Vuonna 2010: Hämeenportti lopetti

0
Hämeenportissa on kuultu monia tasokkaita artisteja, kuten Hanna Pakarista. Nuori väki oli erityisen tyytyväinen ikärajattomiin päiväkeikkoihin. Kuva Eino Nurmisto

Somero-lehti 26.1.2010

Teksti Sauli Kaipainen
Päätös lopettamisesta kypsyi viime viikolla. Viimeiseen asti Jaska Sevón ja Petteri Kanerva ponnistelivat löytääkseen keinon, jotta voisivat jatkaa.
Lopettamisen syy löytyy anniskeluoikeuksien hakumenettelystä.
– Oikeudet haetaan vuodeksi kerrallaan. Meillä oli hakuprosessi kesken, ja paperit lähtivät meiltä liikkeelle ajoissa syksyllä, Jaska Sevón kertoo.
Lupaviranomaiset vetosivat päätöksessään siihen, tulevatko yrittäjät toimeen, että heillä on resurssit jatkaa työtään.
– Meillä ei ole konkurssia, täällä kiertäneistä huhuista huolimatta, vaikka jonkunnäköisiä taloudellisia vaikeuksia olikin. Valitus päätöksestä oli vetämässä, mutta sen käsittelyaika on kuukausia. Kiinteät kustannukset ovat sitä luokkaa, ettei ole järkevää odotella ratkaisuja.
Sevón toteaa anniskelulupamenettelyn tiukentuneen.
– Viime vuonna moni muukin joutui lopettamaan. Tosi mielellämme olisimme halunneet jatkaa. Tulevaisuus on tällä hetkellä ihan auki. Näin se on, baareja tulee ja menee, mutta rock’n roll lives forever.
Jatko on auki myös Rakennus Oy Someron Tasalalle, joka omistaa kiinteistön.
– Viime kesänä tiloista oli kolme kiinnostunutta, tällä hetkellä ei ole tiedossamme yhtään. Jotakin toivottavasti löytyy. Käytön suhteen emme tee rajoituksia. Muukin käy kuin ravintola, Ahti Lemberg toteaa.

Soitto hiljeni

Hämeenportti palasi takaisin Somerolle yli kaksi vuotta sitten, vuoden 2007 syyskuussa. Hämeenporttina paikka tunnettiin perustamisestaan saakka, ja 15 vuotta nimenä oli Satumaa.
Ruuan ja majoituspalvelujen ohella Jaska Sevón ja Petteri Kanerva halusivat tarjota somerolaisille elävää musiikkia.
Bänditarjonta hyppäsi Somerolla uusiin lukemiin. Hämeenportin lopettaessa huolestuneimmat äänenpainot ovat kohdistuneet musiikkiin. Tosiasiahan on, että ruokaa saa Somerolla edelleen muualtakin, siitä ei tule pula. Myös majoitustiloja on.
Sevón ja Kanerva haluaisivat, että musiikille löytyy mahdollisuuksia.
– Toivomme, että se jatkuisi jollakin tapaa. Musiikkitarjonnan järjestäminen on haastavaa ja vie aikaa, mutta sille on markkinoita. Täällä iskulauseena on ollut Kannat kattoon, tässä paikassa se ei meidän toimestamme toteudu, mutta jospa silti muualla.
Hämeeportin yrittäjät halusivat nostaa paikan profiilia monin tavoin. Näkyvimpänä yksityiskohtana tuli kunnollinen esiintymislava ja loosit poistuivat.
– Pinnat maalattiin ja äänentoistolaitteet hankittiin yleisön viihtymiseksi. Me tykätään Somerosta ja somerolaisista ja olemme saaneet saaneet tukea lopettamisvaiheessa. Huhut ja pahat puheet ovat olleet tosi vähissä. Hyvässä hengessä tämä on mennyt ja ihmiset ovat olleet hyvissä väleissä keskenään. Se on sitä, mitä me arvostetaan.
Sevón jakaa kiitoksiaan henkilökunnalle, yhteistyökumppaneille ja tuesta sekä kannustamisesta myös vuokranantajille.
– Eritoten kiitos kuuluu asiakkaillemme. Tosi mielellämme me oltaisiin tätä jatkettu.