Vuonna 2009: Missä menee Somero?

0
Kaija Pirttilä käy päivisin navetassa auttamassa siementäjää.

Somero-lehti 4.12. 2009

Somero-lehti on tehnyt uutisia paikkakunnalta 85 vuotta. Toimituksessa mietettiin, minkälainen juttu tehdään juhlavuoden ja -päivän kunniaksi. Päädyimme selvittämään, mitä kaikkea Somerolla oikein tapahtuukaan päivittäin, mistä juuri nyt uutisemme syntyvät. Valitsimme ajankohdaksi keskipäivän ja jalkauduimme ympäri kaupunkia. Tässä muutamia poimintoja arjen kulusta:

Päivällä loikoillaan ja märehditään

Teksti ja kuva Kira Kauppi

Kaija ja Esa Pirttilän navetassa on hiljaista puolilta päivin. Siellä loikoillaan ja märehditään. Aamulypsy on loppunut seitsemältä ja uusi odottaa neljältä iltapäivällä. Kaija Pirttilä kertoo, että päivällä levätään ja kerätään voimia iltalypsylle.

– Minä teen päivällä paperitöitä ja melkein joka päivä käy siementäjä, jota avustetaan ja siemennettävät merkitään. Tarkkailen myös, mitkä lehmät ovat kiimassa, hän selostaa.

Pirttilöiden navetassa on yli sata asukkia, ayrshire ja holstein-friisiläisiä lypsylehmiä. Jutuntekopäivänä navetassa kellii viisi vasikkaa, neljä kuukauden ikäistä ja yksi viikon vanha. Osa lehmistä ei lypsä, sillä ne ovat liian nuoria tai umpilehmiä.

– Umpilehmällä tarkoitetaan eläintä joka lepää ja odottaa uutta poikimista, Kaija Pirttilä kertoo.

Pirttilöiden navetassa lehmät saavat syödä ja juoda vapaasti. Niillä on rapsutusharjat ja lattialla kulkee säännöllisesti automaattinen puhdistaja. Makuuparsille heitetään aamuisin turvetta kuivikkeeksi, jotta on mukavampi makoilla.

– Nämä ovat kilttejä yksilöitä ja omia persooniaan, Pirttilä sanoo.

Ovet aukeavat seuraavan kerran Ruotsissa

Teksti ja kuva Sauli Kaipainen

Jaatimetissa Jarmo Tamminen asentaa lasia kiinni teräsoveen. Työn alla on Tukholmaan tilattu 90 oven erä, jotka menevät rakenteilla olevaan voimalaitokseen. Kerralla Jaatilasta lähtee kohti Ruotsin laivaa 20 kappaleen erä ovia. Taisto Pettersson käyttää takana siltanosturia ja valmistelee kuormaa.

Jaatimet Oy:n projektipäällikkö Jari Vaittinen kertoo, että ovet menevät täydellisinä paketteina, laseineen ja eristyksineen. Ovissa ja karmeissa on lämpölukkoprofiili, joka on Jaatimetin oma patentti.

Tauno Palon seuraan lounaan jälkeen

Teksti ja kuva Salli Lehtinen

Palvelukoti Iltatuulen väki on syönyt lounaaksi verilättyjä ja mansikkakiisseliä. Raija Jalli ja päivätoimintaan saapunut Eila Allén kiittelevät talon hyvää ruokaa ja hauskaa kohtelua. He ryhtyvät Saima Lindénin kanssa katsomaan vanhaa kotimaista Ratkaisun päivät -elokuvaa. Ajan parhaat näyttelijävoimat Jussi Jurkkaa ja Tauno Paloa myöten ovat mukana ja sodasta näköjään kerrotaan. Osa talon asukkaista vetelee päiväunia.

Kyläkaupalla lähes päivittäin

Teksti ja kuva Kira Kauppi

Jorma Vasenius Somerniemeltä käy melkein joka päivä Jonten kyläkaupalla.

– Kyläkauppa on hyvä olla olemassa, ettei aina tarvitse lähteä keskustaan, Saloon tai Forssaan pienten asioiden takia. Täältä on hyvä hakea, jos on jotain vaikka unohtanut ostaa, hän juttelee.

Myyjä Jaana Hamppula sanoo, että talvisin kyläkaupalla on hiljaisempaa, kun mökkiläiset eivät käy niin usein.

– Kumpa ihmiset ymmärtäisivät tulla tänne asioimaan, että kauppa säilyisi, hän miettii.

Kivaa käydä porukalla

Teksti ja kuva Kira Kauppi

Kuntosalilla huhkii tiistaina puolenpäivän tienoilla ryhmä eläkeläisiä ohjatulla tunnilla. Porukkaa on kymmenisen henkeä, tällä kertaa vain naisia.

– Kyllä täällä miehiäkin käy, mutta missä mahtavat tänään olla, naiset tuumivat.

Ohjaaja Tiina Koskenoja on vetänyt ryhmää nelisen vuotta. Hän sanoo kuntosaliharjoittelun olevan tärkeää lihastasapainon ja lihasten kunnon ylläpidon kannalta. Hänen mukaansa on legendaa, että naisten lihakset rapistuisivat miehiä nopeammin.

– Täällä tehdään paljon toistoja ja katsotaan, että liikeradat menevät oikein. Ohjattu harjoittelu on monipuolista ja ikävimmätkin laitteet tulee käydyksi läpi.

Kuntoilijoiden mielestä porukalla on kiva käydä.

– Täytyy saada tämä pois, joku huudahtaa ja osoittelee mahaansa.

Ryhmässä on mukana vasta muutaman kerran käyneitä, mutta myös jo yli kymmenen vuotta salilla harjoitelleita.

Sateessa torilla

Teksti ja kuva Salli Lehtinen

Sade valelee toria ja marraskuun hämäräksi päiväksi pystytettyä kolme myyntikojua. Veijo Tonteri seisoo hyväntuulisena tutulla paikallaan peruna-, porkkana-, lanttu- ja sipulitiskin takana. Humppilalainen Tonteri alkoi käydä Someron torilla isänsä matkassa vuodesta 1969 ja jatkoi torikauppaa omissa nimissään vuonna 1991. Hän tulee joka toripäivä kesät talvet, paitsi jättää keskitalven kovimmat pakkaspäivät väliin. Talvikaudella hänet löytää keskiviikkoisin Kosken. torstaisin Punkalaitumen, perjantaisin Someron ja lauantaisin Forssan torilta. Joulun lähestyminen näkyy juuresten menekissä. Havupalloja ja -kransseja on myös kaupan. Kauppiasta hymyilyttävät Pirjo Laurilan hauskat havupukit, joita meni Somerollakin yksi kappale.

Parturissa

Teksti ja kuva Salli Lehtinen

Hannu Randell pyysi Parturikampaamo Bionnen harjoittelijaa Jenni Koskea leikkaamaan tukan lyhyeksi, jotta sillä pärjää joulun yli. Malli saa olla entinen. Seuraavan kerran Randell aikoo leikkauttaa hiuksensa uuden vuoden puolella.