Suomessa viime vuosi oli ulkomaisten elokuvien

0
Risto Räppääjä (Silmu Ståhlberg), Lennart Lindberg (Ylermi Rajamaa) ja Pakastaja Elvi (Jenni Kokander) vauhdissa. Kuva: Jouko Piipponen/Solar Films.

– Katsojamäärillä mitattuna vuosi 2019 oli ulkomaisten elokuvien vuosi. Kotimaisten elokuvien katsojaosuus jäi alle 20 prosentin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011, toteaa Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen viime vuoden listamenestyjistä.

Kansainvälisesti vertaillen kotimaisen elokuvan noin 17 prosentin katsojaosuus, 1,4 miljoonaa katsojaa, on edelleen hyvä. Täkäläisittäin tarkastellen menestys on kehno, sillä viimeksi kotimaisen elokuvan suosio painui Suomessa alle 20 prosentin vuonna 2011.

Elokuvissa käydään. Kaikkiaan elokuvateattereihin myytiin Filmikamarin tilastojen mukaan 8,4 miljoonaa lippua. Lisäystä edelliseen vuoteen oli lähes neljä prosenttia. 2019 oli jo viides perättäinen vuosi, kun elokuvakäynnit ylittivät kahdeksan miljoonaa.

Vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi päätyi Joker, joka ylitti ainoana 400 000 katsojan rajan. Vuoden 2019 katsotuin kotimainen elokuva oli Risto Räppääjä ja pullistelija, joka sai lähes 290 000 katsojaa.

Vielä suurempi menestys oli listasijalla 12 majaileva musiikkielokuva Bohemian Rhapsody 167 000 katsojallaan, sillä vuoden 2018 puolella ensi-iltansa saanut elokuva keräsi jo tuolloin 467 000 katsojaa. Yhteensä Queen-raina keräsi siis kahdessa vuodessa yli 634 000 ihmistä.

Somerolla Jukolassa toimivan Kinoset-elokuvateatterin viime vuoden ykkösmenestyjä oli ehkä odotetustikin Risto Räppääjä ja pullistelija. Someron Top-kymppiin mahtuu kolme lastenelokuvaa ja kotimaisiakin rainoja on neljä. Nämä kaksi seikkaa poikkeavat isosti isompien kasvukeskusten listamenestyjänimistä. Ulkomaisista elokuvista tykkäävät aikuiset ihmiset ovat Somerolla harvemmassa kuin isoissa kaupungeissa.

Elokuvateatterin pyörittäjä, yrittäjä Vesa Aaltonen myöntää, että kympin kärjen katsojaluvuilla on keskenään suuri haitari. Räppääjän saama katsojamäärä oli yli nelinkertainen kymmenentenä olleeseen Leijonakuninkaaseen verrattuna.

Ihmetystä herättää, että valtakunnan listaykköstä Jokeria ei näy Someron listalla. Ei voi näkyä, koska sitä ei esitetty täällä lainkaan. Aaltonen toteaa, että jokainen elokuvateatteri tekee ohjelmiston itsenäisesti, huomioiden maahantuojan esittämiselle asettamat ehdot.

– Suomessa oli yli kahdeksan miljoonaa katsojaa, ja pääosa tuloksesta tahkotaan isojen kaupunkien monisaliteattereissa. Elokuvien levittäjät esittävät nykyään yhä enemmän vaatimuksia, joihin ei aina ole mahdollisuuksia tai resursseja suostua.

Jokerin kohdalla Somerolla kävi näin. Loimaalla se esitettiin.

– Loimaalla oli kolmen esitysviikon aikana 265 katsojaa, ja Somerolla määrä olisi jäänyt pienemmäksi. Pienillä paikkakunnilla ollaan puun ja kuoren välissä. Ei ole paljoakaan neuvotteluvaraa, kun jotkut levittäjät pyytävät kovia esityshintoja ja paljon esitysiltoja. Tuotot eivät kaikissa tapauksissa kattaisi kuluja.

