Vuosi 1989: Anumiisa keräsi äänet

0
Anumiisan ikkunaan jouluista tunnelmaa luotiin vanhojen esineiden, aitojen olkien ja metsästä haetun kuusen, sekä lasten tekemien joulukoristeiden avulla.

Somero-lehti 19.12.1989

Perinteinen, vanha joulu olkineen ja kuusinen oli valttia somerolaisten näyteikkunakilpailussa, sillä ylivoimaisen voiton nappasi liike numero 2 eli Anumiisa Oy 239 äänellä.

Anumiisan ikkuna symbolisoi vanhanaikaisen kodin joulua, jonka lattia on pehmustettu oljilla ja jonka keskellä on aito kuusi.

Huoneen tuntua ikkunaan tuovat vanha tuoli ja eri askareissa käytetyt välineet, kuten kahvimylly, kuparinen kahvipannu, länget ja puurokauha. Myös vanha kuparinen lyhty on tärkeä valon vertauskuva.

Anumiisan omistaja Elisa Lehtinen harrastaa itsekin vanhoija tavaroita, joten niitä löytyi helposti kotoa.

Myös Lehtisen perheen lapset osallistuivat ikkunan luomiseen, sillä Riina teki huovasta tossut lahjakääröjä varten ja Janne valmisti puusta sydämiä, joilla koristeltiin kuusi. Ikkunassa olevat olkikoristeet ovat myös käsin valmistettuja, ja joko omaa tai tuttujen tekoa.

Vaatteet, jotka ikkunaan aseteltiin valittiin jouluisiin väreihin sointuviksi. Ikkunan somisti Sari Koivuniemi.

Elisa Lehtisen mielestä tämä kilpailu oli erittäin piristävä ja sai ihmiset katsomaan näyteikkunaa uudella tavalla.

– Liikkeeseen myös poikkesi äänestämään moni sellainen, joka ei ennen ole täällä asioinut, Elisa kertoo.

Anumiisan jälkeen kakkossijan nappasi liike numero 43 eli SKR K-Rauta, jonka tarroin ja nauhoin somistettua ikkunaa äänesti 151 ihmistä. Ikkunaa somisti Soile Veijalainen.

Kolmannelle sijalle äänestettiin numero 56, joka on Someron OP-Kiinteistökeskus Oy. Tämän ikkunan porontaljalla ja muun muassa pärekorilla luotua vanhaa tunnelma äänesti 128 henkilöä. Tämän ikkunan somistaja on Minna Lehti.

Numero 66 eli Säästöpankkien Kiinteistövälitys Oy otti itselleen seuraavan sijan havuisella ja valoisalla ikkunallaan. Ääniä kertyi 120.

Viides sija meni numerolle 54 eli Someron Kukkakeskukselle, jonka lasipalloin ja kynttilöin sekä tietysti kukin korirstettua ikkunaa äänesti 79 henkilöä.

Kukkia löytyi myös 78 äänellä kuudennelle sijalle nostetun Someron Puutarhapalvelun ikkunasta. Jouluista tunnelmaa numerolla 60 varustetun liikkeen ikkunaan toivat olkikoristeet ja lasipallot.

Kaikkiaan kilapilussa oli mukana kolmekymmentä Someron keskustan liikettä tai yritystä. Äänestyslappuja palautettiin 1479 kappaletta. Somero-lehdessä suoritetussa arvonnassa 500 markan lahjakortin Anumiisaan voitti Kimmo Härmä Somerolta. Arvonnan suoritti vanhempi konstaapeli Pekka ALitalo.