Vuoden ensimmäinen verenluovutus tiistaina

0
Yhdestä pussista verta voidaan auttaa kolmea ihmistä.

Punasolujen käyttö sairaaloissa on laskenut tasaisesti 2000-luvulla, ja myös verta on vastaavasti kerätty useimpina vuosina hieman edellisvuotta vähemmän. Viime vuonna kokoverta luovutettiin yhteensä yli 198 000 kertaa.

Verta kerättiin valtakunnallisesti noin 3 prosenttia edellisvuotta vähemmän, johtuen verivalmisteiden käytön vähenemisestä sairaaloissa.

– Verivalmisteiden käytön väheneminen kertoo siitä, että hoitomenetelmät sekä leikkaustekniikat kehittyvät edelleen, ja verensiirtoja tehdään ainoastaan tilanteissa, joissa se on aivan välttämätöntä, kertoo verenluovutuksen johtaja Satu Pastila Veripalvelusta.

Potilaiden kannalta on kuitenkin tärkeää, että oman veriryhmän verivalmisteita on aina saatavilla tilanteen niin vaatiessa, vuoden jokaisena päivänä. Veripalvelu viestii tämän vuoksi verenluovuttajille aktiivisesti eri veriryhmien päivittäisestä varastotilanteesta. Veripalvelun etusivulla on ajantasainen pisarabarometri, joka kertoo, minkä veriryhmän verenluovuttajia juuri nyt tarvitaan. Myös sosiaalisessa mediassa Veripalvelu viestii aktiivisesti verentarpeesta.

– Vuonna 2019 verta riitti hyvin potilaille ympäri vuoden, siitä iso kiitos kaikille verenluovuttajille, Pastila kiittää.

Verta luovutti viime vuonna noin 114 000 eri henkilöä. Keskimäärin luovutuksessa käydään siis yhdestä kahteen kertaan vuodessa. Miehet voivat luovuttaa verta kahden kuukauden välein ja naiset kolmen kuukauden välein. Nuorille naisille suositellaan verenluovutusta korkeintaan 1–2 kertaa vuodessa, jotta raudanpuutetta ei pääsisi kehittymään.

Vuonna 2020 verenluovutusten määrän odotetaan pysyvän viime vuoden tasolla tai laskevan edelleen muutaman prosentin.

– Viime vuonna luovuttaneista uusia oli noin 15 prosenttia, mikä on hyvä luku tulevaisuuden kannalta. Verenluovuttajia tarvitaan edelleen joka arkipäivä 800, jotta potilaat saavat tarvitsemansa valmisteet, Pastila muistuttaa.

Somerolla järjestetään vuoden ensimmäinen verenluovutustilaisuus ensi tiistaina 21.1. kelo 13.30–18 seurakuntakeskuksessa. Verenluovuttajilla on oltava mukana virallinen henkilöllisyystodistus.

Kuka voi luovuttaa?

– terve, 18–70-vuotias, joka painaa vähintään 50 kiloa

– uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias

– 66 vuotta täyttänyt voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta

– hemoglobiiniarvon tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l (mitataan paikanpäällä)

– miehet voivat luovuttaa 61 ja naiset 91 vuorokauden välein

– yleisimmin käytetyt lääkkeet, kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät estä verenluovutusta