Eläinystävät, ilot ja surut

0

Pakotan itseni muistelemaan, miten paljon lemmikeistä on vuosien varrella ollut iloa. Saan muisteluista voimaa, sillä tein juuri Miina-kissan kanssa viimeisen visiitin eläinlääkäriin. Kuvittelin, että parin viikon sairasteluaikana vuodatetut kyyneleet jo riittäisivät ja pystyn saattelemaan 16-vuotiaan eläinystäväni itkutta. Mutta ei, kaikkea muuta. Onneksi Mia tapansa mukaan tekee lopun hetkistä lempeän rauhalliset.
Pihamaallamme on nähty monenmoista sorkankuluttajaa ja kvaakattajaa ja siipeilijää. Jokainen niistä on saanut persoonalleen sopivan nimen. Ankkojen nimiä on haettu ainakin Suomi-filmien sankareista ja kirjallisuuspiireistä. Välillä olen kovaan ääneen komentanut Eskoa pois kukkapenkistä ja toivonut, ettei naapurin isäntä kuvittele huudon kohdistuvan häneen. Ja marjapuskista nautiskelijaa karkottanut Pentti p*rkele ei todellakaan tarkoittanut talomme entistä omistajaa. Miesankkojen nimiä on lainattu ainakin Nikkarilta ja Saarikoskelta; keekoilipa tontillamme myös eräs Tommy. Tosin ankka-Tabermann ei vastoin odotuksia ollut erotiikan sädehtivä sanoittaja vaan täysipäiväinen seksihullu.
Kanalassa meitä ovat viihdyttäneet politiikasta tutut hahmot. Vuosia sitten haimme kukon, joka oli varttunut Ilkka Kanervan haaremissa. Tämä Matti Vanhanen ei todellakaan ollut saanut naispuolisia sulostuttajia siipiensä suojaan. Meillä kukko pääsi kanaheimon ainoaksi isännäksi. Matti sekosi kunniasta, valikoi ja ojenteli parhaat herkut kovaäänisesti kailottaen ja silotteli polut silkkisiksi naistensa kulkea. Kun Matti ei miellyttämishaluissaan enää muuta keksinyt, se heittäytyi kanojen pesään hautomaan munia.
Matin haudonta tuotti pari poikalasta. Jarmo Korhosen ja Mauri Pekkarisen vartuttua alkoi kanalassa olla turhan ahdasta. Muistan yhden itselleni erityisen hidaskäyntisen lauantaipäivän: Mieheni tuli tupaan ja hivenen närkästyneenä kertoi, että Matti Vanhanen on hakattu. Kauhuissani kysyin, ketkä Matin päälle kävivät. ”No omat!” puoliso parahti.
Muutaman sekunnin päivittelin itsekseni, mihin Suomen poliittinen tilanne oikein on menossa ja mitä ihmettä keskustan riveissä tapahtuu – oma puolueväki hakkaa pääministerin?!
Onnekseni pidin ajatukset ominani. Navetassa kyyhötti pahoin piesty Vanhas-kukko, joka nöyryytystä pari päivää sulateltuaan siirtyi omaan loosiin viettämään eläkepäiviä Helmi-rouvansa kanssa.
Nyt kun Miinalle on heitetty hyvästit, talon kuninkaan rooli on kiistatta varattu ainoalle kollipojalle. Lisänimien haalimisessa kunnostautunut Kalle Kirsikka Bernard Reiniö-Ristolainen viihtyy tällä hetkellä niin hyvin ruoka-astioiden täydennystä vaatimassa, että ehdotin jo nimirimpsun jatkoksi Läski-Moosesta. Ehdotus sai siipalta kipakan vastalauseen: ”Mooses ei tule kuuloonkaan, se tuo mieleen ihan liian vahvasti yhden ison demarin!”

Anu Törmä
graafinen suunnittelija ja toimittaja