Kirsi Seppälä

Työttömien aktiivimallista luopuminen on monelle työttömälle helpotus. Vuoden 2020 alusta alkaen työttömien aktiivisuuden puute ei alenna työttömyysetuutta.

– Aktiivimalli oli tyhmä, sillä se vaikutti myös niihin ihmisiin, jotka asuvat tällaisella paikkakunnalla, mistä on vaikea saada töitä. Aktiivimalli vaikutti myös niihin, joilla on esimerkiksi sellainen sairaus, mikä estää töihin kulkemisen kauemmas, Hariet Hansen pohtii.

26-vuotias Hariet Hansen on ollut työttömänä kolme vuotta. Aktiivimalli ei silti vaikuttanut häneen.

– Olen ollut 1,5 vuoden ajan Ecotecolassa neljänä päivänä viikossa ja usein kuusi tuntia kerrallaan, päivästä riippuen, hän toteaa.

– Päivät täällä ovat vaihtelevia. Olen välillä kädentaidonpajassa ja välillä myymälässä. Tänään kävin viemässä jätkien kanssa yhden sohvan, Hansen kertoo.

Hansen hakee käytännöllistä työtä

Hariet Hansen hakee töitä, kun näkee itselleen sopivista työpaikoista ilmoituksia, joihin ei tarvita omaa autoa.

– Haluaisin tehdä käytännönläheistä työtä, hän tiivistää.

– Olen myös yrittänyt opiskella perhepäivähoitajaksi ja laitoshuoltajaksi. Opiskelu on jäänyt, koska teoriaa on ollut enemmän kuin käytäntöä, aiemmin peruskoulun käynyt Hansen harmittelee.

Karjaalta kotoisin oleva Hansen on asunut Somerolla kuuden vuoden ajan. Vapaa-aikanaan hän ulkoilee sekarotuisen koiransa ja toisinaan myös kissansa kanssa, kuuntelee musiikkia ja lukee sekä käy auttelemassa äitiään.

Hansen on pohtinut sekä omaa että Someron työttömyystilannetta.

– Uskon, että työnhakuni ei ole onnistunut, koska moniin paikkoihin pitäisi olla enemmän kokemusta. Vaikka ilmoituksessa olisi, ettei aiempaa kokemusta vaadita, ne menevät kuitenkin edelle, joilla sitä on, Hansen aprikoi.

Hariet Hansen arvelee, että Somero hyötyisi siitä, jos liikkeet olisivat pidempään kuin 8–16 auki. Moni somerolainen käy pääkaupunkiseudulla töissä, eikä ehdi ennen neljää paikallisiin yrityksiin ostoksille. Jos aukioloajat olisivat pidemmät, työvuorojakin ja siten myös työpaikkoja olisi enemmän.

Työttömyysturva paranee

Kirsi Seppälä

Vuosi 2020 tuo työttömille hieman aiempaa enemmän rahaa. Peruspäivärahan ja työmarkkinatuen määrä suurenee 33,66 euroon päivässä aiemmasta 32,40 eurosta päivässä.

Myös työttömyysetuuden korotusosa ja lapsikorotukset suurenevat. Työttömyysetuuden korotusosaa voidaan maksaa työttömälle, joka osallistuu työllistymistä edistävään palveluun. Korotusosa on 4,79 euroa päivässä. Työttömyysetuutta korotetaan, jos työttömällä on huollettavanaan alle 18-vuotiaita lapsia. Korotus yhdestä lapsesta on 5,28 euroa päivässä, kahdesta yhteensä 7,76 euroa päivässä ja vähintään kolmesta kymmenen euroa päivässä.

Myös toimeentulotuen perusosaan tulee korotus. Vuoden 2020 alusta toimeentulotuen perusosa on 502,21 euroa kuukaudessa. Yksinhuoltajien toimeentulotuen perusosa nousee 572,52 euroon kuukaudessa.