Vuonna 2010: Pentti Nikulalle nimikkomitali

0
Pentti Nikula -mitalin sai ensimmäisenä Pentti Nikula (oik.) itse. Mitali annettiin Jouko Mäki-Lohiluoman 50-vuotispäivillä Tampereella. Kuva Anselmus Atheticks

Somero-lehti 19.1.2010

Teksti Aulis Tiensuu

Tampereella lauantaina pidetty seiväshypyn hallitapahtuma ”Soittoa ja seiväshyppyä” muodostui monella tapaa juhlalliseksi tilaisuudeksi. Tapahtuman takana oli vuoden 1980 Seiväskarnevaalien nuorten sarjan voittaja Jouko Mäki-Lohiluoma, joka nyt juhli näin 50-vuotispäiväänsä. Mäki-Lohiluoma asuu nykyisin Tampereella ja 30 vuotta sitten hän edusti Seinäjoen Urheilijoita.
Päivänsankari yhdessä vaimonsa kanssa oli suunnitellut tapahtumaan liittyen Pentti Nikula -mitalin. Siitä kultainen versio on tarkoitus jakaa vuosittain yhdelle sekä seiväshypyssä että yhteiskunnallisesti tai kulttuurielämässä ansioituneelle henkilölle eräänlaisena Pro seiväshyppy -palkintona. Ensimmäisen sai itseoikeutetusti Suomen ja koko maailman ensimmäinen viiden metrin mies Pentti Nikula, somerolaissyntyinen ja Someron Esaa tuolloin edustanut seivässankari.
Nikula oli sitten jakamassa pronssista nimikkomitaliaan kaikille juhlatapahtumaan kutsutuille suomalaisille viiden metrin seiväshyppääjille. Yhteensä heitä on 113, joista yhdeksän somerolaisseurojen hyppääjiä. Paikalla kaikista oli vajaa puolet ja entisistä somerolaishyppääjistä Nikulan lisäksi Kauko Nyström jr. ja Juha Rauhaniemi.
Päivän syntymäpäiväsankari tunnetaan musiikkimiehenä, joka aikanaan teki Seiväskarnevaaleista kaksi levytettyä laulua. Nyt hän itse esitti yhdenmiehen orkesterilla alkumusiikkia ja muita maan mainioita musiikinesittäjiä oli sitten jatkamassa, kun alkoi musiikin säestyksellä käyty seiväskisa. Jouko Mäki-Lohiluoma oli jossakin vaiheessa julkisesti luvannut, että hyppää 50-vuotiaana vielä neljä metriä. Mies piti minkä lupasi ja pisti vielä 20 cm lisää, joka tiesi uutta 50-vuotiaiden Suomen ennätystä.
Kilpailuun Mäki-Lohiluoma oli haastanut yli 50-vuotiaita entisiä hyppääjäkavereitaan. Heistä Tapani Haapakoski oli päivän kilpailussa toinen, Antti Kalliomäki kolmas ja Kimmo Pallonen neljäs. Samoja miehiä nähtäneen ensi kesänä jälleen Someron seiväskarnevaaleilla, sillä paikalla olleen karnevaali-isäntä Kalle Pompun mukaan Lahden MM-kisoista ja näistä Tampereen kisoista innostunut veteraanikaarti on tulossa hyppäämään Somerolle runsain joukoin.
Myös Lahden MM-kisoissa neljänsiksi sarjoissaan hypänneet veljekset Juha ja Jyrki Rauhaniemi ovat jatkaneet harjoitteluaan talvikautena ja haalivat nyt sopivia seipäitä, jotta viime kaudella vähän neljästä metristä puuttumaan jääneet sentit ensi kesän Seiväskarnevaaleilla täyttyisivät.

Maailman ensimmäinen viiden metrin mies on kotoisin Somerolta.