Paimionjoen pinta huitelee korkealla

0
Torstaina 19.12. Akustinpuiston lammen rannoilla olevat koivut kasvoivat vedestä. Näkymä oli kuin ulkomaiden rämeiköistä. Kuva Sauli Kaipainen.

Ennuste lupaa reilua laskua jo vuodenvaihteeseen mennessä.

Lähipäivinä on luvassa jälleen lisää sateita. Ilmat ovat olleet pitkään samankaltaisia. Vettä ei ole tullut rankasti, mutta ajallisesti, viikkojen kuukausien kuluessa hyvin runsaasti.

Säätilat alkavat näkyä vesistöissä. Ilmatieteen laitos on antanut jopa tulvavaroituksen maan etelä- ja länsiosaan. Se on erikoista, sillä yleensä tulvavaroituksia ei tähän vuodenaikaan anneta.

Paimionjoen ja siihen liittyvien vesistöjen vedenpinnat ovat korkealla. Parhaillaan Painion järvellä liikutaan reilussa 81,8 metrissä, mikä keikkuu normaalin 5–95 prosentin vedenkorkeuksien vaihteluvälissä aivan ylärajalla. Ja huomiseksi korkeudeksi ennustetaan liki 81,85 metriä.

Ympäristökeskuksen laatiman vesistöennusteen mukaan maksimivedenkorkeuden ajankohta on Painiolla juuri nyt, eli 20.12. Ajankohta on 75 prosentin todennäköisyydellä myöhemmin kuin 16.12.2019, ja 25 prosentin todennäköisyydellä myöhemmin kuin 21.12.2019. Suositusrajan yläpuolella ollaan huomattavasti.

Vedenpinnat ovat ennusteen mukaan jo laskemassa. Uutena vuotena vedenkorkeus on Painiolla keskimäärin 81,5 metriä.

Suurin havaittu vedenkorkeus, peräti 83,12 metriä, oli toukokuun alussa 1966, joka oli ensimmäinen kevät Hovirinnan säännöstelypadon rakentamisen jälkeen.

Torstaina 19.12. Rantatuvan laiturin kansi Paimionjoessa oli jo kokonaan veden alla. Kuva Sauli Kaipainen.