Rakentamisessa oli vilkas vuosi

0
Arskametalli laajensi rakentamalla uuden, yli 1200 neliön kokoisen teollisuushallin Härkälään.

Omakotitalorakentamisen piristyminen on hyvä merkki paikkakunnalle:

Viime vuosi oli Somerolla selkeästi vilkkaamman rakentamisen vuosi.

Rakennustarkastaja Juha Kopra ynnäilee, että omakotitalolupia myönnettiin peräti yhdeksän kappaletta. Vuonna 2016 omakotitalojen rakennuslupia myönnettiin ainoastaan kolme kappaletta, kuten myös 2017. Vuosi 2018 oli jo parempi, sillä lupia myönnettiin kuusi kappaletta.

– Suunta näyttää selvältä, ja se osoittaa ylöspäin. On aina positiivinen merkki paikkakunnalle, kun rakentaminen piristyy nyt jo parinakin vuonna peräkkäin, Juha Kopra toteaa.

Omakotirakentamisen lisääntyminen on suotuisa merkki Somerolle senkin kannalta, että silloin kohteeseen muuttaa asumaan pääsääntöisesti useampia henkilöitä kerralla.

Uusien kohteiden lisäksi vuoden mittaan Somerolla tehtiin myös useita merkittäviä laajennuksia nykyiseen asuinrakennukseen.

Loma-asunnoille myönnetyt rakennusluvat kulkevat päinvastaiseen suuntaan. Viime vuonna rakennuslupia myönnettiin mökkipuolelle pyöreät nolla. Kovin suuria määrät eivät ole olleet aikaisemminkaan: kuusi kappaletta vuonna 2016, neljä kappaletta vuonna 2017 ja kaksi kappaletta vuonna 2018.

– Tässä ei silti ole koko totuus, sillä myös loma-asuntopuolelle myönnettiin viime vuonna merkittäviä laajennuksia. Mökin vanha osa on uudistuksessa saattanut jäädä jopa pienemmäksi, kuin kylkeen rakennettu uusi osa, Kopra huomauttaa.

Yhteensä rakennusluvilla myönnettiin lupa 10 789 kerrosneliömetriin ja 65 142 kuutiometriin. Vertailun vuoksi: vuonna 2016 lupia myönnettiin 9 985 neliöön, 2017 yhteensä 5 800 neliöön ja 2018 kaikkiaan 11 000 kerrosneliömetriin. Tässäkin kohtaa lukuarvot ovat olleet viime vuosina hienoisesti kasvavia.

Rakennusluvan jatkoaikahakemuksia käsiteltiin viime vuonna 22. Muutoslupahakemuksia käsiteltiin kolme ja purkuilmoituksia/purkulupia oli 15 kappaletta.

Rakennuslupaan liittyvissä katselmuksissa käytiin 199 kertaa, joista rakennusten sijainninmerkitsemisiä oli 32.

Ympäristölautakunta käsitteli viime vuonna yhteensä 101 pykälää. Rakennuslupahakemuksia lautakunta käsitteli yhden. Poikkeamishakemuksia oli kolme.