Suomi – vahvana eteenpäin

0
Itsenäisyyspäivän juhlan kunniavieraita olivat luonnollisesti sotiemme veteraanit.

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Itsenäisyyspäivä vuonna 2019 valkeni Somerolla sateisena ja harmaana. Someron kirkossa pidetyn jumalanpalveluksen jälkeen siirryttiin lippukulkueena Someron hautausmaalle. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkeille laskettujen seppeleiden jälkeen siirryttiin sankarihautausmaalle, jossa seppeleensä laskivat eri veteraanijärjestöt, Someron kaupunki ja seurakunta sekä Lamminniemen Hyvinvointikeskus.

Someron kaupungin ja
seurakunnan yhteisen
seppeleen laskivat
Someron sankarihautausmaalla Tero Pirttilä ja
Heikki Veikkola.

Näiden juhlallisuuksien jälkeen siirryttiin Lamminniemeen, jossa pidettiin ensimmäistä kertaa kaupungin, seurakunnan sekä Lamminniemen Hyvinvointikeskuksen yhteinen itsenäisyyspäivän juhla.

Yleisen juhlakahvihetken jälkeen siirryttiin saliin, jossa pidettiin perinteinen juhla tervehdyksineen, puheineen ja musiikkiesityksineen. Luonnollisesti tilaisuus päätettiin yhteiseen Maamme -lauluun.

Hanna Saarni.

Miltä hänestä tuntui?

Someron kaupungin hallintojohtaja Hanna Saarni laittoi kuulijat pohtimaan, mitä kansakuntamme kohtalonhetkillä olleet vallan- ja vastuunkäyttäjät ovat mahtaneet ajatella. Kuinka mahdolliselta tai mahdottomalta annettu tehtävä on mahtanut heistä tuntua. Tai vaikkapa mitä se yksittäinen sotilas on mahtanut ajatella käydessään taistelemaan valtavaa neuvostoarmeijaa vastaan? Miltä on tuntunut kotirintamalla? Miltä on tuntunut aloittaa tyhjästä sotien jälkeen? Kaikkina aikoina on vaadittu poikkeuksellista rohkeutta ja uskoa omaan asiaan sekä kykyä unelmoida paremmasta tulevaisuudesta.

– Tämän päivän kysymys kuuluu, kuinka rohkeita me olemme, mistä me unelmoimme ja mitä me olemme valmiit sen eteen tekemään. Voimavaroja kansakuntana meillä on vaikka mihin. Meillä on kaikki ainekset siihen, että Suomen menestystarina voi jatkua myös seuraavat 100 vuotta. Kaikki on meistä itsestämme kiinni.

Juhlapuheen piti Someron lukion opiskelija Riikka Silander.

Kokoansa suurempi Suomi

Juhlapuheen itsenäisyyspäivän juhlassa piti Someron lukion ensimmäisen vuoden opiskelija Riikka Silander . Hän muistutti puheessaan niistä monista työmme tuloksista, joista voimme Suomessa nauttia. Asioista, joissa monissa maailman kolkissa voidaan vain uneksia.

– Mutta nurkan takana meitä väijyvät monet uudenlaiset haasteet. Edistys onkin monesti ollut edistystä jonkun kustannuksella, mistä ilmastonmuutos on varmastikin konkreettisempia muistutuksia. Tekemämme valinnat vaikuttavat tulevaisuuteen paljon enemmän kuin mitä olemme kenties aiemmin ajatelleet.

– Suomalaisuus on arvo maailmalla, merkittävä ja kunnioitettava, kenties jopa ihailtavakin. Suomi on kokoaan suurempi tekijä maailmalla. Täällä on kehitetty monenlaisia innovaatioita, kiitos koulutustasomme ja varallisuutemme. Ja meillä on vastaavaan kaikki edellytykset myös tulevaisuudessa. Ei siis heitetä mahdollisuuksia hukkaan vaan vedetään yhtä köyttä myös jatkossakin.