Vaihtoehtoja, mahdollisuuksia ja reittejä on kosolti

0
Someron lukion ensimmäisessä alumnipäivässä olivat kertomassa opiskelijat Jenni Klemola (vas.), Nelli Hauhia, Emilia Soini, Fanny Hovila, Lennu-Kalle Numminen sekä edessä Samuel Mäntymaa. Alumnipäivässä kertoili myös Iikka Kotikoivu, joka ei ole kuvassa.

Nelli Hauhia, Fanny Hovila, Iikka Kotikoivu, Jenni Klemola, Lennu-Kalle Numminen, Samuel Mäntymaa ja Emilia Soini kävivät katsomassa Someron lukion tämän päivän menoa. Kouluajat eivät olleet vielä unohtuneet, sillä suurin osa heistä oli jättänyt Someron lukion vasta 1–3 vuotta sitten.

Hauhia opiskelee farmasiaa, Hovila laboratoriotekniikkaa, Klemola molekyylibiotieteitä, Mäntymaa tradenomiopinnoissa myyntityötä, Numminen media-alaa ja Soini logopediaa. Iikka Kotikoivu, entinen Kelosaari, on opiskellut monien vaiheiden jälkeen veturinkuljettajaksi.

Seitsikko kävi Someron lukion ensimmäisessä alumnipäivässä. He tutkailivat, mitä opetus on nyt, kertoivat tämänhetkisestä omasta opiskelustaan ja mihin elämä heitä on vienyt.

Yhtä lukuun ottamatta he ovat käyneet Someron lukiota. Iikka Kelosaari siirtyi jo yläkouluvaiheessa opiskelemaan toisaalle.

”Olen tykännyt ihan sairaasti opiskelusta”

Emilia Soini opiskelee logopediaa Turun yliopistossa, eli hänestä tulee puheterapeutti.

Soini aloitti viime syksynä opinnot. Logopedian opiskelijat perehtyvät normaaliin puheen, kielen ja vuorovaikutustaitojen kehitykseen, häiriöihin sekä logopediseen diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. Opinnot sisältävät myös psykologiaa, fonetiikkaa ja lääketiedettä. Opetusklinikalla opetellaan olemaan asiakkaan kanssa.

– Olen tykännyt ihan sairaasti opiskelusta, hehkutti kevään 2008 ylioppilas Someron lukiosta.

Yliopiston ovet eivät avautuneet ensimmäisellä hakukerralla. Logopediaa opiskelemaan pääsee vain muutama prosentti hakijoista.

– Äiti lohdutti minua, että yliopistoon pääsee keskimäärin kolmannella hakukerralla.

Emilia Soini ei lannistunut, vaan opiskeli logopedian perusopintoja avoimen yliopiston kautta Tampereella.

Soini kehotti lukiolaisia tavoittelemaan unelmiaan ja myös tekemään töitä niiden eteen.

Hän opiskelee puheterapeutiksi, koska haluaa tehdä työtä ihmisten kanssa ja auttaa heitä.

– Työpaikka on aika varma. Puheterapeuteista on ihan hirveä pula.

Äidinkieli ja psykologia ovat tärkeitä oppiaineita, jos haluaa puheterapeutiksi. Englannin kieleenkin lukiossa kannattaa panostaa, sillä selattavia oppikirjoja on juuri englanniksi.

– Kuulo on puheterapeutin tärkein työväline, joten tähän tarvitaan normaali kuulo.

Emilia Soini aikoo valmistua puheterapeutiksi viidessä vuodessa. Vaikka hänen lukujärjestyksensä näyttää melko avaralta, se ei tarkoita, ettei olisi tekemistä.

– Opiskelu yliopistossa vaatii omatoimisuutta, sitkeyttä ja töitä. Pitää tehdä asiat ajallaan eikä lepsuilla, muistutti Soini.

Määränpäähän on erilaisia reittejä

Someron lukion rehtori Merja Klemola toivoo, että jatkossa opiskeluistaan ja uraputkistaan tulisivat kertomaan myös vuosia sitten paikallisen opinahjon jättäneet. Heillä on perspektiiviä työelämään, ehkä alankin vaihtoon.

Rehtorista nuorten on hyvä nähdä, mitä kaikkea voi ryhtyä opiskelemaan ja mihin lukion suorittanut on päätynyt.

– Entisten opiskelijoiden kautta lukiolaiset saavat tietoa eri vaihtoehdoista ja mitä mahdollisuuksia voi olla. Ja myös sen mitä kautta niihin on päädytty. He näkevät erilaisia reittejä, miten määränpäähän on edetty.

– Voi syntyä ahaa-elämyksiä. Toivon, että nuoret eivät katsoisi aloja niin suppeasti. Esimerkiksi lääketieteessä ja hoiva-alalla on paljon muitakin ammatteja kuin lääkäri ja sairaanhoitaja.