Torsokiista julkaisi pitkäsoiton

0
Torsokiista on: Jussi Suojoki, kitara ja stemmalaulu, Simo Saarinen, lead-vokalisti ja rummut sekä Leevi Jaakkola, basso ja laulu.

”Väärässä Paikassa Väärään Aikaan”

Torsokiista on bändinimenä monimerkityksinen. Samoin on uuden uutukainen levy, nimeltään Väärässä Paikassa Väärään Aikaan. Tarkoitus on ollut tuottaa ja kerätä huomiota. Silloin on mahdollisuuksia saada vastakaikua ja päästä ihmisten kuunteluun.

Huomiota tämä somerolais-turkulainen bändi on onnistunut uudella levyllään jo herättämään. Osaltaan siitä on pitänyt huolen musiikkilehti Rumban kehuja suitsuttava artikkeli ja uutisointi bändin tekemisistä.

Rumba kiinnostui Torsokiistasta, kun bändin jäsenten ystävä ja soittokaveri, somerolaisperäinen ” Tiisu -liideri” Henrik Illikainen kertoili lehdelle levyjulkaisusta ja Rumballe entuudestaan oudosta bändistä.

”Levyllä pistävän herkät lyriikat on ängetty vänkyräisen rockin maailmaan, jossa muiden muassa Deep Turtlelta ja Hebosagililta omatut vaikutteet paiskaavat kättä”, Illikainen oli kertonut lehdelle, lisäten vielä: ”Tämä on hienoa musaa.”

Rumba tietää, että Illikaisella on oja täynnä omia lehmiä Torsokiistaan liittyvien kytkösten kautta, ja onpa hän vielä tuottanutkin osan albumista. Silti Rumban mukaan levy resonoi sen verran, ”ettei Illikainen ole jääviydestä huolimatta puhunut paskaa”.

Torsokiistan kitaristi Jussi Suojoki asuu Somerolla, kuten myös basisti Leevi Jaakkola. Laulaja-rumpali Simo Saarinen on muuttanut Turkuun.

Torsokiistan levynjulkaisukeikka oli 28.12. Cactuksessa Helsingissä.

Levy on instrumenttinsa hallitsevien muusikoiden monipuolinen keitos, jossa on kuultavissa suuri määrä erilaisia musiikin genrejä. On hard core punkkia, uutta aaltoa, grungea ja alternative rockia.

– Löytyy sieltä myös rauhallisia kohtia, perinteistä clean -kitaraakin, eikä vain pelkästään säröä. On hidasta ja nopeaa. Monipuolisuutta – sitä me ollaan siinä haettu, Jussi Suojoki muistuttaa.

Levyllä mennään välillä kaahaten, välillä laahaten. Trio onnistuu suppeasta soitinarsenaalistaan huolimatta loihtimaan levylle varsin massiivisen äänivallin. Soitto kulkee täsmällisesti ja virheettömästi.

Suojoki ja muu bändi jakelee Illikaisen ohella kiitoksia levyn äänittäneelle Juuso Tiirakarille (ex-somerolainen). Myös masteroinnin tehneen Markus Lemisen osuutta kiitellään. Levy on huolellisesti tehty.

– Juuso teki mitään pyytämättä levyn parissa 30–50 miksauspäivää ja äänityspäiviä oli pari–kolme viikonloppua. Markus Lemistä emme tunteneet entuudestaan, mutta pariin otteeseen hänkin lähetteli tuotoksiaan meidän kuultavaksi ja korjaili niitä sitten meidän palautteidemme mukaan.

Torsokiista ja torsot.

Illikaiselta ja Tiirakarilta Suojoki kehuu tulleen paljon hyviä ideoita. Levyä on selvästi mietitty.

– Se olisi jäänyt tosi paljon vaisummaksi, elleivät he olisi antaneet omia ideoitaan ilmi, Suojoki muistuttaa.

Aikaakin kului. Osittain siitä syystä, että basisti Jaakkola oli armeijassa ja pääsi joulukuussa pois. Ei ollut aina mahdollisuuksia päästä levyn tekoon. Jussi Suojoki myöntää, että levy on harkitusti tehty.

