Lainaus nousussa – varsinkin lasten lukuinto kasvanut

0
Kirjaston Nallekerhossa lapsia ovat kiinnostaneet niin kirjat kuin pehmolelut. Kerhossa satuja on lukenut kirjastonhoitaja Eija Kopponen.

Someron kirjaston kokonaislainaus on kääntynyt usean laskusuhdanteisen vuoden jälkeen nousuun.

– Erityisesti mieltä lämmittää se, että varsinkin lasten ja nuorten kirjalainaus on kasvanut selvästi, iloitsee kirjastonjohtaja Laura Tyysteri.

Lasten ja nuorten kirjalainojen määrä kasvoi Somerolla vuonna 2019 edellisestä vuodesta huikeat 11,5 prosenttia. Varsinkin lasten kaunokirjallisuutta on lainattu aiempaa enemmän.

– Lasten lukemisen tärkeyteen on herätty valtakunnallisesti. Erityisesti opettajille täytyy antaa kiitosta siitä, että he kannustavat lapsia lukemaan ja käyttämään kirjastoa. Myös kirjaston lukemista edistävät hankkeet alkavat ehkä nyt kantaa hedelmää. Lainoja on varmaan lisännyt myös se, että lastenosaston kokoelmaa on viime aikoina uudistettu vielä tavanomaista enemmän.

Aikuisten kirjalainaus on pysynyt kutakuinkin entisellään. Sen sijaan musiikin (-30 %) ja elokuvien (-14 %) lainaus on vähentynyt selvästi. Kysynnän vähentyessä myös musiikin ja elokuvien hankintaa on vähennetty.

Vuonna 2019 somerolaiset tekivät kirjastosta keskimäärin 15,5 lainaa. Lasten lukuinnon ansioista Someron kirjaston kokonaislainaus on noussut edellisestä vuodesta 1 prosentin (pienenevään asukaslukuun suhteutettuna 2 %).

Myös kirjastoauton lainamäärät ovat kääntyneet pitkästä aikaa nousuun. Kirjastoauton asiakkaista valtaosa on lapsia, joten lasten lukuinnostus näkyy myös auton lainamäärissä.

Fyysisten kirjastokäyntien määrä on pysynyt Somerolla viime vuonna lähes samana kuin edellisvuonna eli 14,7 käyntiä vuodessa asukasta kohden. Sen sijaan vierailut verkkokirjastossa ovat lisääntyneet 14,5 prosenttia.

– Suurin osa verkkokäynneistä on lainojen uusintoja, mutta yhä enemmän ihmiset hakevat myös luettavaa suoraan verkkokirjastosta, kertoo Tyysteri.

E-kirjojen lainaus on Somerolla edelleen melko vähäistä, mutta prosenteissa lainausluvut ovat kasvaneet hurjasti. Edellisvuodesta e-kirjojen lainamäärät ovat peräti tuplaantuneet. Erityisesti ihmisiä kiinnostavat älypuhelimestakin kätevästi kuunneltavat e-äänikirjat.

– E-kirjojen lainaus lisääntyy, kun ihmiset tottuvat niihin ja kun tietoisuus niistä leviää. Monelle tuntuu vielä tulevan yllätyksenä, että myös kirjastot tarjoavat asiakkailleen e-kirjoja.