Uusi vuosi on joka päivä!

0
Kuva Marko Mattila/SSS

Uusi vuosi, tuo ihana mahdollisuus aloittaa kaikki alusta. Aivan kuin teknologiankin kanssa, laitteiden reistaillessa paras tapa niiden korjaamiseen on uudelleen käynnistäminen. Sitähän uusi vuosi tavallaan on ja miksei saisi olla?Ei se ole reilua, että kaiken maailman laitteilla on mahdollisuus mennä päälle ja olla sammuksissa. Me ihmiset olemme päällä koko ajan. Ei ihmekään, että porukka on alituisesti niin kireällä tuulella. Ei ihmekään, että niin monet tarvitsevat ryypyn tainnuttaakseen tietoisuutensa tasoja.Minusta uusi vuosi on upea juttu. Illuusio uudesta alusta mahdollistaa potkun takamukselle ja saa unohtamaan omaa elämäänsä ympäröivän umpisolmukasan, aivan kuin se muka katoaisi yhdessä yössä. Mitä väliä? Kyllä se katoaa, uskotelkaamme niin ja saakaamme aikaan edes jotakin!Me ihmiset jatkuvasti huijaamme itseämme kaikenlaiseen toimintaan. Oletamme yhtä lailla, että oikeaoppinen pelikoneen taputtaminen ennen vihreän nappulan painamista takaa pelionnea, aivan kuin oletamme, että tupakoitsijana pieni tupakkitauko ulkosalla on kriittisin tekijä olemassa olemisen mahdollistamiseksi.Valehtelemme itsellemme päivittäin, jotta voisimme edes jotenkin toimia informaatiotulvaisen omituisen elämän keskellä.

Uusi vuosi on hyvä illuusio uudesta alusta. Valitettavasti se on vain kerran vuodessa. Uuden vuoden lupaukset ynnä muut kantavat yleensä sen kaksi kuukautta. Siinä on sitten 10 kuukautta yhtä syöksykierrettä kera suuren häpeän siitä, kuinka naiivisti alkuvuonna edes yritti jotain. Voisiko ihmisen uudelleen käynnistää useammin kuin kerran vuodessa?Tavallaan niin jo tapahtuu käytännössä. Kesälomien jälkeen ihmisillä on vahva uuden alun fiilis. Uusi kierre arjen parissa on alkanut. Tämä on ehkä perua kouluvuosien syklistä. Kevään lopussa saadaan todistus ja syksyn alusta alkaen voidaan petrata siihen nähden.

Jääkö se vain siihen? Vain kaksi uudelleenkäynnistystä vuodessa? Kuvittele, jos joku pitäisi tietokonettaan päällä niin, että käynnistäisi sen uudelleen vuodessa vain kahdesti. Ei hyvä!

Onneksi meikäläinen on tullut mestoille jeesimään. Arvon lukija, aseta itsesi entistä syvemmin luku-asentoosi ja pohdi seuraavaa: Mitä kaikkea uutta sinulla on käsissäsi juuri nyt?

Vuosi vaihtuu pian, se on kohta ainakin uusi. Mitä muuta vaihtuu? No kuukausi! Uusi kuukausi, uudet kujeet, ai että! Mieti, mitä kaikkea se mahdollistaa! Viime kuukautena tuli vähän törttöiltyä ties mistä syistä, mutta nyt on uusi kuukausi petrata.

Mitä kaikkia kuukauden pituisia syklejä on? Itse pelaan monia online-videopelejä, joissa pisteet nollaantuvat kuukauden vaihtuessa. Voin ainakin ajatella, että nyt pelaan paremmin kuin viime kuukautena. Raskaampaa olisi verrata koko vuoden pelaamista toisiin vuosiin.

Nyt on myös tiistai, viikon toinen päivä. Voisi sanoa, että juhlan aihetta uuteen viikkoon voisi olla jäljellä. Useilla meistä on joka viikko samalla tavalla toistuvia riittejä. Lauantaina saunotaan, tiistaina käydään zumbaamassa ja torstaina tulee töllöstä joku lempiohjelma. Jos muistelet viime zumbailuja katuen, ei hätää, pääset jo tänään tekemään parannuksen, etkä vasta ensi vuonna.

Nyt viimeistään sinulla taitaa olla käsitys tästä minun aika rautalangasta vääntämästäni ideasta: uusi vuosi on joka päivä! Nyt on uusi päivä! Eilen tuli ahmittua hurjasti herkkuja. Tänään on mahdollisuus petrata. Ja jos se ei onnistu, niin huomenna mahdollisuus on taas käsillämme. Me voimme käynnistää itsemme uudelleen päivittäin, sitähän yöunet tavallaan ovat.

Eikä tässä vielä kaikki! Voimme myös käynnistää itsemme uudelleen useamminkin. Sitä funktiotahan kahvitauko ajaa. Ennen kahvitaukoa duunit takkuli, mutta tauon jälkeen olikin aivan uudet eväät raatamiseen.

Meillä on koko ajan mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä. Täten toivotankin teille hyvää uutta vuotta, kuukautta, viikkoa, päivää, tuntia ja minuuttia!

Henrik Illikainen

muusikko