Abit lähtee!

0
Anniina Ballerina on balettia rakastava hiirityttö, jonka paras kaveri on Aliisa. Anniina oli penkkaripäivänä myös saippuakuplia puhaltavan

Koko Kiiruun koulukeskus oli jälleen sekaisin, kun abit lähtivät. Perinteiseen tapaan kevään abiturientit eivät poistu hiljaa hissukseen takavasemmalle, vaan jättävät taakseen kaaosta, meteliä ja ääntä.

Kaikki tapahtuu hyväntahtoisesti ja sovussa. Ylilyöntejä on hyvin vähän, ehkä intomielistä huulipunalla kasvoille piirtelyä lukuun ottamatta. Sitäkään ei näkynyt kovin paljon, sillä opettajat takavarikoivat parhaimpansa mukaan huulipunia haltuunsa.

Someron lukion rehtori Merja Klemola on hengästynyt. Hän kertoo säntäilleensä koululla edestakaisin heti aamukahdeksasta lähtien. ”Ettei vaan nyt sattuisi mitään…”, kuten some-ajan sanonta kuuluu.

– Tänä keväänä Somerolla kirjoittaa noin 50 opiskelijaa. Määrä on noin-luku, sillä kolme tai neljä heistä kirjoittaa vielä ensi vuonna, Klemola toteaa.

——————————————-

Mielikuvituksellisia cosplay-hahmoja riitti: ”Anna” Frozenista eli Ella Nyman (vas.), ”Neeko” Leaque of Legendsistä eli Carolina Niilo, ”Jawa” Star Warsista eli Väinö Verho sekä kanteleen kanssa ”Väinämöinen”, jonka alter ego on Valtteri Sirro.

Aamuja NOLLA,
aamuja NOLLA!

Rytmikkäät huudot kaikuvat kuorma-autojen lavalta: Aamuja on nyt jäljellä tasan nolla Someron lukiosta. Sitä on tahkottu kolme vuotta.

Abeilla on hauskaa. Ja katsomaan saapuneilla ihmisillä mukavaa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun saavat osansa abien tarjoamasta karkkisateesta.

Sitä ennen on hulinoitu ja pidetty hauskaa koulussa. Aamulla toiseen kerrokseen johtavat portaat olivat täynnä ilmapalloja. Siihen asti, kunnes viimeinenkin niistä oli poksautettu puhki. Siivoojat harjasivat roskia jo aamupäivän aikana.

Rooliasuissaan ovat Linda Varjo, Hilppa Juote, Salla Päivärinta, Sofia Vaittinen ja Ronja Nieminen.

Rehtori Merja Klemolan varusteena käytäviä kulkiessaan on sakset.

– Näitä tarvitaan muovikelmutettujen oppilaiden vapauttamiseksi.

Vahvasti tarttuva kutistemuovi on sitkeää tavaraa. Siitä ei omin avuin vapaudu, jos kädet ovat sidotut.

– Meillä on selkeä säännöt. Jalkoihin muovia ei saa laittaa, eikä päähän. Eikä oppilasta saa ohjata toisen kerroksen portaikkoon, Klemola tähdentää tärkeitä ohjeistuksia.

– Osa on vapauttamisesta harmissaan, mutta me opettajat odottelemme asiaan puuttumatta sen ajan vieressä, että kelmutus saadaan tehtyä. Se on kuitenkin se kivoin vaihe.

Ruokalan seinälle heijastetaan Abivideo. Sen tekeminen on perinne. Opettajat ovat ”roolituksissa” tärkeässä osassa. Tänä vuonna video kestää parisenkymmentä minuuttia.

Alisa Moisanderin hahmona oli Tuttiritari. Moisander kertoo Tuttiritarin olleen lastenohjelma, joka alkoi 2006. Hän tykkäsi siitä kovin. Tuttiritarin hevosen nimi oli Rusinante.

– Sensuuri on katsonut sen etukäteen. Lyhyitä kohtia pyydettiin leikkaamaan pois, sellaisia, missä näkyy yläkoulun oppilaita. Video on tarkoitettu vain lukion porukalle, neljättä kertaa abihulinoiden aikaan rehtorin virassa ollut Klemola huomauttaa.

Videon alkupäässä on kohta, jossa uutistenlukija selostaa, kuinka ”jotkut oppilaat yrittävät kompensoida vartin myöhästymistä, lähtemällä viisi minuuttia liian aikaisin pois”.

”Hakuna Ma’ Vodka” Ria Mattila ja ”Lääkärimaisterihirvi” Amanda Virtanen.

Turpa kii ja tutti suuhun , abi lähtee! Toisella luokalla olevan Anssi Maulammin paidassa on useita erilaisia tarroja, joita abiturientit ovat jostakin etukäteen tilanneet. Hänellä on huulipunaa kaulassa ja kasvoilla, ja karkkeja muovipussissa.

– Olen niitä kerännyt, kun abit ovat niitä mun paidan sisään tunkeneet, Anssi Maulammi naurahtaa.

Koronavirus-asussaan Aleksei Trofimovs. – Rankka ja ajankohtainen aihe, mutta täytyy ottaa kaikki huumorila, Trofimovs totesi.
Valmiina lähtöön, kuorma-auto startaa ja lakana lavan reunalla kertoo olennaisen.