Kolme kotimaista majakkaelokuvaa Juttutuvassa lauantaina

0
Suomen Majakkaseura miehittää nykyisin kesäisin Märketin majakkaa Ahvenanmerellä Suomen ja Ruotsin rajasaarella. kuva: Pekka Väisänen).

Suomen Majakkaseura esittää lauantai-iltapäivänä 1. helmikuuta kolme elokuvaansa Someron Juttutuvassa ilmaisnäytöksenä.Aloituselokuvana nähdään Haaksirikkojen Märket (43 minuuttia), joka kertoo sekä legendaarisesta Märketin majakasta että sen ympäristöstä löytyneistä hylyistä.
– Mielenkiintoisimpia hylyistä on majakkalaiva Storbrottenin hylky. Videokuvista näkyy meren pohjalla lepäävä ehjä majakan linssi. Myös neuvostoliittolaisen sukellusveneen S-2:n videokuvat ovat ainutlaatuisia. Kumpikin alus upposi merimiinan räjähdyksessä. Kiinnostava on myös Irman tarina. Rahtialus katosi myrskyssä. Elokuvassa nähdään videokuvaa viime vuonna löytyneestä hylystä, kertoo Suomen Majakkaseuran kiertuevastaava Pekka Väisänen .

Matkani majakalle -elokuvassa kerrotaan myös Majakkaseuran matkoista ulkomaille. Kuvassa seuran jäseniä tanskalaisella Rubjerg Knuden majakalla.(Kuva: Pekka Väisänen)

Matkani majakalle (35 minuuttia) on juuri valmistunut elokuva suomalaisista majakkaharrastajista.
– Elokuvassa kuullaan heidän ajatuksiaan intohimosta majakoihin ja seurataan heidän matkojaan Euroopan majakoille ja talkoisiin majakkaseuran majakoille.

Bengtskärin majakan dramaattinen historia käydään läpi elokuvassa. (Kuva: Niklas Maisi)

Viimeisenä nähdään Bengtskärin tarina (39 minuuttia), joka valmistui keväällä 2018.
– Se on seuran historian suosituin elokuva ja on täyttänyt useamman salillisen muun muassa Salossa.
Pekka Väisänen kertoo majakkaseuralaisten kiertäneen noin sadalla paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Myös Somerolla on käyty kerran 2017.
– Kiinnostus aihetta kohtaan oli Somerolla varsin suurta.
Väliajalla majakkaseura pitää myyjäiset.
Tyynyistä, laivoista, kalentereista ynnä muista tuotteista saatava tuotto menee lyhentämättöminä majakkakohteiden kunnostamiseen.