Vai on Vanhatie kunnoltaan erittäin huono

0

Vai on Vanhatie kunnoltaan erittäin huono! Minkähän etuliitteen sanalle huono antaisi konsultti nähtyään muutamia sivukulmien teitä, joita sora-ja puurekat käyttävät päivittäin.
Asvaltin kunnostus lapiolla

Presidentti Sauli Niinistö ei uudenvuoden puheessaan tullut maininneeksi muiden mukana, että EU on myös kulttuurin suurvalta – ja sen jos minkä Eurooppana jo vuosisatoja.
Jussi Vaarala

Murrenäyte tosiaan sisälsi aineksia vanhasta someron murteesta, mutta sanoja tai aineksia oli myös turun ja hämeen ja karjalan murteista. En tiedä, olisiko oma murteeni sen puhtaampaa, mutta ainakin pitäisin muiden murteiden ainekset poissa. Toisaalta someron murrekin kuulemma vaihtelee alueittain, ja kautta aikojen on ihmisiä muuttanut Somerolle myös muualta. Tietämistäni vanhoista somerolaisista monen toinen vanhempi tai molemmat ovat muualta, ja monenlaisia puheennuotteja esiintyy. Mutta luulen, että nämä tuottavat enemmän siirtymiä yleiskielen suuntaan kuin vahvoja turun tai tampereen murteen muotoja, varsinkaan tyypillisten somerolaistuksien tilalle. Välimurrehan on sekoitus, mutta ei minkä tahansa viereisten murteiden vahvojen ainesten sekoitus. Ei semmottoon ol ruukattu. En itse varmaan osaisi kirjoittaa murteella vapaasti, koska itse en käytä kaikkein vanhimpia arkaismeja, mutta voisin ehkä osata oikolukea tekstin murreosuudet. Taitaa olla vähän sama kuin lapin murteessa: ei tääläkhän senthän joka paikhan hootakhan panha.
Oleks sää vai eks sää ol