Tutut nimet ysipallokisojen kärjessä

0
Someron rankingsarjan kaikkien aikojen menestyksekkäin pelaaja, Toni Ahola, palasi pitkän tauon jälkeen keilahallin verkapöytien ääreen.

Teksti Juha Laakso, kuva Jani Lehto

Yllättäjille ei ole jäänyt juurikaan sanansijaa Someron keilahallissa pelattavan ysipallobiljardin ranking-mestaruussarjan tuoreimmissa osakilpailuissa.
Vajaat kaksi viikkoa sitten pelipöytiä hallitsi vahvaa kautta pelaava somerolainen Janne Lindroos . Hän nousi turnausfinaalissa 0–1 tappioasemasta selkeään 5–2 voittoon forssalaisesta Janne Suomisesta , joka aiemmin päivällä oli ehtinyt voittamaan kaksikon ensimmäisen välienselvittelyn.
Kolmossijan nappasi kuluvan kauden parastaan esittänyt somerolainen Juha Merivirta . Hän rutisti semifinaalivaiheessa 4–3 voittoon niin ikään oman paikkakunnan edustajasta, Esko Vatasesta , jolle kauden ensimmäinen turnaus tuotti heti varsin hyvän tuloksen.

Nuoren mestarin onnistunut paluu

Keilahallissa koettiin ”all stars” –henkistä kilpailutunnelmaa, kun samaan osakilpailuun osallistui peräti kolme aiempien vuosien ranking-mestaria. Heistä paimiolainen Jani Lehto ja forssalainen Toni Pajuniemi olivat jo ehtineet avaamaan voittotilinsä kauden kisoissa.
Sen sijaan kahdesti koko sarjan mestaruuden valloittanut ja ylivoimaisesti eniten osakilpailuvoittoja aiemmilla kausilla saalistanut Toni Ahola nähtiin Someron kilpailuissa ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuoteen.
Somerniemeläislähtöinen, nykyisin pääkaupungissa asuva 20-vuotias junioritähti osoitti, etteivät vanhat taidot ole painuneet kovinkaan syvälle unohduksiin, vaikka biljardin pelaaminen on jäänyt hänellä parin viime vuoden aikana hyvin vähiin.
Ahola voitti neljä ensimmäistä peliään lunastaen paikkansa illan finaaliin. Siihen hän sai vastustajakseen takavuosien kovan kilpakumppaninsa Pajuniemen, jonka ehti kukistamaan niukasti päivän ”pikkufinaalissa”.
Parhaasta somerolaissuorituksesta vastasi neljänneksi sijoittunut Jaska Sevón . Hän kärsi 2–4 tappion Suomiselle, kun panoksena oli pääsy kolmen parhaan joukkoon.
Finaalikarsinnassa Pajuniemi voitti Suomisen 4–2, joten mielenkiintoisen osakilpailun voittokamppailuun lähtivät Ahola ja Pajuniemi.

Hyvätasoinen turnausfinaali

Kaksikon peliä seuratessa kävi hyvin selväksi, etteivät heidän saavuttamansa kaikkiaan kolme ranking-mestaruutta ole olleet sattuman kauppaa.
Aivan terävimmillään kumpikaan ei pitkäksi venähtäneen pelipäivän päättyessä ehkä ollut, mutta perustasoltaan ja suoritusvarmuudeltaan he ovat yhä Someron kilpailujen ehdotonta eliittiä.
Hyvätasoisessa ottelussa erien voittomarginaalit olivat pienet, mutta kallistuivat kerran toisensa jälkeen forssalaisen eduksi. Pajuniemi hankkiutui 4–0 johtoon, kunnes Ahola avasi erävoittotilinsä hieman harvinaisemmalla tavalla, eli ysipallon aloituspussituksella.
Seuraavan erän vei taas nimiinsä Pajuniemi, joten hänen kauden toinen osakilpailuvoittonsa sinetöityi lukemin 5–1. Sarjan yhteispisteissä forssalainen teki useamman sijaluvun harppauksen kolmanneksi.
Pistekärkenä jatkaa Janne Lindroos, jolla on kahden turnausvoiton tueksi iso tukku pisteitä kolmesta kakkossijasta.
Kevään kausifinaaliin selviytyy osakilpailupisteiden kärkikahdeksikko, johon on vielä monta paikkaa jaossa. Kultakin pelaajalta lopputuloksiin ynnätään kauden yhdeksän parasta henkilökohtaista pistesuoritusta.

Ysipallon Someron ranking-mestaruussarjan tammikuun viimeisten osakilpailujen tuloksia:

Osakilpailu 6/16:

Ratkaisupelit: Janne Suominen (Forssa) – Janne Lindroos (Somero) 4-2, Juha Merivirta (Somero) – Esko Vatanen (Somero) 4-3, Lindroos – Merivirta 4-0 ja finaali: Lindroos – Suominen 5-2.

Kärjen järjestys: 1) Lindroos (15 pistettä), 2) Suominen (12), 3) Merivirta (9), 4) Vatanen (7), 5) Mika Salminen (Forssa) ja Mikko Kaarmela (Turku) (5), 7) Asko Simola (Jokioinen) ja Ville Tuomala (Turku) (4)

Osakilpailu 7/16:

Ratkaisupelit: Toni Ahola (Helsinki) – Toni Pajuniemi (Forssa) 4-3, Lindroos – Merivirta 4-0, Jaska Sevon (Somero) – Jani Lehto (Paimio) 4-3, Suominen – Lindroos 4-3, Sevon – Salminen 4-2, Suominen – Sevon 4-2, Pajuniemi – Suominen 4-2 ja finaali: Pajuniemi – Ahola 5-1.

Kärjen järjestys: 1) Pajuniemi (15), 2) Ahola (12), 3) Suominen (9), 4) Sevon (7), 5) Lindroos ja Salminen (5), 7) Merivirta ja Lehto (4).

Sarjan pistetilanne kärjen osalta: Janne Lindroos 83, Suominen 67, Pajuniemi 44, Salminen 41, Lehto 37, Merivirta 31, Jani Lindroos (Somero) 30, Sevon (29), Simola 28, Timo Kuisma (Somero) 22.