Somero-lehti 5.1.1990

Lamminniemen omakotiasukkaat ovat havahtuneet kamppailuun asuinympäristönsä puolesta. Alueen asukkaat eivät niele purematta kunnan suunnitelmia uusien omakotitonttien kaavoittamisesta Lamminniemen alueelle, keskelle vanhaa asutusta.

Keskiviikkoaamuna töihin tullessaan kunnanjohtaja Arto Luhtala sai omakohtaisesti nähdä ja kuulla lamminniemeläisten lujan uskon asiaansa: kunnanjohtajaa odotti työhuoneen ovella viidentoista hengen lähetystö, valmiina perustelemaan näkemyksiään ja vaatimaan kaavamuutoksen peruuttamista.

– Meitä on petetty! Meille kaikille on aikoinaan myyty tontit lupauksella, että uusia taloja ei ostamiemme tonttien läheisyyteen rakenneta. Joistakin tonteista on maksettu jopa kalliimpaa hintaa siihen sisältyvän rantanäkymän vuoksi, avasi asukaslähetystö sanaisen arkkunsa kunnanjohtajan virkahuoneessa.

– Jos suunnitelmat toteutuvat ja alueelle rakennetaan lisää, laskee meidän tonttiemme arvo ilman muuta. Se ei ole kuitenkaan tärkeintä tässä asiassa. Ennenkaikkea meitä harmittaa se, että viihtyisää asuinympäristöämme ollaan tällä tavoin tuhoamassa.

– Öitä ollaan tämän takia valvottu ja kyllä meni monelta joulukin pilalle!

Viedäänkö lapsilta leikkipaikat?

Lamminniemeläiset muistuttavat, että jo aiemmin on alueelle tehdystä kaavamuutoksesta tehty huomautus. Päättäjien tulisi tarkoin ottaa huomioon, kuinka muutoksille herkästä alueesta on kyse. Asukkaat kyselevät edelleen, missä lapset leikkivät ja muutkin virkistäytyvät, kun puistoalue lohkotaan tonteiksi.

Alueella asuu muun muassa monta perhepäivähoitajaa, joiden hoidokeille puistikko on erinomainen leikkipaikka.

– Ja isommat lapset kai halutaan ajaa tänne keskustan kaduille. Ei siellä heillekään ole turvallista leikkipaikkaa, jos kaavaan merkityt läpikulkutiet rakennetaan, epäiltiin lähetystön naisväen suulla.

Lamminniemeläiset ihmettelevät myös, voiko sähkölinjan alle rakentaan omakotitalon?

– Jotkut uusista tonteista menevät joko mitättömän pieniksi, jolleivät sitten ulotu sähkölinjalle.

Uuteen käsittelyyn?

Kunnanjohtaja Arto Luhtala vastaili kyselijöiden hämmästelyihin maltilliseen ja asialliseen sävyyn. Ensi töikseen hän riensi vakuuttamaan, että kaavamuutosehdotus on nähtävilläoloajan jälkeen syytä ottaa kunnanhallituksen uuteen käsittelyyn, ”koska se on herättänyt tällaisia reaktioita.”

Tonttimaaksi varatun alueen osalta Luhtala muistuttaa, että kyse ei ole ole suinkaan puistoksi kaavoitetusta alueesta, vaan maa- ja metsätalousalueesta.

– Tässä tapauksessa, kuten kunnan tonttipolitiikassa yleesäkin, on kysymys yksinkertaisesti siitä, että maata on otettava sieltä mistä sitä saa. Suunnittelupuoli kantaa tehdystä ehdotuksesta kollektiivisen vastuun, selvensi kunnanjohtaja kaavamuutoksen motiiveja ja vastuukysymyksiä.

Kompromissiratkaisu löytyy?

Luhtalan mukaan maankäyttö on yleisestikin asia, jonka yhteydessä on varauduttava muutoksiin. Lamminniemen osalta hän oli kuitenkin suoralta kädeltä valmis eräänlaiseen sovitteluratkaisuun, jossa otettaisiin huomioon niin asukkaiden intressit kuin myös kunnan tarpeet.

– Sovitaanko niin, että rajataan muutos koskemaan vain tätä osaa alueesta? sanoi kunnanjohtaja ja veti sormellaan linjaa Lamminniemen asutusalueen takaosaan. Suurin osa keskustelua herättäneestä alueesta jäisi tämän vaihtoehdon mukaan kaavamuutoksen ulkopuolelle.

– Minähän en asiaa päätä, mutta tällaisena voisin esittää sen kunnanhallitukselle, täsmensi Luhtala.

Uteliaat silmäparit pyrkivät kurkkimaan lähempää kunnanjohtajan ehdotusta ja sen nähtyään joukosta alkoi kuulua myöntäviä kommentteja. – Mutta huomautuksia lähtee ilman muuta…

Kiistaa herättänyt kaavamuutosehdotus on nähtävillä kunnanvirastossa vielä tämän kuun 21:nteen päivään asti. Sen jälkeen on kunnanhallituksen vuoro käsitellä mahdolliset kaavaa vastaan tehdyt huomautukset.