Kissa kotia vailla, moitteita kuusen vieneelle, asiaa murteista ym…

0

Talteenotettu 2.1. Jokioistentieltä kirjava kisu. Veikeä sisääntunkeva sohvalöysäilijä. Tiedustelut Someron löytöeläinkodista.
P. 0400 965 917

Somerolla on aikanaan tehty erittäin toimiva ydinkeskustaa sivuuttava kantatien osa: ohikulkutie, hyvin toteutettujen kevyen liikenteen alikulkujen kera, rauhoittamaan kylän päätietä. Vielä kun korotetaan nopeus ohikulkutiellä takaisin 60 kilometriin tunnissa, niin liikenne on sujuvaa ja käyttöön tulevien valvontakameroiden tarve vähenee. Kun rajoitus on nyt 50 km/h, varovaisemmat ajavat 40–45 km/h keskellä kirkasta päivää. Kiertoliittymät käyttöön, joitakin suojateitä pois tai valo-ohjausta, jos ei muuten rajoitusta voi palauttaa entiseen. Eihän anneta Someron kaupungin aavikoitua täysin metsiköksi, jossa vaan sudet liikkuvat. Hyvää uutta Vvuotta kaikille! Ilotulitteet menivät hienosti taivaalle.
Tapani K

Sinä se sitten päätit varastaa pienen kimaltelevan muovikuusen vanhempieni haudalta. Eikö yhtään omaatuntoa soimaa, kun katselet sitä nyt? Tosin, ei sellaista voi soimata, mitä ei ole.
Merja

Säilyisihän se aito murre jos kukaan ei muuttaisi, tulisi tai menisi. Mitä se aito someron murre sitten on ja kuka sen aidoksi määrittelee? Kelpaisiko 1900-luvun alun kielenkäyttö, vai pitäisikö etsiä 1500-luvun puolelta? Omalta osaltani olen häiriötekijä joukossa karjalaisella taustalla. Pohjalaisten, savolaisten, keskisuomalaisten, laitilalaisten, turkulaisten, salolaisten, lohjalaisten ja somerolaisten kanssa yhdessä eläneenä ja asuneena ja ympäri Suomea eri kielialueiden ihmisten kanssa töitä tehneenä. En tiedä, mitä puhun. Puhumalla asiat ovat selvinneet.
Murteen säilytyksen merkitys?

No niin, tää tästä viä puuttui. Suvereenisti saa pilkata joulurauhan julistustakin, ja ottaa sen omiin nimiinsä. Joulua vietetään Jeesuksen syntymäpäivän kunniaksi, valitettavasti se tässä ostohysteriassa ja materialismissa unohtuu. Kaikilla asioilla ei vaan kuulu pilailla.
Hävettää

Kaunokirjallisena teoksena jouluinen murrekirjoitus oli yksi koskettavimpia ja parhaita mitä muistan somerolaisista julkaisuista joulukirjoituksina lukeneeni.
Oleks sää vai eks sää ol

Ai että oli mukavaa mennä erääseen kuntaan, jossa oli ilotulitus jo kello 18 ja toinen kello 24. Oli tapahtumia vauvasta vaariin. Otetaan hyvin eri-ikäiset huomioon. Iso kiitos heille, tulemme lasten kanssa taas vuoden päästäkin.
Omaan kuntaan pettynyt

Löydetty älypuhelin Teboilin kylmäaseman ja Seurahuoneen läheltä, Helsingintien jalkakäytävältä perjantaina 3.1. keskipäivällä.
Puhelin

Päiväkodin välipäivien päivystysaika: ei yhtään lapselle tuttua aikuista töissä tänäkään vuonna. Kotona lapsen itku, jännitys ja paha olo purkautuvat taas päiväkausia. Muutoin päiväkodissa tuttujen aikuisten kanssa reipas lapsi ei nyt nuku öitään, eikä enää muutosten takia halua päiväkotiin. Jos me vanhemmat maksamme päiväkotipaikasta satoja euroja kuussa ja sen on tarkoitus mahdollistaa meidän työssäkäyntimme, niin Somero voisi ottaa mallia lapsiystävällisistä kunnista. Niissä päiväkodin aikuisten työvuorot ja lomat suunnitellaan niin, että lapsella on aina joku tuttu aikuinen ryhmässään. Päiväkodinjohtajana muualla työskentelevä ystäväni ei ollut uskoa, että uuden varhaiskasvatuslain aikakaudella voidaan toimia vastoin lapsen etua. Heillä osa henkilöstöstä lomailee koulun lomien ulkopuolella, koska yksi sijainen ryhmässä on pienempi paha perheille, kuin se että kaikki aikuiset ovat lapselle vieraita.
Kaikilla ei ole lomaa

Vastaus nimimerkille Kaikilla ei ole lomaa. Varhaiskasvatuslaki on varhaiskasvatuksen perustana toiminnan suunnittelussa, järjestämisessä sekä toteutuksessa. Henkilökunnan työvuorot suunnitellaan lasten ennalta ilmoitettujen läsnäolojen mukaan. Koulujen loma-aikoina eli varhaiskasvatuksen niin sanottuina päivystysaikoina henkilöstön määrä suhteutetaan lasten läsnäolojen mukaan ja tällöin osa henkilökunnasta lomailee, koska lapsia on vähemmän. Suunnittelussa otetaan huomioon lapsen etu ja pyrkimyksenä on, että lapsille tuttu/tuttuja aikuisia olisi ryhmässä. Alkuperäistä suunnitelmaa ovat tässä tapauksessa voineet häiritä esimerkiksi henkilökunnan ennakoimattomat poissaolot, tai lasten määrän lasku. Henkilöstön ennakoimattomat poissaolot ovat saattaneet vaikuttaa sijaisen palkkaamiseen tai vastaavasti lasten määrän väheneminen on vaikuttanut siihen, että useampi ryhmän henkilökunnasta on siirtynyt lomalle. Hyvät huoltajat, olkaa rohkeasti yhteydessä päiväkodin/perhepäivähoidon esimieheen ja/tai allekirjoittaneeseen lastanne koskevissa varhaiskasvatuksen asioissa.
Leila Hoikkala kasvatuspäällikkö, Someron varhaiskasvatus