Vuonna 2009: Vahingossa tohtoriksi

0
Merita Murtola

Somero-lehti 4.12.2009

Teksti ja kuvat Manu Kärki

Merita Murtola suoritti peruskoulun ala-asteen Häntälän kyläkoulussa ja valmistui ylioppilaaksi Someron lukiosta vuonna 1994. Valmistuttuaan kemistiksi Turun yliopistosta vuonna 2002 hän aloitti väitöskirjatyön bio-orgaanisesta kemiasta. Muutto Turusta Tukholmaan tapahtui seuraavana vuonna.

Tohtoriksi valmistumistaan Merita Murtola pitää tavallaan vahinkona.

– En minä nuorena tällaista uraa suunnitellut. Matikasta olin kiinnostunut jo ala-asteella ja tein ylimääräisiä tehtäviä Pirkko-Liisa Rekolaisen opastuksella, mutta kun kemian opettajani Ahti Kukkonen ennusti yläasteella, että minusta tulee kemisti, sanoin, että ei varmasti tule. Ei minulla ollut tarkoitus pyrkiä yliopistoon, eikä ryhtyä tekemään väitöskirjaa.

– Tukholmaankin lähdin poikaystävän perässä sillä mielellä, että tulen puolen vuoden kuluttua takaisin, mutta sillä reissulla olen edelleen. Olen vain jatkanut sillä ajatuksella, että teen tätä niin kauan kuin se tuntuu mukavalta ja mielenkiintoiselta. Ehkäpä tutkijanurani on geeniperintöä isältäni, jota on aina kiinnostanut kaikki tieteen tutkimukset.

Väitöskirja käsittelee keinotekoisten entsyymien kehittämistä ja tavoitteena on vaikuttaa syöpään liittyvien geenien ilmenemiseen. Tutkimus ei ole vielä niin pitkällä että sitä käytännössä testattaisiin koe-eläimille, mutta on todistettu, että periaate toimii in vitro (koeputki) tasolla.

Väitöstilaisuuden jälkeen Murtola sanoo pitävänsä pienen loman.

– Tukholmassa on edullisia halpalentoyhtiöitä ja pidän matkustamisesta.

– Loman jälkeen jatkan työtäni Karoliinisessa Instituutissa, joka on maailman suurin yksittäinen lääketieteeseen erikoistunut yliopisto. Meillä on siellä pieni mukava kansainvälinen työryhmä, johon kuuluu yhden puolalaisen ja intialaisen lisäksi muutama ruotsalainen tutkija.

– Ajattelin tutkia vielä muutaman vuoden tätä aihetta, mutta jos jotain uutta ja mielenkiintoista löytyy, niin työpaikan vaihtokin on mahdollista. Englannissa ja USA:ssa vaihtoehtoja olisi enemmän ja palkat paremmat, mutta mieluusti jäisin Suomeen tai Ruotsiin.

Viime kesänä Murtola muutti Upsalaan avomiehensä Claes-Henrikin luokse asumaan. Avomies tekee väitöskirjaa Upsalan Yliopistossa. Työmatka Tukholmaan taittuu junalla tunnissa ja viidessätoista minuutissa. Meritalla on Häntälässä ratsuhevoset Topi ja Konsta, joita hän käy kotiväen ohella katsomassa mahdollisimman usein.

– Tukholmahan on melkein yhtä lähellä kuin Tampere, Murtola tuumaa.

Tukholmassa tohtoriksi väittelevä Merita Murtola kävi viime viikolla kotonaan Häntälässä. Tyttären vanhemmat Mervi ja Arto Murtola sekä muutama lähisukulainen ovat mukana tänään Karolinska Institutessa tapahtuvassa väitöstilaisuudessa.