Vuonna 2010: Vesiputket kovilla

0
Torsti Paasikallion vapaa-ajanasunnon keittiöön ei tullut vettä, muualle rakennukseen kyllä. Mikko Lindström sai putket suliksi. Hän asensi rikkimenneen sulanapitokaapelin tilalle uuden, jotta Paasikalliot välttyisivät jatkossa putkien jäätymisongelmalta.

Somero-lehti 12.1.2010

Teksti Merja Ryhtä

Mikko Lindström Putkiasennus Lindström Oy:stä kertoo, että hän ei tänä talvena ole vielä kovin monia putkistoja päässyt sulattelemaan. Perjantaina keikkoja oli pari. Seppo Liman Vesijohtoliike Putki-Saarinen Ky:stä toteaa, että viime viikolla oli muutama putkensulatusreissu. Ennen joulua mökkiläisten vesiputkia sulateltiin jonkin verran, mutta mitään ruuhkaa ei ole ollut.
– Lumikerros suojaa tänä talvena. Lumettomat talvet ovat opettaneet suomalaiset varovaisemmiksi. Silloin riitti töitä, sanoo Seppo Liman.
Mikko Lindström otaksuu, että sään lauhtuessa vesiputket työllistänevät enemmän.
Eeva ja Torsti Paasikallion vapaa-ajan asunnon keittiön hanasta vettä ei tullut, kun he saapuivat mökilleen Iso-Ätämön rannalle. Pesuhuoneessa vedentulo toimi ongelmitta.
Torsti Paasikallio arveli, että putken sisälle pantu lämmityskaapeli oli tullut tiensä päähän. Jäätynyt putken osa oli hänen mielestään vanhan ja uudisrakennuksen väliin jäävissä rakenteissa.

Mikko Lindström

Kaapeli pitää putket sulina

Espoolaisten Torsti ja Eeva Paasikallion vapaa-ajanrakennuksen keittiön hanasta ei tullut vettä, kun he saapuivat perjantaina mökilleen Iso-Ätämön rannalle. Pesuhuoneen putkissa vesi kyllä meni ja tuli.
Joitakin vuosia sitten mökkiä laajennettiin. Kun keittiön putki kerran jäätyi, ongelma ratkaistiin asentamalla vesiputkiin sisälle sulanapitokaapeli. Sen jälkeen vesi on virrannut, oli pakkasia tai ei. Viimeisimmät pakkaset toivat virtaukselle stopin keittiössä.
Torsti Paasikallio arveli, että sulanapitokaapeli oli tullut tiensä päähän. Vastus oli varmaankin mennyt rikki. Hän otaksui, että jäätynyt kohta löytyy rakennuksen laajennuskohdan tietämiltä: keittiön ja eteisen välisestä seinästä.
Mikko Lindström Putkiasennus Lindström Oy:stä sai lämminvesiputken kyllä sulaksi, mutta kylmävesiputki ei siltä istumalta auennut. Hän asensi uuden sulanapitokaapelin, jotta ongelma ei toistuisi. Jäätymiskohtaa päästiin lopulta sulattelemaan pesuhuoneen kautta.

Lumi suojaa

Etukäteistoiminnot välttävät monelta harmilta. Sulanapitokaapeli on yksi keino välttyä putkien jäätymiseltä.
– Talon kivijalan vierelle voisi kasata lunta. Se eristää, Mikko Lindström antaa ohjeeksi.
– Mutta ei mitään lumikokkareita, vaan löyhää lunta voi heitellä, opastaa lvi-myyjä Seppo Liman Vesijohtoliike Putki-Saarinen Ky:stä.
Lumi on tämän talven pelastus: se suojaa.
– Pari talvea sitten meillä riitti pakkasilla putkien sulattelua. Silloin ei ollut maassa suojaavaa lunta. Lumettomista talvista suomalaiset ovat ehkä jo ottaneet opikseen, tuumii Seppo Liman.
Alapohjan tuuletusaukot olisi syytä sulkea ennen pakkasia. Vesimittarit tulee suojata ja muistaa, että mittarihuoneessa on lämpö päällä.
– Tässä talven vaiheessa on jo myöhäistä antaa neuvoja, mutta ensi talvea varten kannattaa käydä läpi eristeet ja tarkistaa, etteivät myyrät, hiiret ja monet muut jyrsijät ole tehneet tuhojaan, luettelee Liman.
Hän kehottaa käyttämään malttia putkien sulattamisessa. Ohjeena on mieto lämpö ja ajan kanssa lämmittäminen.
– Jos jäätyneitä putkia rupeaa kuumailmapuhaltimella kovalla tohinalla sulattamaan, niin saattaa tulla suurempaa haittaa kuin hyötyä. Putket laajenevat ja rikkoutuvat. Liitokset irtoavat ja pumppukin saattaa hajota, Seppo Liman miettii.
– Putki kestää kyllä jäätymisen, mutta ei enää ehkä sulattamista, toteaa Mikko Lindström.
Hän kehottaa aloittamaan sulattamisen putken päästä eikä keskeltä.
– Kaikista paras olisi, jos putket vedettäisiin pintatyönä. Ne eivät olisi kylmän kanssa tekemisissä.