Autokauppa tulee muuttumaan

0

Ilmastonmuutos ja autotehtaille asetetut päästövähennykset tulevat vääjäämättä muuttamaan autokaupan tulevaisuuden näkymiä. Sähköautot ja niiden öljyperäisiin energialähteisiin verrattuna lähes olemattomat päästöt eivät jätä tilaa jossitteluille.

Elleivät autotehtaat myy entistä enemmän vähempipäästöisiä malleja, ne joutuvat maksamaan sakkoja. Sakot johtavat siihenkin, että tehtaiden pitää tuupata vähäpäästöisiä malleja markkinoille entistä pienemmillä katteilla, jopa pienellä tappiolla.

Dieselmoottorien myynti on vähentynyt Suomessa jyrkästi. Autokaupan pudotusta pehmentää vastaavasti sähkö- ja hybridiautojen myynnin kasvu. EU:ssa dieselien osuus on pudonnut alle 30 prosentin, kun se aiemmin oli yli 50. Suomessa dieselien osuus on alle 20 prosenttia. Bensiinimoottorit painavat tasaisempaa tahtia.

Katumaasturien myynti on jo kolmannes autoista, mutta markkinoille on tullut myös pienempiä katumaastureita. Eniten on vähentynyt isojen porrasperien ja farkkujen myynti. Käytettyjä autoja tuodaan entistä runsaammin, niitä on Suomen myynneistä jo yli kolmannes. Ruotsi on tuontimaana noussut.