaansa heti.

– Se on hienosti kirjoitettu. Kieli on mahtavaa. Siinä tuodaan esiin sodan vaikutuksia ihmiskohtaloihin usealta eri kantilta. Lukiessa oppii ymmärtämään toinen toistansa.

Samasta aiheesta kertoo Elina Hirvosen Punainen myrsky.

– Se avasi silmiä. Kirja pakahdutti, huokaa Hurra.

Hän kehuu myös esikoiskirjailija Antti Rönkän teosta Jalat ilmassa.

– Se antoi ajattelemisen aihetta, mitä kaikkea kiusattu joutuu kokemaan. Esimerkiksi puhetta, ettei sinusta ole mihinkään. Puheet ja kiusaamiset saattavat määritellä henkilöä koko loppuelämän.

Maailmanmeno ja yhteiskunnalliset tilanteet näkyvät kirjatarjonnassa. Erilaisia ilmastonmuutoskirjoja on hyllyillä runsaasti. Greta Thunbergin perheen tarina on tallennettu kirjaan.

– Löytyy tutkittua ja palkittua tietoa, kuten Juha Kauppisen Monimuotoisuus, joka on ajatuksia herättävä tutkimusmatka suomalaisen luonnon monimuotoisuuteen. Metsä meidän jälkeemme ymmärtää niin metsien suojelun kuin kestävän metsän käytön tarpeellisuuden. Se ei ole syyttävä, eikä kiihkoinen. Hieno kirja, joka voitti tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon, kiittelee Anna Hurra.

Lastenkirjoista Risto Räppääjät ja Tatu ja Patut pitävät pintansa vuodesta toiseen.

– Moni aikuinen on sanonut, että niitä on kiva lukea lapselle. On hyvä asia, että lukemisen merkitystä nostetaan.

Kirjaston vinkit

Joulun klassikkotarinoita

Charles Dickens: Saiturin joulu
Astrid Lindgren: Lapsen joulu
F. E. Sillanpää: Taatan joulu

Yhdessä laulamaan!

Muistojeni joululaulut (nuotteja)
Soiva joululaulukirja koko perheelle (nuotteja ja sävelmiä)
Saara Aalto: Fairytale – Joulun taikaa (levy)

Joulunperinteitä meillä ja muualla!

Sari Savikko: Joulukirja
Satomi Ichikawa Hauskaa joulua!: maailman lapset joulupuuhissa

Jännitystä jouluun! – ja muuta vinksahtanutta

Joulukalenteri: 24 jännityskertomusta (kokoelma, toim. Juha Mäntylä)
Krampus (elokuva)
Erilaista joulua (kokoelma, toim. Martti Anhava – Juhani Kohonen – Jaana Koistinen)

Pötyä pöytään

Teresa Välimäki, Johanna Lindholm: Hyvää joulua
Taina Vuohelainen Marja SamuliArto Vuohelainen: Meillä on joulu
Elina Innanen: Vegaanin joulukirja

Joulun jälkeen/Mitä tontut tekevät, kun ei ole joulu

Mauri Kunnas: Suomalainen tonttukirja
Heikki Saure: Tonttu – Tarua & totta

Kirjakaupan vinkit

Kaunokirjallisuus

Pajtim Statovci Bolla: kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja 2019, väkevä, vangitseva ja synkkä romaani rakkaudesta ja sodasta ja siitä miten nämä kaksi asiaa vaikuttavat päähenkilöiden elämään, karu, monitasoinen, hiottu, kehuttu

Olli Jalonen Merenpeitto: viime vuoden Finlandia-voittajan jatko, Kuolleenpuun-Anguksen tarina saa odotetun päätöksen, kasvu- ja seikkailutarina ajassa jolloin tiede alkoi syrjäyttää uskontoa, teoksessa pääsee sisälle keksintöjen aikakautta ja pienet yksityiskohdat viehättävät

Arttu Tuominen Verivelka: tarina lapsuuden ystävistä, joiden tiet kohtaavat poliisitutkinnan merkeissä, vetävä, raaka kuvaus koulukiusaamisesta ja lapsuuden tapahtumien seurauksista

Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Juha Virta, Marika Maijala Joulu juksaa: kirja kaveruksien konvehtienhakureissuista, joulupukista ja joululahjatoiveista, värikäs Marika Maijalan kuvitus

Timo Parvela Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä: Pro Finlandialla palkitun Timo Parvelan suosittu Ella-sarja saa melkein kolmasluokkalaisen Ellan tällä kertaa pohtimaan maailman pelastamista, tuttu hauska tyyli

Jeff Kinney Neropatin päiväkirja Remonttia pukkaa: suositun kirjasarjan 14 osa, taattua Neropattia, päiväkirjatyyliin ja tutulla kuvituksella

Anniina Mikama Huijarin oppipoika: lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-ehdokkuuden saanut, yllättäviä käänteitä, täpäriä tilanteita, seikkailuja ja salaisuuksia täynnä oleva nuortenkirja, joka sijoittuu 1800-luvun alkupuolelle

Maria Laakso, Johanna Rojola Taltuta klassikko! : myös lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia -ehdokas, täydellinen lahjakirja monelle, ikää katsomatta. Jos haluat tuntea kotimaisia klassikkoteoksia, mutta et vaan saa aikaiseksi tarttua itse kirjaan, tämän avulla saat vakuutettua osaamisesi!

Tietokirjallisuus

Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen, Jenni Räinä Metsä meidän jälkeemme: tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja 2019 , tietopaketti avaa suomalaisen metsäluonnon ajankohtaiset kiistakysymykset ja tarjoaa tuoreita, näkökulmia tulevaisuuden metsänomistajille, kaunis kuvakirja sopii kaikille metsistä ja metsien käytöstä kiinnostuneille

Heikki Saure, Tonttu Tarua & totta: kaikki mitä jokaisen suomalaisen tulee tietää tontuista

Riitta Konttinen Aino Sibelius: usein miehensä ( Jean Sibelius ) tai veljiensä ( Arvid, Eero ja Armas Järnefelt) kautta kuvatun Aino Sibeliuksen elämänkaari on dramaattinen ja kiehtova