Kirjaston Parvigalleriassa on tammikuun ajan esillä Someron lukiolaisten kuvataiteen tunneilla ja kursseilla tekemiä töitä. Näyttely on kolmen lukiolaisopiskelijan toteuttama. Näyttelyn kokoa-misella he suorittivat lukion yhden taidekurssin.
Ella Nymanin, Niina Pitkäsen ja Jessica Vihannon materiaalina oli iso pinon kahden vuoden aikana luokkaan kertyneitä lukion opiskelijoiden töitä. Niistä he toteuttivat haluamansa näyttelykokonaisuuden.
Töitä oli satakunta. Kolmikko mietti, mikä miellyttää silmää. Aika nopeasti värit nousivat pääkriteeriksi valinnalle.
He jaottelivat samantyyliset ja värisävyiset teokset omiin osioihinsa, ja harkitsivat minkä tyyliset työt sopivat yhteen.
Teokset on toteutettu hyvin monella tavalla. Niitä on piirretty esimerkiksi puuväreillä, maalattu akryylivärein, väriliiduilla ja vesivärein; maalattu kuvioita klapeihinkin.
Monipuolisuus näkyy myös näyttelyn nimessä: Elämän monet sävyt.
– Jokainen teos on omanlaisensa. Ne eivät ole yksitoikkoisia, vaan tuovat ilmi elämän rikkauden. Eihän elämäkään ole yhtä ja samaa koko ajan, vaan siitä löytyy eri sävyjä, filosofoi Ella Nyman.
Esillä ei ole tekijöiden nimiä. Työpinossa lähes kaikki työt olivat nimettömiä, joten näyttelyn rakentajatkaan eivät tienneet, kenen töitä seinälle ja lattialle valitsivat. Ripustuskin on valtavirrasta poikkeava.
Näyttelyn kokoaminen oli nuorten mielestä hauskaa, mielenkiintoista ja opettavaista.
Niina Pitkänen sanoo kolmikon yhteistyön sujuneen mainiosti. Oli helppo ehdottaa ja kehitellä toisen ajatusta eteenpäin.
– Siinä näki, mitä näyttelyn kokoaminen ja ripustaminen oikeasti on, toteaa Ella Nyman.
– Kun mukana ei ollut omia töitä, niin ote oli objektiivinen. Omista töistään on niin kriittinen, sanoo Pitkänen, ja jatkaa, että pitääkin olla kriittinen, jotta pystyy parantamaan tulosta.
– Jos ei ole kriittinen, niin jämähtää paikoilleen, tietää Pitkänen.
Hänelle kuvataiteen tunti on päivän kohokohta lukiossa.
– Kuvis on rentoutumiskeino. Hetki, jolloin ei tarvitse päntätä kaavoja. Saa tehdä käsillä, eikä vaivata päätään. Se antaa kivan tauon, luettelee Niina Pitkänen.
– On tärkeää, että lukiossakin on kädentaidon ja taideaineita. Se monipuolistaa opiskelua, on yleissivistävääkin, pohtii Ella Nyman.