Hiippakuntamuutos virittää yhteistyötä Someron ja Salon seurakunnan välille

0
Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala vieraili Somerolla vaimonsa Eijan kanssa vuodenvaihteessa. Kuva Manu Kärki.

Someron seurakunta siirtyi vuoden vaihtuessa Tampereen hiippakunnasta Turun arkkihiippakuntaan. Muutto liittyy kirkolliskokouksen päätökseen, jonka mukaan hiippakuntarajojen tulee noudattaa maakuntarajoja.

Kirkkoherra Jaakko Knuutila sanoo, ettei tavallinen seurakuntalainen juurikaan huomaa hiippakunnan vaihtoa.

– Siirrolla ei ole suuria vaikutuksia tavallisen seurakuntalaisen kannalta. Seurakunnat ja seurakuntayhtymät ovat itsenäisiä toiminta- ja talousyksiköitä, jotka toimivat omalla paikkakunnallaan. Yhteistyön suunta eri seurakuntien välillä painottuu kuitenkin tästä lähtien kohti Turun arkkihiippakunnan ja Paimion rovastikunnan seurakuntia, Tampereen hiippakunnan ja Tammelan rovastikunnan sijaan, sanoo Knuutila.

Perheneuvonnassa Someron seurakunta alkaa tehdä yhteistyötä Salon seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksen kanssa. Sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu, eikä käytännön järjestelyistä sovittu.

– Jos aikataulut natsaavat salolaisten kanssa, niin saamme sopimukset allekirjoitettaviksi kirkkoneuvoston 29.1. kokoukseen. Silloin perheneuvontapalvelumme voisi käynnistyä helmikuulla, laskee kirkkoherra.

Seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksen toimipiste on Salossa Vilhonkadulla.

– Jos ei ole mahdollisuutta mennä Saloon, niin tapaamispaikka järjestetään Somerolta, lupaa kirkkoherra.

Avuntarvitsijan tulee ottaa yhteyttä suoraan Salon seurakunnan perheasiain neuvottelukeskukseen.

Yhteistyö uuden arkkihiippakunnan seurakuntien kanssa on vielä avoinna.

– Aika näyttää, mitä mahdollisuuksia toiminnalliseen yhteistyöhön avautuu, pohtii kirkkoherra Knuutila, ja sanoo sen olevan vaikkapa seurakuntaretkiä ja kuorovierailuja.

Yhteyksiä Tammelan rovastikunnan seurakuntiin ei olla katkaisemassa, vaan yhteistyötä voidaan edelleen tehdä siellä, missä se on luontevaa.

– Työntekijöille muutokset ovat merkittävämpiä. Hallintorakenne ja monet koulutuksista on järjestetty hiippakuntajohtoisesti, samoin kuin työntekijätapaamiset ja kollegiaalinen tuki. Työntekijät pääsevät tutustumaan ja luomaan suhteita uusiin ihmisiin.

Paimion rovastikunta on kooltaan ja väkimäärältään huomattavasti suurempi kuin Tammelan. Siihen kuuluvat Someron lisäksi Auran, Liedon, Loimaan, Martinkosken, Paimion, Pöytyän ja Salon seurakunnat sekä Länsi-Turunmaan suomalainen seurakunta.

– Todennäköisesti yhteistyö on luontevinta maantieteellisesti lähellä olevien seurakuntien kanssa. Mitä se on käytännössä, on vielä tässä vaiheessa mahdotonta sanoa.

Yhteisiä koitoksia on edessä. Kirkkovaltuusto ja papit äänestävät kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustoehdokkaiden vaaleissa helmikuussa arkkihiippakunnan ehdokkaista.

Vuonna 2021 tulee iso muutos, kun väestökirjanpito siirtyy yksittäisiltä seurakunnilta suurempiin keskuksiin. Turun arkkihiippakunnassa keskukset perustetaan Turkuun ja Poriin. Saloon on luvattu palvelupiste, joka palvelee myös Someroa.

Someron seurakunta kuuluu

– Turun arkkihiippakuntaan, jonka alueena ovat Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnat, ja jossa on 51 seurakuntaa ja viisi rovastikuntaa, piispana Kaarlo Kalliala.

– Paimion rovastikuntaan, jossa ovat Someron lisäksi Auran, Liedon, Loimaan, Martinkosken, Paimion, Pöytyän ja Salon seurakunnat sekä Länsi-Turunmaan suomalainen seurakunta, lääninrovastina Liedon kirkkoherra Risto Leppänen.