Tarve katsomon uusimisesta meni selvitettäväksi

0

Urheilukentän nykyisen katsomon säilyttäminen ehkä mahdollista.

Tekninen lautakunta haluaa vielä katsoa kortin, voisiko urheilukentän nykyisen katsomon säilyttää.

Tekninen johtaja Marko Mäkinen ei ota kantaa, mahtuisiko nykyinen mahdollisesti olemaan sijoillaan.

– Siihen pyydetään kantaa kentän remontin suunnittelijalta Jarmo Sepältä. Hän antaa lausunnon siitä, voidaanko katsomon eteen suunnitellut seiväshypyn, kolmiloikan ja pituushypyn suorituspaikat siirtää muualle, Mäkinen huomauttaa.

Oman tilansa tarvitsevat myös etusuoran kahdeksan juoksurataa.

Esityksen uuden katsomon rakentamatta jättämisestä ja nykyisen katsomon säilyttämisestä teki Heikki Lehtinen (vas.), ja häntä kannatti Henry Seppälä (kok.). Keskustelun edetessä Lehtinen veti esityksensä pois. Lautakunta päätyi yksimielisesti kannattamaan, että nykyisen katsomon säilyttämismahdollisuudet vielä tutkitaan.

Puheenjohtaja Juha Salon (kesk.) mielestä remontin tarpeista käyty keskustelu on herättänyt sen verran isoja intohimoja, että katsomon säilyttämismahdollisuudet on hyvä selvittää.

– Valtiontuesta saadaan päätös vasta huhtikuussa, joten meillä on neljä kuukautta hyvää aikaa katsoa mahdollisuudet ennen kilpailutukseen laittamista. Pitää ainakin laskea, mitä vanhan katsomon korjaaminen maksaisi.

Juha Salo toteaa, että viimeisten suunnitelmien mukaan nykyinen kuusiaita poistuisi. Jos tilalle tulee esimerkiksi teräsaita ja kenttää siirretään, on vain muutamista metreistä kiinni, mahtuvatko suorituspaikat nykyisen katsomon eteen.

Salon mielestä olisi hyvä käydä keskustelu siitä, tarvitaanko mitään aitaa.

– Valitettavasti ilkivaltaa meillä Somerollakin esiintyy, mutta valvontakamerat ovat yksi vaihtoehto. Silloinkin pitäisi tarkkaan pohtia, millaisista rikkeistä rikosilmoituksia tehtäisiin, sillä rikosrekisterillä voi olla rankat seuraukset nuorelle. Jos aitaa ei tehdä, kenttä olisi helposti kaikkien saavutettavissa, millä olisi suotuisia vaikutuksia kaikenikäisiin ihmisiin.

Nykyinen katsomo on rakennettu 1963 ja siihen mahtuu 800–1 000 katsojaa. Sen säilyttäminen saattaisi olla eräänlainen kulttuuriteko, sillä vastaavia vanhoja katsomoja Suomessa ei montaa ole. Aikoinaan Lounais-Suomessa katetut katsomot oli vain Turussa, Salossa ja Somerolla. Uuteen katsomoon tulisi 500 paikkaa.

– Istumapaikkoja vanhassa on riittävästi, mutta korjauksia joudutaan jollain aikavälillä tekemään. Niiden hinta ratkaisee paljon, Salo muotoilee.

Kulttuuritekona nykyisen katsomon säilyttämistä puoltaa Heikki Lehtinen.

– Se on rakenteiltaan ihan terve ja penkit on uusittu. Se kuuluu tuohon miljööseen. Monet tahot ovat painottaneet, että älkää vain purkako sitä, sellaisia ei ole enää juuri missään muualla.

Heikki Lehtinen huomauttaa, että vanha kenttä myllätään täysin remontissa, asvaltteja myöten. Rataa ja suorituspaikkoja voi siirtää länteen ja etelään.

– Nykyisistä sosiaalitiloista on yksi viemäri tukossa. On niitä koko ajan tähänkin asti käytetty. Viemärit saa auki ja rakennettua uusiksi, eivät ne maksa paljoa. Myös pieniä majoitustiloja voidaan ajatella rakennettavaksi Seiväskarnevaalien yhteyteen.

Lehtinen kertoo käyneensä tutkimassa katsomon rakenteita useaan kertaan, myös porukalla.

– Tiistaina viimeksi kävin ja olemme tutkineet rakenteita monesta paikkaa. Siellä on aivan kuivat rakenteet. Ne pääsevät tuulettumaan niin hyvin, sillä katsomon alla yläpohjassa on monta metriä vapaata tilaa. Ilmankierrosta se on kiinni, että rakenteet kostuttuaan pääsevät kuivumaan ja säilyvät terveinä.

– Omaan ja monen muunkin silmään juuri katsomo on kentällä se, mikä jyhkeänä siellä on ensimmäisenä vastassa. Ei kaikkea vanhaa kannata hajottaa, jos hajottaminen ei ole tarpeen. Se ei ole mikään röttelö, vaan toimiva laitos, turvallinen ja tukeva. Esteettömyys lähinnä on niitä juttuja, joita siellä pitäisi saattaa nykyaikaa vastaaviksi.

Lehtinen muistuttaa, että purkaminenkin maksaa.

– Uuden katsomon hinta-arvio on 400 000, mutta esimerkiksi asbestin todennäköisyys nostaa hintaa. Hyvässä tapauksessa saisimme puoli miljoonaa euroa tästä, jos palloiluhalli joskus Somerolle rakennetaan.