Talo on hiljainen, koira vain haukkuu. Perheen parivuotias sekarotuinen Vili-koira kiertää, haistelee ja katsoo vierasta pitkään.

Ehkä se vahtii, että perheen uudella tulokkaalla, tyttövauvalla, on kaikki hyvin. Ensimmäisenä kotiintulopäivänä ja -yönä se oli mennyt huushollissa edes takaisin.

– Kun vauva päästi pienenkin äänen, niin koira havahtui, kertovat vanhemmat.

Saku Noki ja puolisonsa Johanna Vihiniemi saivat esikoisensa 7. tammikuuta kello 6.17 Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Tyttö on Someron ensimmäinen vauva vuonna 2020.

Vuoden 2020 Someron ensimmäinen vauva syntyi 7.1. tiistaiaamuna kello 6.17. Tyttö painoi 3415 grammaa ja oli 51 senttimetriä pitkä.

Pariskunta oli lähtenyt edellisenä iltana Somerolta Hongontien varrelta kohti sairaalaa.

– Kaikki meni hyvin. En minä ainakaan tiedä huonommasta tai paremmasta, hymyilee ensisynnyttäjä Vihiniemi.

Maailmaan syntyi 51 senttimetriä pitkä ja 3 415 grammaa painava tyttölapsi.

– On isänsä näköinen. Selvä kopio Sakesta. Ainakin samanlainen nenä, tuumaa äiti katsoen vuoron perään lastaan ja miestään.

– Voi pientä raukkaa, huokaa uutukainen isä.

Saku Noki viettää isyyslomaa kuluvan viikon tutustuen uuteen perheenjäseneen. Noen työ on Turun seudulla, jossa hän ajaa kuorma-autoa. Aiemmin hän oli karja-auton kuljettaja. Johanna Vihiniemen työpaikka on Vilukselan Teboililla.

Kahdeksan vuotta yhtä pitäneelle pariskunnalle oli selvää, että perhe perustetaan ja asetutaan Somerolle. He asuvat Lahden kylässä 1990 valmistuneessa kolmen huoneen ja keittiön omakotitalossa, ovat asuneet vuodesta 2016. Ympärillä on tonttia, johon laajentaa pytinkiä.

– Sakke ei ainakaan halua muuttaa minnekään, naurahtaa Vihiniemi miehelleen, joka hymyilee vieressä.

– Jos ei ole pakko. En osaa asua muualla kuin maaseudulla. Someron keskustakaan ei ole minua varten. Haluan oman rauhan ja oman pihan, tietää Saku Noki, ja vilkaisee olohuoneen ikkunasta avautuvaa harmaata kyntöpeltomaisemaa.

Hänen lapsuudenkotinsa on Rautelassa.

– Olen ainakin viidennen polven somerolainen, sanoo Saku Noki, jonka vanhemmat ovat Marja ja Timo Noki.

Johanna Vihiniemi on kotoisin Salosta. Äiti Marjut Nurminen asuu Teijolla ja isä Ari-Pekka Vihiniemi Salossa.

– Minä olen totutellut maaseutuun. Hyvä täällä Somerolla on asua. Kaupungin valoja kyllä kaipaan, kertoo Johanna Vihiniemi.

– Ei täältä ihan niin vaan lähdetä kioskilla käymään, vastaa Saku Noki postiosoitteessa Hongontie Pyöli.

Molempien vanhemmille tammikuinen tyttövauva on ensimmäinen lapsenlapsi.

– Äiti hyppäsi metrin ilmaan, sanoo Johanna Vihiniemi tilanteesta, kun he kertoivat vanhemmilleen ensimmäisen kerran tulevasta perheenlisäyksestä.

– Kyllä meidän äitikin oli innoissaan, mutta rauhallisemmalla tavallaan, kertoilee Saku Noki, jolla on yksi veli. Johannalla on kaksi isoveljeä.

– Nimi on päätetty, mutta sitä ei kerrota vielä muille. Se on ihan hyvänkuuloinen nimi, selvittää pariskunta salaperäisesti.

Nuorelta parilta kysytään, että joko on tulossa perheenlisäystä. Kun ensimmäinen on syntynyt, niin tiedustellaan, tehdäänkö lapselle leikkikaveri.

– Katsotaan. Emme me vielä seuraavaa suunnittele, vai? sanoo Noki ja katsoo puolisoaan, joka vastaa hymyllä.

Perhe näyttää onnelliselta.

– Kyllä me ollaan onnellisia. Meillä on pieni talo, vauva ja koira; perhe. Lapsi voi hyvin, nukkuu ja syö. Näillä mennään, toteaa 26-vuotias Johanna Vihiniemi 25-vuotias Saku Noki vierellään.