Vuonna 2010: Isä tavoittelee MM-mitalia, poika innostui isänsä harrastuksesta

0

Somero-lehti 22.1.2010

Teksti ja kuvat Merja Ryhtä

Konsta Jokiniemi katseli kaihoissaan mäkihyppääjien kuvia ja toivoi, että pääsisi itsekin joskus hyppäämään. Kun hän löysi mummin ja ukin komeroista isänsä Marko Jokiniemen vanhoja mäkihyppyvarusteita, niin innostus nousi korkeuksiin.
Marko vei Konstan harjoituksiin Salosta Paimion mäkikeskukseen ensimmäistä kertaa noin vuosi sitten. Alkuun lähdettiin varusteihin tutustumisella ja harjoittelemalla alamäkilaskua. Nyt Konsta hyppää K-9 -hyppyrimäestä ja ennätys on kuusi metriä. Plakkarissa 7-vuotiaalla on neljäs sija oman seuran, Paimion Urheilijoiden kisoissa.
Konstan haaveena on isona hypätä Planican lentomäestä, ja joskus voittaa isä.
– Hyppääminen on ihan kivaa. Ei se pelota, vaikka olen kaatunutkin, vastaa ekaluokkalainen usein esitettyyn kysymykseen.
– Pojan pitää saada tekniikka ensin haltuun. Esimerkiksi ponnistuksen ajoittamisessa ja ylämäen laskuasennossa Konstalla on korjattavaa, pohtii Marko-isä.

Sloveniaan MM-kisoihin viikonvaihteessa

Poikansa harjoituksia seuratessa Marko tuumi, että jos kokeilisi jälleen itsekin mäkihyppyä. Nyt on menty niin pitkälle, että 31-vuotias palomies matkaa tulevana viikonvaihteena Sloveniaan veteraanien MM-kisoihin. Tavoitteena on tulla kotiin kultamitali kainalossa. Pahimmat kilpakumppanit löytyvät kotimaasta: Antti Koivuranta (Anssin veli), joka johtaa Suomen cupia, Tero Seppälä, joka voitti juuri Keski-Suomen mäkiviikon ja periksiantamaton harjavaltalainen Juha Nykänen (ei ole sukua Matti Nykäselle).
Marko hyppää Sloveniassa yli 30-vuotiaiden miesten sarjassa. Hän osallistuu sekä K-44 ja K-66 -mäen kisoihin.
Marko on tehnyt töitä MM-kisojen eteen. Hän on reissannut tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin harjoituksiin Paimioon. Konsta-poika on ollut matkassa kahtena päivänä. Välillä on käyty Salohallissa hyppäämässä aitoja ja kuivapomppuja. Lisänä Markolla on ollut voima- ja saliharjoitteita.
Markolla on alla loppukesältä 150 hyppyä muovimäestä ja talvelta saman verran laskuja lumisista hyppyrimäistä.

Idoleina Ahonen ja Nykänen

– Alastulon kanssa iskällä on vielä tehtävää. Kädet menevät sillai hassusti, näyttää Konsta isänsä tyyliä.
Oma isä on Konstan idoli, Janne Ahosen ohella.
– Jannella on samanlaiset superhienot lasit kuin iskällä, ja kyllä se hyppääkin aika hyvin, kehuu Konsta.
Markonkin listalla Ahonen on huipulla, mutta yksi on ylitse muiden.
– Matti Nykänen on edelleen maailman paras mäkihyppääjä, muistuttaa Marko.

Isä ja poika – Marko ja Konsta Jokiniemi.

Pohja hyppäämiseen Turkin mäestä Somerolta

Marko Jokiniemeen iski mäkihyppyinnostus 5-vuotiaana oman isän Jukka Jokiniemen ja Turkin Teron ja tämän isän Pekan hyppyjä katsellessa. Ensimmäisen hyppynsä hän nousi ilmaan tavallisilla hiihtosuksilla Somerolla. Siinä pompussa sukset menivät ristiin ja hajosivat.
Parhaaksi saavutuksekseen Marko sanoo Suomen mestaruuden 18-vuotiaana. K-90 -mäestä hän leiskautti 93,5 ja 90 metrin pituiset hypyt. Jokiniemen henkilökohtainen ennätys Rukan suurmäestä on 142 metriä. Sillä hän toi ensimmäisen Suomen mestaruuden mäkihypystä Somerolle.
Armeijan jälkeen Marko ei enää kisoihin lähtenyt.
– Innostukseni hiipui, kun hyppy ei kulkenut. Odotin aina vaan parempia tuloksia. Minulle kelpasi vain ykkössija. Hyppääminen muuttui suorittamiseksi. Turhauduin, muistelee Marko Jokiniemi.
Yhdeksän vuoden tauon jälkeen hyppääminen maistuu taas.
– Veteraanisarjoissa kilpaileminen on jotenkin rennompaa. Ura on alkanut uudestaan mukavasti.
Slovenian kisojen jälkeen Marko Jokiniemi jatkaa harjoittelua. Jyväskylässä ovat edessä SM-kisat helmikuussa. Maaliskuussa kisoja on Taivalkoskella, Rovaniemellä sekä Siilinjärvellä. Kuuden osakilpailun veteraanicupissa Marko on tällä hetkellä toisena. Ykkösenä on Antti Koivuranta. Muutama kisa on vielä jäljellä.
Mäkihypystä on tullut koko perheen yhteinen harrastus, vaikka Anne-vaimo aluksi kauhistelikin miesväen hyppäämistä korkeista mäistä.
– Saamme olla yhdessä ja viettää aikaa. Kilpailut ovat kaukana Salosta, joten matkustamista riittää. Kyllähän tämä on melko kallis harrastus, mutta voisi sen rahan paljon turhempaankin laittaa. Onneksi on löytynyt sponsoreita tukemaan, kiittelee Jokiniemi.