Someron kaupunki järjestää kutsuohjattua joukkoliikennettä neljänä päivä viikossa tiistaista perjantaihin. Kaikki voivat käyttää sitä matkoihin keskustaan ja takaisin Someron rajojen sisäpuolella.

– Tämä on todella hyvä palvelu, tokaisee Elma Helenius, joka odottelee kaupan edustalla yhteiskyydin saapumista ja kotiin lähtöä Kurinkulmalle. Kassit ovat täynnä ruokaa.

– Todella tärkeä, että palveluliikenne toimii, kun linja-autovuorot ovat vähentyneet ja moni asuu yksinään ilman autoa kylillä. Ja säästäähän tämä ilmastoakin, muistuttaa Riitta Mäenpää, joka patistaa muita käyttäjiksi.

– Minusta ihmiset tietävät hyvin vähän palveluliikenteestä. Sitä ei osata käyttää siinä määrin kuin tarvetta ehkä olisi, pohtii johtava sosiaalityöntekijä Marjaana Sorokin.

– Enemmän ajoa ja asiakkaita voisi olla, tuumaa kuljettaja Joni Juvonen, joka reitit pääasiassa ajaa. Kaupunki on ostanut palvelun Kasilinjalta. Sopimus on katkolla keväällä.

Palveluauto liikennöi haja-asutusalueella ja taajamassa. Haja-asutusalueella yhdensuuntaiselta matkalta peritään linja-autotaksan mukainen kilometrimaksu. Esimerkiksi Salkolasta edestakainen matka keskustaan maksaa 13,60 euroa. Keskustan alueella maksu yhteen suuntaan on 3,30 euroa. Veteraanit saavat matkustaa ilmaiseksi.

Kuljetus on tilattava edellisenä päivänä palveluliikenteen tilausnumerosta.

Kaupungilla on meneillään kysely Someron palveluliikenteestä ja sen toimivuudesta.

– Tarkoituksena on kehittää palveluliikennettä somerolaisten tarpeita vastaavaksi. Se avittaa somerolaisten kotona pärjäämistä ja asumista kotona mahdollisimman pitkään, toteaa Marjaana Sorokin.

Kaupunki pyytää palautetta, toimiiko nykyinen järjestelmä, vastaavatko esimerkiksi nykyiset reitit tarpeita, mitä toiveita ihmisillä on, onko käyttänyt palvelua ja jos ei, niin miksei.

Kyselyyn voi vastata Someron kaupungin nettisivuilla. Mielipiteensä palveluliikenteestä pystyy ilmaisemaan myös paperilomakkeella, joita saa kaupungin eri toimipaikoista, kuten kaupungintalolta, kirjastosta ja sosiaalitoimistosta Lamminniemestä. Kysely päättyy 19. tammikuuta.

Kaupungin palveluajo liikennöi tiistaista perjantaihin. Haja-asutusalueelta on viisi reittiä. Keskustassakin voi käyttää palvelua.

Palveluajolla kyliltä keskustaan hoitamaan asioita

Kaupungin järjestämä palveluajon pikkubussi hurruttelee neljänä päivänä viikossa väkeä haja-asutusalueilta keskustaan asioille. Vakioasiakkaita on alta kymmenen reittiä kohden. Autoon mahtuisi enemmänkin väkeä, sillä istuimet on 13 asiakkaalle. Lisäksi kaksi pyörätuolilla kulkevaakin saadaan matkaan mukaan.

– Saisivat käyttää enemmän. Voi olla, etteivät somerolaiset tiedä palvelusta eivätkä siitä, miten se toimii. Palvelua pitää markkinoida, sanoo Riitta Mäenpää, joka hyppää kyytiin Ollilan reitiltä keskiviikkoisin.

Mäenpää käyttää palvelua säännöllisesti. Hän menee yleensä ruokakauppaan, on piipahtanut kahvilassa ja hautausmaallakin. Hänelle riittää kerta viikossa asioille keskustaan.

Riitta Mäenpäästä palveluajo on tarpeellinen haja-asutusalueen väelle.

