Näytelmä tuo Monosen persoonan ja musiikin lähemmäs kuulijaa

0
Simo Frangén esittää näytelmässä Unto Monosta. Suvi Karjulan (vas.) ja Reeta Saranpään esittämät henkilöt ovat säveltäjän turvasatamia.

Musiikkinäytelmä Herra Satumaa ja laulava taksikuskin käsikirjoitustyöhön tarttuva Heikki Metsämäki on miettinyt, millainen mies säveltäjä Unto Mononen oikeastaan oli.

– Kuvissa hän näyttää ujolta ja syrjäänvetäytyvältä. Kuvat ovat jotenkin mykkiä ja hiljaisia, ja ovat dominoineet mielikuvaa hänestä. Uskon jo hänen musiikkinsa perusteella, että Mononen oli monipuolisempi ja moniselitteisempi henkilö kuin julkisuuskuva toi esiin. Paljon muutakin hänessä oli kuin surumielisyyttä ja kaihoa.

Musiikki tulee olemaan pääosassa näytelmässä. Musiikin kautta pyritään pääsemään lähemmäs säveltäjän persoonaa.

Juontaja ja Alivaltiosihteeristä tuttu Simo Frangén esittää kesän näytelmässä Unto Monosta. Heikki Metsämäki sanoo Frangénissa olevan samaa näköä Monosen kanssa, ja samalla myös tietynlaista salaperäisyyttä.

– Tunnen Simon opiskeluajoilta ja kuppiloista. Hänelle näytteleminen on uusi aluevaltaus. Mielenkiintoista nähdä, mitä ihmisyyttä komedian puolelta tuleva Frangén tuo säveltäjämestari Monosen persoonaan. Uskon, että hän on loistava Unto, pohtii Metsämäki, joka on ollut tekemässä elämänkertaa sekä Monosesta että Rauli Badding Somerjoesta.

Metsämäki pitäytyy paljolti siihen materiaaliin, mitä elämänkerrassa on käytetty.

– Yritämme tuoda Monosen lähelle ja tarkastella, millainen henkilö hän on. Yksi tärkeä teema on juurettomuus; olihan hän sotaorpo ja evakko.

Luvassa on kesäinen musiikkinäytelmä.

Road movie, tai pikemminkin road play. Siinä hassutellaan, mutta ollaan tosia. Käsitellään oikeita tunteita, ei pelleillä, kertoo ohjaajaksikin muovautuva Metsämäki.

Näyttelijä Pertti Koivula on taksikuskina, joka haaveilee laulajan urasta. Hän kuljettaa Monosta halki Suomen, jossa vastaan tulee niin mainetta, epätoivoa kuin lempeä ja pettymystä.

Matkalla häntä houkuttelevat monenlaiset seireenit. Ainakin Suvi Karjula, Reeta Saranpää ja somerolaislähtöinen Anniina Suhonen ovat Monosen tunnesatamina ja saavat esitettäväkseen säveltäjän tuotantoa.

Heikki Metsämäki on tyytyväinen, että esiintyjäjoukko on niin vinkeä ja ammattitaitoinen. Esimerkiksi vuoden 2018 tangokuningas Jarno Kokko tulkitsee Monosen sävellyksiä.

– Mukana on paljon hyviä tyyppejä. Saamme aikaan hienon esityksen. On mukava tietää etukäteen henkilöt ja esiintyjät, joille käsikirjoitusta kirjoittaa.

Suitsutusta saavat lavastuksesta ja valaistuksesta vastaava Timo Alhanen sekä musiikin sovittaja Jari ”Heinä” Nieminen ja hänen bändinsä.

Näytelmän musiikissa pääosassa on Mononen, mutta tango-osastolla saadaan vertailua ainakin toiselta suomalaiselta säveltäjäsuuruudelta, Toivo Kärjeltä.

– Monosen isot suosikit pitää kuulla, se on varma.

Mutta mukaan tulee tuntemattomampaakin Monosta, esimerkiksi runoihin sävellettyjä kappaleita. Tangojen lisäksi kuullaan kevyttä iskelmää. Muidenkin tuotanto esittäytyy, kun edetään tangobuumista kohti rokkikautta.

Heikki Metsämäki kuvaa Unto Monosta ja Rauli Badding Somerjokea sympaattisiksi kavereiksi.

– Näiden kahden kunniaksi voi sanoa, että kansa kokee heitä kohtaan kauniilla tavalla myötätuntoa. Heihin voi samaistua. Kumpikaan ei ylpistynyt, vaikka menestystä tuli.

Musiikki on ensisijainen asia, joka kaksikon vetovoiman tekee. Sävelissä on herkkyyttä suomalaisen sisimpään.

– He olivat epätäydellisiä sankareita. Kaikki ei ollut kohdillaan, mutta ehkä siksi heihin on niin helppo samaistua ja heidän musiikkiinsa uskoa, arvioi Metsämäki kahta somerolaista taituria Baddingia ja Monosta.

Herra Satumaa ja laulava taksikuski -musiikkinäytelmän ensi-ilta 28.6. Esakalliolla, viimeinen esitys on 2.8.

Lippuja voi hankkia ennakkoon Muotiputiikki Helmestä ja Lippupisteestä, ryhmälippuja voi tiedustella Esakalliolta.