Muutos lähtee omasta päästä

0
Ennen Jari Käkösen rutiineihin kuului kahvikupposen jälkeen tai sen kera polttaa tupakka. Hän on vähentynyt kahvinjuontia, jottei savuketta tekisi mieli.

37 vuotta röökanneella Jari Käkösellä tuli vuosi täyteen tupakoimattomuutta. Hän aloitti tupakanpolton hieman rippikoulun jälkeen. Pahimmillaan päivässä kului puolitoista askia.

– Olisi pitänyt lopettaa paljon aiemmin. Ehkä urheilutkin olisivat menneet aikoinaan paremmin. Mutta tupakka on yhden lajin viihdykettä ja huumetta.

– Monta kertaa yritin tupakkalakkoa, mutta aina ne johonkin kaatuivat. Kyllä kaikki muutokset lähtevät omasta päästä; siitä että itse tekee päätöksen, sanoo Käkönen.

Hän kypsytteli lopettamista pari vuotta. Hän kertoi sukulaisille, että kun seuraava syntymäpäivä koittaa, niin hän tumppaa viimeisen tupakan. Se tapahtui 14.1.2019.

Jari Käkönen tunnustaa, ettei lopettaminen ollut helppoa. Siinä auttoi, että perheessä Leena -puoliso kannusti. Hän oli itse lopettanut tupakoinnin jo aiemmin. Jenni -tytärkin lopetti.

Parisen kuukautta apuna oli myös lääkevalmiste, joka auttoi lievittämään tupakanhimoa ja vieroitusoireita.

– Aluksi oli vaikeaa. Tiesin, että pahimmat paikat tulevat olemaan jokkiskisat ja kesäterassit. Kyllä hikeä pukkasi.

Vuosi on takana. Käkönen sanoo, ettei enää yskitä.

– En voi kieltää, ettei tupakkaa tekisi vieläkin mieli, varsinkin aamuisin ja ruoan jälkeen. Nyt kun herään, niin keitän kahvit ja katson aamutelevision.

Jotain pitää suuhunsa laittaa tupakan sijaan.

– Kiloja on tullut vuoden aikana 6–7. Niistä pitäisi päästä eroon. Aloittelemme työpaikan omaa jumppaa ja kuntosalivuoroa TNSportissa. Porukassa liikkuminen tuntuu mukavammalta kuin yksin.