Voima-nyrkit voitokkaina kotikehässä

0
6) Artturi Pechuyev

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Perinteikäs Hopeahanska-turnaus ja muutamalla virolaisiskijällä ryyditetyt kansalliset nyrkkeilykilpailut käytiin Someron Voiman järjestämänä monitoimitalossa.

Järjestävälle seuralle päivä oli urheilullisesti menestyksekäs, sillä molemmat kehässä käyneet Voiman edustajat selviytyivät otteluistaan voittajana.

Kolmen nuorempien juniori-ikäluokkien kamppailun jälkeen kehään nousi B-nuorten 52-kiloisten painoluokan hallitseva Suomen mestari, Someron Voimaa edustava Artturi Pechuyev.

Hän sai 52 kilon sarjan ottelussa vastaansa saman painoluokan Viron mestarin Deniss Truktanovin . Nuorukaiset eivät olleet aiemmin kohdanneet toisiaan.

Voimalainen lähti kamppailuun hyvällä sykkeellä, ollen läpi avauserän aloitteellisempi ja aktiivisempi osapuoli. Toiseen erään vuorostaan virolainen tuli pirteästi ja kahden erän jälkeen tilanne vaikutti erittäin tasaiselta.

”Voitinko vai en?”

Tasainen oli myös kolmas erä, jonka jälkeen oli hyvin vaikeaa arvioida, millaisiksi voimasuhteet olivat arvostelutuomareiden papereissa piirtyneet.

Tulokseksi julistettiin Pechuyevin voitto puhtaasti tuomariäänin 5–0. Voittaja intoutui kevyeen tuuletukseen ja sai ansaitusti osakseen kotiyleisön raikuvat suosionosoitukset.

– Yhtään en osannut ottelun jälkeen sanoa, olinko voittanut vai en. Ensimmäinen erä tuli minulle ja toinen meni mielestäni vastustajalle, sitten olikin kaikki auki.

Kolme arvostelutuomaria näki voimalaisen varsin selkeänä voittajana (pistein 30–27) ja kaksi muuta niukemmin (29–28).

– En ole tyytyväinen tämän päiväiseen nyrkkeilyyni. Jalat olivat ehkä vähän jumissa ja otteleminen oli hieman väkinäistä. Se meni vähän sellaiseksi tappelemiseksi, ilmeisen kriittisesti omia suorituksiaan arvioiva Perchuyev jutteli ottelun jälkeen.

Valmentajat Kimmo Korpi-Seppälä (oik.) ja Ari Hieta pitivät huolen Artturi Pechuyevin ottelukunnosta erien välillä.

Kansainvälistä kokemusta

Voiman nyrkkeilyvalmentaja ja Artturin henkilökohtainen ohjaaja Kimmo Korpi-Seppälä allekirjoitti suojattinsa näkemyksen siitä, ettei nyt nähty aivan parasta Pechuyevia.

– Mutta lopputulos oli kuitenkin hyvä. Oli myös tärkeää, että Artturi sai taas yhden ottelun verran lisää kansainvälistä kokemusta, Korpi-Seppälä muistutti.

Hiljattain 16 vuotta täyttänyt Pechuyev otteli ensimmäisen virallisen kamppailunsa kaksi vuotta sitten samoissa oman seuran kilpailuissa. Kokeneen ja osaavan valmentajan luotsauksessa uran alku oli harjoittelupainotteista, niin että ensimmäisen vuoden aikana tilille kertyi seitsemän ottelua.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana kilpailutahti on tiivistynyt ja Pechuyev on otellut nyt jo yhdeksäntoista kertaa.

Vyölle ovat tarttuneet kovimpien kotimaisten haastajien päänahat ja menestystä on ehtinyt kertyä paitsi kotimaan turnauksissa, niin myös myös kansainvälisissä kehissä, lähinnä Virossa ja Venäjällä.

Sunnuntaina Voiman nuori salolaisnyrkkeilijä saavutti uransa kolmannentoista voiton, joka oli jo kahdestoista vuoden sisällä.

Ali kukisti Kolehmaisen

Vuosi sitten Voiman kotikisoissa seuran toinen salolainen edustusiskijä, 19-vuotias Ahmed Ali , joutui taipumaan hajaäänituomiolla tulleeseen täpärään tappioon A-nuorten 69-kilon sarjassa. Nyt, vuotta myöhemmin, Ali otteli yleisessä sarjassa ja 75-kilon painoluokassa.

Voimalainen sai päivän päätösottelussa vastaansa Espoon Kehähaiden Theo Kolehmaisen . Tasaisen mittelön jälkeen Ali poistui kehästä voittajana, kun kolme arvostelutuomaria pisteytti hänet Kolehmaista paremmaksi.

Somerolaislähtöinen Mico Hakkarainen hävisi tasaisen iskujenvaihdon Viron mestaria vastaan.

Hakkaraiselle täpärä tappio

Yleisen sarjan 75-kiloisissa kamppaili myös somerolaislähtöinen, mutta jo pitkään Forssan Nyrkkeilijöitä edustanut Mico Hakkarainen . Myös tämä ottelu eteni hyvin tasaisena ja ilahduttavan avoimena iskujenvaihtona alusta loppuun. Tuomariäänin 2–3 Hakkarainen joutui tunnustamaan Viron mestari Eduard Piirisildin tällä kertaa paremmakseen.

Naisten 64-kilon sarjassa nähtiin ottelemassa Suomen tämän tunnetuimman amatöörinyrkkeilijän, tamperelaisen Mira Potkosen , kovimpana haastajana viime aikoina kunnostautunut Lahden Kalevan Anni Viantie .

SM-hopeamitalisti Viantie sai kovan vastuksen samassa painoluokassa SM-pronssia saavuttaneesta Tampereen Voimailuseuran virolaislähtöisestä Kristel Väinistä . Viime mainittu kirjattiin tuomariäänin 3–2 ottelun voittajaksi.