Elämysmatkakohde

0
Sari Merilä

Suurimmat Suomeen saapuvat ulkomaiset matkailijaryhmät tulevat Venäjältä, Saksasta, Britanniasta, Ruotsista ja Kiinasta. Moni heistä valitsee Suomen kohteekseen etsiessään jotakin uutta ja erilaista. Mutta olisiko Somerolla saumaa nousta matkailukohteeksi. Ainakaan matka Helsinki-Vantaan lentokentältä ei ole pitkä.
Elämystarjoaja Doerz.com selvitti suosituimmat Suomi-elämykset. Kymmenen suosituimman elämystyypin listaa yhdistää selkeästi kaksi tekijää: luonto ja paikalliset erikoisuudet. Eli ainakaan tähän ei Someron tie matkailukohteena tyssää.
Eniten Suomesta etsitään paikallisia tapahtumia, keikkoja ja kulttuuria. Isoja keikkalavoja meillä ei ole, mutta valtakunnallisen vertailun kestävää kulttuuritarjontaa kylläkin. Ainakin ajoittain.
Toiseksi eniten kiinnostavat marjat, sienet ja metsässä liikkuminen. Jokamiehenoikeudet ja suomalainen metsä ovat monille eksoottisia kuriositeetteja. Metsiä ja luontoa Somerolla piisaa, sillä väestötiheytemme on vain noin 13 asukasta per neliökilometri.
Teemalliset kaupunkikävelyt nousevat listalla kolmanneksi.
Somerolla harvemmin mennään nähtävyydeltä toiselle kävellen, mutta Somero-oppaat tarjoavat vastaavaa linja-autoajeluina.
Home visits eli pullakahvit tai illallinen suomalaisen perheen kanssa on seuraavana toivelistalla. En tiedä, olisiko tällaiseen kiinnostusta Somerolla. Pakko myöntää, että itse en innostu asiasta.
Second hand -ostokset eli kirpputorikierros nousee listalla viidenneksi.
Joensuuntielläkin on heti kaksi laadukasta kirpputoria. Myös Ecotekolan tuotteet kiinnostaisivat varmasti tätä porukkaa. Ja Somerniemen kesätorihan on ihan unelmakohde.
Sauna on listalla seuraavana. Googlettamalla löytyy Somerolta useitakin, järven rannalta tai ilman. No problem.
Revontulet. Eipä ole meidän matkailuvalttimme.
Kokkauskurssit: pullaa, karjalanpiirakoita tai muita paikallisherkkuja yhdessä leivottuna. Somerolla osataan ainakin leipoa huippuluokan mallasvuokalimppua, sillä Paijan tilaleipomon mallasvuokaleipä sai pronssia Artesaaniruuan Suomen mestaruuskisoissa. En tiedä, olisiko tila innostunut kokkauskurssitoiminnasta tai mahdollisesti joku muu taho. Ainakin meiltä saa todella monipuolisesti lähiruokaa materiaaleiksi.
Luonto ja ulkoilu nousee listalla uudelleen esille. Toivotaan esimerkiksi avantouintia, sup-lautailua, purjehdusta ja vaelluksia. Avantouintia on ja lautailuun sopivia järviä sekä lyhyempään vaelteluun sopivia reittejä esimerkiksi Ämyrin lähistöllä, Iso-Valkeella ja Pajulassa.
Kympin listalle nousee myös tastingit. Eli erilaiset maistelutilaisuudet viinistä ja oluesta aina suklaaseen ja jäätelöön.
Jälleen kerran saa nostaa esille laadukkaan lähiruokamme, kuten esimerkiksi Kolatun juustot ja jogurtit. Lihajalosteitakin piisaa, samoin kasvistuotantoa. Eiköhän tämä onnistuisi.
Tämän listan perusteella Somero sopisi erinomaisesti ulkomaalaisturistien, niin kuin kotimaanmatkailunkin, elämyskohteeksi. Meidän pitää vaan edelleen puskea maailmalle enemmän ja enemmän tietoa erinomaisesta kotikaupungistamme.

Sari Merilä
päätoimittaja