– Yhteensä siihen meni yli vuosi aikaa, joten prosessi oli pitkä. Ensimmäiset sävellykset ovat parin vuoden takaa. Mulla ja Simolla oli välillä ”synkempiä” aikoja, jolloin levyn intensiiviseen tekemiseen ei niin pystynyt. Kettuiluakin kuultiin pitkäksi venyneestä aikataulusta, Suojoki naurahtaa.

Lopputulos on myönteinen. Se kuulostaa tarkkaan mietityltä.

– Instrumenteista osa on äänitetty livenä, mutta osaa on korjailtu jälkikäteen. Sitä haettiin, että kaikki soi oikein. Olemme myös kuunnelleet tosi paljon levyä läpi, että kaikki menee niin kuin pitääkin, ettei jää mokaa, mikä häiritsisi. Edelleenkin ollaan tyytyväisiä, että se tuli tehtyä.

Väärässä paikassa… on julkaistu tähän mennessä Soundcloudissa ja Bandcampissa. Niistä bändin jäsenet eivät saa vielä rahaa.

– Myöhemmin tämä on tarkoitus pistää ainakin Spotifyyn ja mahdollisesti Apple Musiciin. Fyysinen levy on tarkoitus tulla myyntiin alkuvuonna.

Suojoki myöntää järjestyksen olleen ”pieni virhe”.

– Sitä kai se, kun laittaa musiikin etukäteen nettiin, ilmaiseksi jaettavaksi. Toivomme kuitenkin, että mahdollisimman moni ihminen tämän myös ostaisi. Meillä ei ole ihan vielä niin suurta kuulijakuntaa. Pitää antaa ilmaiseksi, että saa nimeä. Osittain se menee mainostamiseen ja promoamiseen.

Suojoki myöntää, että olisi ihan kiva saada levylle radiosoittoa, päästä YleX -nosteeseen tai Soundin Tarkkailuluokalle.

Levyn kansikuvana olevan Impotenssi -nimisen grafiikan taiteillut Simo Saarinen on hieman varovaisempi.

– Kai sitä ollaan väärässä paikassa väärään aikaan, kun miettii sitä, minkälaista musiikkia Suomessa eniten kuunnellaan. On vaikeaa päästä esille musiikin kanssa, joka on varsin erilaista kuin valtavirta. Tämä musiikki on haastavaa, Saarinen muistuttaa.

Saarinen ei toivo suurta suosiota. Tärkeämpää hänelle on se, että jaksaa itse soittaa ja tehdä musiikkia.

– En toivo niinkään radiosoittoa. Tavoitteet olivat teini-iässä ehkä vähän toiset. Nyt olemme saaneet levyllä huomiota niissä piireissä, missä on toivottukin! Yleisestikin musiikin teko vaatii hyvää tuuria ja sitkeyttä.

Levy on pitkäsoitto, kahdeksan biisiä ja pituutta 43 minuuttia.

– Enemmän me haetaan underground-suosiota, ei mitään isompaa. Ihmisiä on tosi vaikeaa saada kiinnostumaan musiikista. Joka tuutista tulee jotakin. Ensivaikutelma on tärkeää. Torsokiista on nimenä jotain sellaista, joka saattaa kiinnostaa ihmisiä, minkälainen bändi ja musiikki on kyseessä, Jussi Suojoki puolestaan muotoilee.

Yksi mahdollisuus on tehdä Instagramiin maksua vastaan mainosvideota.

– Ehkä niin voisi saada lisää kiinnostusta, Jussi Suojoki arvuuttelee.

Keikkaa koitetaan hankkia sen minkä pystyy. Hämeenportiin Somerolle on käyty neuvotteluja. Levynjulkaisukeikka Cactuksessa meni hyvin.

– Siellä tuli kehuja, lippuja myytiin noin 70 ja ihmiset tykkäsivät. Soitannollisesti se meni hyvin ja kaikki t-paidat myytiin.

– Tulevista keikoista on vaikea sanoa, sillä moni paikka on jo hankkinut esiintyjät ainakin kevääseen asti. Keikkojen hankkiminen on samanlaista kuin töiden hakeminen, niitä on hankala löytää. Kesällä ehkä taas on enemmän mahdollisuuksia.