– Eihän kaikilla ole omaa autoa käytettävissään, toteaa Mäenpää, ja muistuttaa sen säästävän ilmastoakin, kun jokainen ei mene omalla autolla asioille.

Elma Helenius sanoo palvelun olevan todella hyvä asia. Auto noutaa kotipihalta ja tuo takaisin samaan paikkaan.

– Ei tarvitse kanniskella painavia kasseja, kertoo Helenius.

Samoilla linjoilla on Anna-Liisa Lahdelma. Hän sanoo, että jos ei palveluliikennettä olisi, hän pyytäisi lapsiaan avuksi.

Joni Juvonen on ollut palveluajon pikkubussin ohjissa kolmisen vuotta. Kaupunki ostaa palveluliikenteen Kasilinjalta. Sopimus on katkolla keväällä.

Reittejä on viisi. Perjantaina asiakkaita ajetaan taajamaan kahdesta suunnasta.

– Perjantai on vilkkain päivä. Ikäihmiset haluavat silloin keskustaan hoitamaan asioita; esimerkiksi käymään kaupassa ja pankissa, terveyskeskuksessa ja labrassa, kertoo kolmisen vuotta palveluliikenteen puikoissa ollut Joni Juvonen, joka pääasiassa hoitaa Someron kuljetukset.

Hän sanoo ikäihmisten olevan palvelun pääasiallisin käyttäjäkunta. Suvella kesäasukkaat tilaavat mieluusti kyydin.

Ajo on tilattava edellisenä päivänä kuljettajalta. Palvelu on kutsuohjattua, mutta mahdollisuuksien mukaan 13 hengen pikkubussiin pääsee reitin varreltakin.

– Kutsuohjattavuus on ollut toimiva systeemi, sillä silloin voi etukäteen järjestellä ja aikatauluttaa seuraavan päivän ajot, kertoo kuljettaja Joni Juvonen.

Matkustaja maksaa lipun kuljettajalle. Maksu on matkahuollon taksan mukainen.

Palvelulla kaupunki tukee sitä, että syrjäkyliltäkin pääsee keskustaan. Linja-autovuoroja kun on niukalti.

– Palveluajo tukee asukkaiden omatoimisuutta ja kotona pärjäämistä. Että pystyy asumaan omassa kotona mahdollisimman pitkään, sanoo kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Marjaana Sorokin.

– Varmaankaan ihmiset eivät tiedä, että kuka tahansa voi käyttää palveluliikennettä. Ja että kuljetuksia tehdään haja-asutusalueen lisäksi myös keskustan alueella.

Palveluajon pikkubussissa on tilat 13 asiakkaalle. Lisäksi sinne mahtuu kaksi pyörätuolilla liikkuvaa.

Palveluliikenteen aikataulu

Tiistaisin Pajula, lähtö hakumatkalle klo 9 ja paluulähtö klo 11

Keskiviikkoisin Lehtimäenkulma, Lahti, Ollila, Koisthuhta, Paltta ja Sylvänä, lähtö hakumatkalle klo 9 ja paluulähtö klo 12

Torstaisin Pitkäjärvi, Viluksela, Palojoki ja Hämeenoja, lähtö hakumatkalle kello 9 ja paluulähtö kello 12.30

Perjantaisin Kaskisto, Lautela ja Terttilä, lähtö hakumatkalle klo 9 ja paluulähtö klo 11.45

Perjantaisin Hirsjärvi, Vesanoja, Salkola, Keltiäinen, Jakkula, Kopila ja Oinasjärvi, lähtö hakumatkalle klo 10 ja paluulähtö klo 13.45

Taajama-ajo keskustassa tiistaisin klo 10–11, keskiviikkoisin klo 10.15–11 ja 13–14 ja torstaisin Rankkula/pappila, lähtö klo 10 ja paluulähtö klo 11.05

Keskiviikkoisin mahdollisuus asiointiin Kelassa ja sosiaalitoimistossa Lamminniemessä, lähtö keskustasta

Palveluliikenne on pääosin kutsuohjattua. Kuljetukset on tilattava viimeistään kuljetusta edeltävänä arkipäivänä kello 16 mennessä palveluliikenteen tilausnumerosta, puh. 0400-196 328.