Elokuvayrittäjän on otettava aika usein riskejä. Ensi-illat ovat usein kysymysmerkkejä, joten joskus on viisaampi ensin odottaa avausviikonlopun tuloksia. Ensi-iltaelokuvien valinnat pitää tehdä laput silmillä.

Vesa Aaltonen päätti ottaa Helene Schjerfbeckistä kertovan Helene-elokuvan Somerolle ohjelmistoon, sillä onhan se kotimainen, mikä ennustaa isompia katsojamääriä.

– Sekin on aeimpaa kalliimpi elokuva ottaa ohjelmistoon, jota on näytettävä myös pidempi aika. Pienillä paikkakunnilla elinkaari elokuville on lyhyempi, eivätkä jatkoviikot montaa katsojaa jaksa enää kerää.

Kinosetin nettisivut on yleisesti arvioitu ulkoasultaan sekaviksi. Ihmiset eivät koe vielä torstainakaan löytävänsä tulossa olevan viikonlopun elokuvia. Sivut eivät myöskään skaalaudu kännykän näytölle. Aaltonen kertoo, että monien odottamat uudet, nykyistä paremmat sivut saadaan kevään aikana käyttöön.

Ooppera-kino kino jatkaa Somerolla. Esitykset ovat olleet varsin suosittuja, ja ovat keränneet yhteensä keskimäärin noin 30–40 ihmistä kahteen näytökseen.

Myös suosittu Seniorikino jatkuu. Laatuelokuvien Sarjakinoa Somerolle ei tule. Tänä keväänä kotimaisiin elokuviin on tulossa tekstitetyt näytännöt heikkokuuloisille.

Helenen lisäksi muita Somerolle tulossa olevia elokuvia ovat tammikuun aikana ensimmäisen maailmansodan tapahtumista kertova Taistelulähetit – 1917 ja Will Smith-elokuva Vakoojat valepuvussa.

Helmikuussa Somerolle tulee esimerkiksi Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen sekä Sami Hedbergin ja Kiti Kokkosen Se mieletön remppa.

Maaliskuussa on tulossa ainakin Mulan. Huhtikuulla on vuorossa esimerkiksi odotettu James Bond -elokuva No Time to Die.

Kesäkuun listalla ovat ainakin Paavo Pesusieni vapaalla jalalla. Heinäkuussa ensi-illassa on Top Gun: Maverick.

—————————————-

Katsotuimmat elokuvat 2019

TOP 20 Suomi

1) Joker, 402 844 katsojaa
2) Avengers: Endgame, 348 633
3) Leijonakuningas, 333 532
4) Star Wars: The Rise Of Skywalker, 292 517
5) Risto Räppääjä ja pullistelija, 288 305
6) Frozen 2, 255 203
7) Downton Abbey, 229721
8) Lemmikkien salainen elämä 2, 226 488
9) Once Upon a Time… in Hollywood, 216 156
10) Aladdin (Live action), 201 305
11) Olen suomalainen, 174 595
12) Bohemian Rhapsody, 167 196 (467 047 vuonna 2018)
13) Angry Birds -elokuva 2, 165 432
14) Captain Marvel, 150  193
15) Spider Man: Far From Home, 143 989
16) Toy Story 4, 136 649
17) SE: Toinen luku, 135 654
18) Räyhä Ralph valloittaa Internetin, 129 521
19) Täydellinen joulu, 123 208
20) Green Book, 115 081
——————————————

TOP 10 Somero

1) Risto Räppääjä ja pullistelija
2) Olen suomalainen
3) Lemmikkien salainen elämä 2
4) Downton Abbey
5) Avengers: Endgame
6) Tarhapäivä
7) Star Wars: The Rise Of Skywalker
8) Late Lammas -elokuva: Farmageddon
9) Tuntematon mestari
10) Leijonakuningas