Vuodenvaihde voi olla lemmikille kamalaa aikaa – näillä eläinlääkärin vinkeillä koira tai kissa selviää paremmin tunti tunnilta

0

Uuden vuoden ilotulitteet pelottavat monia kissoja ja koiria. Joka vuosi katoaa koiria ja kissoja, koska ne pelästyvät ilotulitteitaVaikka rakettien paukuttelua ei voi estää, voi omilla toimillaan varautua ja auttaa lemmikkejä selviämään paremmin uudesta vuodesta.

Ilotulitteita saa virallisesti ampua 31.12 klo 18.00 – 1.1. klo 02.00, mutta lemmikkien omistajien on tärkeää huomioida, että paukuttelu alkaa usein jo edellisenä iltana.

LähiTapiolan tiedote kehottaa pitämään lemmikit sisällä tai kytkettyinä.

Jos kissa osaa tehdä tarpeensa kissan vessaan, siteä ei pidä päästää ulkoilemaan vapaasti, kun paukuttelu jo alkaa.

-Olen huomauttanut monelle koiranomistajalle, etteivät heidän koiransa panta tai valjaat olisi turvallisia, jos koira pelästyisi jotain ja lähtisi peruuttamaan ja riuhtomaan itseään vapaaksi. Valjaiden tai pannan ja koiran ihon väliin pitää mahtua sujauttamaan vierekkäin etu- ja keskisormi. Eli maksimissaan kaksi senttiä riittää hyvin, kertoo LähiTapiolan LemmikkiHelpin eläinlääkäri Eva Kaisti.

– Etenkin uudenvuoden aattona ulkoilutus kannattaa ajoittaa niin, että koira saa valoisaan aikaan oikein pitkän lenkin. Viimeinen pitempi ulkoilu lenkki kello 16 maissa ja lyhyt iltapissa kello 21. Näin pitäisi pärjätä aamuun asti, Kaisti jatkaa.

Lieviin kissan tai koiran pelkotiloihin voi saa apua apteekissa myytävistä feromonivalmisteista sekä lisäravinteista. Näiden käyttö kannattaa aloittaa jo joulunpyhinä.

Tee asunto miellyttäväksi pelkopotilaalle

Kaisti neuvoo tekemään asunnosta mahdollisimman turvallisen lemmikille. Verhot vedetään eteen, pidetään musiikkia tai televisiota päällä ja iltaa kohden pikkaisen kovemmalla. Tehdään lemmikille mukava suojaisa peti, vaikka oma luola sohvapöydän alle. Lemmikille tulee varata herkkuja, kuten nahkaluita. Pureskelu aktiviteettina rahoittaa koiraa, mutta puruluut janottavat eli myös pissattavat. Niiden antamista kannattaa siis viivyttää myöhäisiltaan, esimerkiksi kello 23. Koiraa ei myöskään kannata palkita nameilla sillä hetkellä, kun jysähtää ja koira pelkää, ettei se luulee, että palkataan pelkäämisestä.

-Hössötystä pitää välttää. Esitetään, että paukkeet kuuluvat normaaliin elämään, ei huomioida niitä itse ja otetaan iisisti. Puhutaan rauhallisella äänellä, silitellään, annetaan hieronta. Pelkäävää koiraa ei koskaan saa jättää yksin kotiin pelkonsa kanssa. Ei rauhoitteiden kera eikä ilman, Kaisti vinkkaa.

Jos kissa tai koira on todella pelokas, kannattaa suunnata mökille tai muualle rauhaisaan paikkaan. Lentokenttien lähellä ei saa ampua raketteja ja Kaistin mukaan lentokenttähotellit ovatkin uudenvuoden aattona lemmikkiperheiden suosiossa. Huone tulee varata ajoissa, usein jo syksyllä.

Jos pakoreissu pois kaupungin melskeestä ei ole mahdollinen ja koira on todella pelokas, on suositeltavaa hakea ajoissa rauhoittavia lääkkeitä eläinlääkäristä.

-Käytän suun kautta annettavia rauhoitteita omallekin koiralleni, joka pelkää kaikkia kovia ääniä kuollakseen. Annostelu tulee tehdä riittävän ajoissa, ennen kuin koiran veren adrenaliinipitoisuus on liian korkealla eivätkä rauhoitteet vaikuta toivotulla tavalla. Esimerkiksi rauhoitusainetta sisältävää geeliä voi annostella 2 tunnin välein enintään 5 kertaa. Omalle koiralleni annan pakkausselosteen mukaisen annoksen noin kello 16.30, 19.30 ja 22.30. Asiasta kannattaa keskustella ajoissa oman eläinlääkärin kanssa. Etäeläinlääkäri ei kuitenkaan saa määrätä reseptilääkkeitä, Kaisti kertoo.