Vuonna 1999. Samassa puvussa linnassa aina juhlinut Kaari Utrio: ”Linnan juhlat eivät sovi itsenäisyyspäivään”

0

Somero-lehti 8.12.1999

Teksti: Sari Koivuniemi-Merilä

– Eihän se mikään hauska juhla ole, kertoo taiteilijaprofessori Kaari Utrio itsenäisyyspäivän juhlinnasta presidentilinnassa.

Kaari Utrio juhli presidentin vieraana yhdessä miehensä Kai Linnilän kanssa.

– Kurjaa linnan juhlissa on se, että 2.000 ihmistä sullotaan tilaan, johon mahtuu 1.200. Mukavinta on tavata monia tuttuja.

Utrio on linnan kutsuilla usein.

– Menenhän minä sinne kun kutsutaan, mutta se on minusta omituinen tapa juhlia maan itsenäisyyttä. Kaksituhatta kutsuttua vierasta juhlii presidentilinnassa ja loput suomalaiset katsovat sitä televisiosta.

– Minusta olisi mukavampaa, jos suomalaiset lähtisivät joukolla juhlimaan itsenäisyyttämme. Olisi hienoa jos esimerkiksi samalla kellonlyömällä koko Suomi kohottaisi maljan maamme kunniaksi, Utrio miettii.

Linnan juhlien ympärillä pyörivä mediasirkus saa kritiikkiä taiteilijaprofessorilta.

– Jos juhlia ei televisioitaisi, ne eivät olisi niin merkittävät, eivätkä samalla sitoisi ihmisiä koteihin television ääreen.

– Jotain tarpeellista juhlissa kuitenkin on, koska traditio on kestänyt jo kohta 80 vuotta. Tällainen suuri presidenttiparin isännöimä juhla sopisi minusta kuitenkin johonkin muuhun ajankohtaan kuin itsenäisyyteen.

– Itsenäisyyspäivänä pitäisi puhua itsenäisyydestä eikä puvuista ja kampauksista.

Kaari Utrio on itse käyttänyt samaa pukua linnan juhlissa koko 1990-luvun ajan.

– Pukuni on musta Marimekon puku, joka on ollut minulla aikoinaan muun muassa Tampereella juontotehtävissä. Aion käyttää samaa jo oman historiansa kerännyttä pukua tulevinakin vuosina linnan kutsuilla. Se on mielestäni arvokas ja juhlava, mutta ei liian paljastava, sillä kyseessähän eivät ole mitkään yökerhojuhlat.

Somerolaisista linnan kutsuilla nähtiin myös muun muassa kansanedustaja Mauri Salo, joka saapui juhlaan yksin.

– Kirsti-vaimolla oli muita kiireitä, hän sanoo.