Seura vetää asukaskerhoon

0
Härkätien kerrostalojen asukkaat kokoontuvat keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kerhoiltaan, jossa juodaan kahvit, jutellaan ja pelataan korttia. Asko Raunemaa (keskellä) on asukaskerhon vetäjä. Korttipeliin keskittyivät Eila Piekkala ja Reima Kerko.

Vanhan Härkätien kahden kerrostalon asukkailla on yhteinen hetki kaksi kertaa viikossa. Keskiviikko- ja sunnuntai-iltapäivisin asukaskerho kokoontuu B-talon alakerrassa.

Puheensorina johdattaa entiseen kylmiöön, josta on kunnostettu asukkaiden yhteinen tila. Vieressä on toinen huone, jossa aluksi kokoonnuttiin. Se osoittautui liian pieneksi yli tusinan joukolle. Pikku huone jäi lähinnä kahvinkeittopaikaksi.

Kokoontumisissa juodaan kahvit ja sitten ryhdytään laittamaan maailman ja Someron asioita kuntoon. On laulettu yhdessä. Säestäjä on omasta takaa. Talon asukas Kauko Nissinen on pitänyt viululla tai mandoliinilla joukon tahdissa.

Viime tapaamisessa käytiin läpi ensin sairaudet, edettiin postilakon loppumiseen ja oltiin huojentuneita, että joulukortit lähtevät liikkeelle. Sen jälkeen aloitettiin kortinpeluu.

Pitkässä pöydässä keskitytään Skipon ja pienemmässä Maijan pelaamiseen.

– Ei tässä tarvita erityistä taitoa, tuumaa Maila Takila lyödessään korttia pöytään.

– Vähän kiusataan toinen toisiamme, nauravat Reima Kerko ja Asko Raunemaa Skippo-kortit kädessään.

Toisessa pöydässä Sinikka Seppänen jakaa kortteja ja hämmästelee, miten joukon iäkkäin, yli 90-vuotias Anni Laakso niin usein voittaa Maijassa. Seniori ei selittele pelionnensa syytä. Hän kertoo pelikavereilleen Maire Ruostelalle ja Eira Heleniukselle , että Maija on tuttu peli nuoruudesta.

– Ei me olla peliriippuvaisia. Kaipaamme vaan seuraa, tuumaa Pirkko Teräväinen.

Asukaskerho on ollut toiminnassa runsaan vuoden.

– Edelliskeväänä päätimme, että jotain tarttis tehdä yhdessä. Asko Raunemaa lupautui ryhmän vetäjäksi, kertoo Reima Kerko.

Alakertaa on pikkuhiljaa kalustettu. Taloyhtiö hoiti sähköt ja pistorasiat. On pari pöytää, tuoleja, sohva, mattoja ja seinävaatteita.

Nyt tila on koristeltu jouluiseksi. Kuusi on nurkassa. Pikkujouluja vietettiin viime sunnuntaina. Uudenvuodenaattona aiotaan juhlia myös.

– Jos tällä kerralla näkisi paremmin raketit. Viime vuonna oli niin huono ilma, tuumaa Vilho Salonen.

Kesäisin joukko kokoontuu pihalla. Istutaan keinulla. Mölkyn peluusta on tullut iltojen hauskuus. Yhdessä saatetaan lähteä myös muihin rientoihin. Kerholaisista on muodostunut tiivis yhteisö.

– Aika hyvin meidän luonteet sopivat yhteen, miettii joukko.

Kerho alkaa kello 16 ja päättyy kello 20.

– Kyllä täällä vielä iltayhdeksältäkin saatetaan olla pelaamassa korttia ja juttelemassa, arvioi Asko Raunemaa.

Television mieliohjelmat hieman sotkevat osallistumista. Sunnuntaina väkeä on ollut vähemmän, kun Tanssii tähtien kanssa -ohjelma pyöri ruudussa.

– Se on onneksi loppumassa tältä syksyltä. Eivätkä ne enää tanssineet; se oli sellaista vetkutusta, toteaa Ulla Kerko.

Porukka on yhtä mieltä, että heitä vetää yhteen seura.

– Taloissa on paljon yksinasujia ja iäkästä väkeä. Emme pääse niin helposti lähtemään muualle rientoihin. Tänne talon alakertaan on helppo tulla, sanoo Reima Kerko.

Porukka odottaa keskiviikkoa ja pyhää. He soittelevat toistensa perään, jos kaveria ei iltapäivällä näy kerhossa.

– Tämä on meille ajanvietettä, sanoo Kerttu Kilpinen.

– Niin, ja oppii tässä tuntemaan talon ihmiset samalla, jatkaa vierustoveri.

Kahdessa kerrostalossa asuu yli 60 perhettä.

– Tämä on Someron Monaco. Ei täältä kovin moni lähde aamulla töihin. Ollaan sen verran iäkkäitä jo, hymyilee Sinikka Seppänen.

Kerhon kuopus on 63 ja vanhin yli 90-vuotias.

– Kaikki ovat tervetulleita. Täältä muuttaneetkin saavat tulla käymään, toivottaa ryhmänvetäjä Asko Raunemaa ja kehottaa muita ottamaan mallia Härkätien kerrostalojen asukaskerhosta.