Patenttivirasto: kaikki keksinnöt on nyt keksitty

0

Yhdysvaltain patenttiviraston komissaari Charles H. Duell ilmoitti vastikään, ettei patenttiviraston olemassaololle ole enää perustetta, sillä ihmiskunta on keksinyt kaiken, mitä se voi ikinä keksiä. Tämän jälkeen virasto suljettiin vuonna 1889.
Maalaisjärjelläkin ajateltuna kyseinen päätös ei ollut loppuun asti harkittu. Vuonna 2018 patenttihakemuksia tehtiin maailmanlaajuisesti noin 3,3 miljoonaa, joka oli myös viisi prosenttiyksikköä kasvua edelliseen vuoteen.
Mistä keksinnöt sitten syntyvät? Vuonna 2013 Yle uutisoi parhaiden ideoiden syntyvän omista kokemuksista. Steve Johnson kirjassaan Mistä hyvät ajatukset tulevat korostaa yhteistyön merkitystä. Keksinnöt usein syntyvät dialogeista, jossa parhaimmillaan on toista arvostava vastakkainasettelu.
Usein keksinnöt löytyvät myös useamman idean törmäyskurssilta. Yhdistämällä kaksi keskinkertaista ideaa, voidaan löytää kultakaivos.
Keksintöjen tavoitteluun liittyy paljon asioiden kyseenalaistamista, epäonnistumisen sietämistä ja innovaatioiden ruokkimista. Oikeanlaisen kulttuurin luominen onkin avaintekijänä uusien keksintöjen synnyssä. Idea yksissään ei myöskään ole avain menestykseen, vaan työnmäärä ideasta ensimmäiseen prototyyppiin vaatii sitoutumista.
Oma opinahjoni Aalto-yliopisto keskittyy seuraavassa kymmenvuotis strategiassaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. Impact (suom. vaikutus) onkin kasvava trendi uusien yritysinnovaatioiden saralla. Impact-kasvuyritykset perustuvat keksintöihin, joilla on myönteisiä sosiaalisia ja ympäristövaikutuksia taloudellisen tuoton ohella.
Myös suuret yritykset ovat alkaneet tutkia omaa vaikutustaan kestävään kehitykseen. YK:n jäsenmaat sopivat syyskuussa 2015 New Yorkissa järjestetyssä huippukokouksessa kestävän kehityksen tavoitteista ja toimintaohjelmasta, joiden on tarkoitus ohjata maailman kehitysponnisteluja vuoteen 2030 asti.
Kunnianhimoisiin tavoitteisiin kuuluu muun muassa poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta.
Vaikka yksittäinen keksintö tuskin ratkaisee YK:n tavoitteita, on jokainen askel oikeaan suuntaan merkittävä.
Suomen Yrittäjien tuoreen opiskelijabarometrin mukaan kolmannes suomalaisista opiskelijoista haluaisi valmistuttuaan työskennellä yrittäjänä. Yrittäjyys onkin yksi parhaista tavoista muuttaa maailmaa. Ongelmat ovat pöydällä, valitse yksi ja uusien keksintöjen pyörittely voi alkaa.

Timo Luukkola

tekniikan kandidaatti, yrittäjä