Viime kesänä Esakalliolla nähtiin Rauli Badding Somerjoesta, Unto Monosesta ja M.A. Nummisesta kertova näytelmä. Ensi suvena estradin valloittaa jälleen musiikkinäytelmä, jonka tarinassa kuljetaan tangon perässä pitkin Suomea.

Esitys tehdään kunnianosoituksena muusikko ja säveltäjä Unto Monoselle. Miehen syntymästä tulee lokakuussa kuluneeksi 90 vuotta.

– Alulle paneva sykäys on ollut taitaja Mononen ja 90 vuotta hänen syntymästään, kertoo produktion tuottaja Hannu Heikkilä.

Herra Satumaa ja laulava taksikuski -näytelmään on tehty jo roolitus. Monosta esittää Simo Frangén, joka on muun muassa Alivaltiosihteeristä sekä radio- ja televisio-ohjelmista tuttu juontaja ja koomikko.

– Kun Simoa pyydettiin mukaan näytelmään, hän mietti, onko hän näyttelijä. Hän vastasi, ettei ole, vaan esiintyjä, joka on tottunut esittämään vain itseään ja omia juttujaan. Hän kysyi itseltään, oliko Mononen näyttelijä, ja vastasi, ettei ollut. Simon johtopäätelmä oli, että kun he ovat näin samanlaisia, niin hänhän on täydellinen ihminen esittämään Untoa, kertoo roolituksen tehnyt Hannu Heikkilä.

Esiintyjäkaartissa ovat näyttelijä Pertti Koivula, In The Mood -yhtyeen solisti Suvi Karjula, Reeta & Lumon solisti Reeta Saranpää, 2018 tangokuningas Jarno Kokko ja Lahdesta Nummisen roolista bongattu Ilmari Myllynen. Somerolaista voimaa tuo laulaja Anniina Suhonen. Lisäksi näytelmään tulee avustajia Somerolta, kun projekti etenee ja tarkentuu.

Bändiä johtaa ja musiikin sovittaa Jari ”Heinä” Nieminen. Lavastuksesta ja valaistuksesta vastaa Timo Alhanen.

Käsikirjoitustyö alkaa pian.

– Suuri seikkailu odottaa, iloitsee toimittaja Heikki Metsämäki, joka kirjoittaa näytelmän. Metsämäki perehtyi Monoseen jo 1990-luvun lopulla, jolloin hän kirjoitti Petteri Pelkin kanssa elämänkerran Satumaa, Unto Mononen – elämä ja laulut.

Näytelmän ensi-ilta on 28.6. ja esitykset jatkuvat 2.8. saakka Esakalliolla.

– Näytelmät sopivat Esakalliolle. Se on todistettu 2017 ja 2019 kesinä. Musiikkinäytelmät luontuvat hyvin sinne. Meillä on kesäteatteri, jota eivät sateet ja tuulet haittaa, toteaa Esakallion lavaisäntä Hannu Heikkilä.