Aika kuluu yhdessä tehden

0
Meneillään on Someron Eläkkeensaajien viikoittainen kokoontuminen Juttutuvassa. Vuorossa on tietokilpailu, jota vetävät oikealla Lea ja Esko Eronen.

Jukolan Juttutuvassa on menossa Someron Eläkkeensaajien tapaaminen. Yhteinen viikoittainen ajanviettohetki on muulloin paitsi kesäkuukausina. Tietovisa ja boccia ovat ohjelmassa joka toinen tiistai, ja tietovisa sekä seurapelit ovat joka toinen keskiviikko.

Koolla on 10–16:n eläkkeestä ja lisääntyneestä vapaa-ajasta nauttivan ihmisen joukko. Määrä on viime syksystä hieman noussut.

– Uudet yhdistyksen jäsenet tuovat aina uutta virtaa ja vilkkautta toimintaan. Kaikki ovat aina tervetulleita mukaan, toteaa Eläkkeensaajien puheenjohtaja Juhani Kaivo.

Näin tapahtuu koko ajan, sillä meneillään on Lea ja Esko Erosen vetämä tietokilpailu. He muuttivat Lohjalta Somerolle 2018 ja liittyivät porukkaan jäseniksi.

– Näitä Viisasten kerhon laatimia Viisasten Kokous -pelejä me tehtiin aikoinaan reilu 50 000 kappaletta. Pelissä on viisi kysymyspakkaa. Ne käsittelevät meille tuttua suomalaista elämämuotoa. Yleistietoa ja historiaa käsitteleviä kysymyksiä täällä Juttutuvassa on joka kerta 5–10 kappaletta, Esko Eronen selvittää.

Näitä kysymyksiä ennen on viisi pelkästään Someroa koskevaa kysymystä. Vastaukset tietää, kunhan on lukenut kunnolla Somero-lehteä. Alkuvuodesta esimerkiksi kysyttiin, minä päivänä Somerolla syntyi vuoden ensimmäinen vauva. Sekin tiedettiin täsmälleen oikein.

Pisteet lasketaan yhteen ja kuukausittain jaetaan kiertopalkinto. Marraskuussa ensimmäisen sai Kauko Viitanen ja joulukuussa Juhani Kaivo.

– Tammikuussa voittajia oli peräti neljä samalla pistemäärällä. He olivat Antti Kujansuu, Vuokko Latva-Äijö, Kaija Tammi, Ismo Valve ja Kauko Viitanen. Palkintopokaalia ei kuitenkaan lähdetty pilkkomaan, naurahtaa Eläkkeensaajien kotisivuja ylläpitävä Raija Eronen.

Palkinnotta ei tarvitse jäädä, vaikka ei tietäisikään. Ensimmäisellä kerralla Marja-Leena Korhonen palkittiin innokkaimpana ja uskaliaimpana yrittäjänä. Joulukuussa päädyttiin tasapisteisiin, joten palkintoakaan ei jaettu, ja tammikuussa tässä sarjassa palkittiin Harri Vuorela.

Tietoa voi siis tulla testaamaan, tai ainakin kuulemaan, mikä olisi ollut oikea vastaus. Kerran kysyttiin, mikä oli ”papin lehmä”. No, ennen vanhaan esimerkiksi siunaamaan tullut pappi sai palkakseen lehmän tai lehmän hinnan.

Laulu raikuu kerran kuukaudessa yhteislaulukarao-kessa. Tiskijukkana toimii laitteet omistava Esko Eronen. Kappaleet ovat valssia, tangoa, humppaa.

– Meidän ikäluokan lauluja, kuten Orpopojan valssia, Evakon laulua ja Kultaista nuoruutta, Juhani Kaivo listailee.

Juttutuvalla pelataan myös bocciaa ja lautapelejä. Pelipöytiä on useampia. Torstaisin keilataan 3–4 radalla noin 10 henkeä kerrallaan.

– Se on aika hyvin, koska se edustaa kymmentä prosenttia jäsenistä. Yhdistyksen koko jäsenmäärä on nyt 141 henkeä, Raija Eronen tietää.

Paikalla olevat todistelevat, että porukka on mukava ja kivoja retkiä tehdään. Seura on tulossa viisikymppiseksi eli keski-ikään. Juhlavuosi on 2022.

Eläkeläisyhdistysten ikä on yleisesti noin 50 vuotta. 1970-luvulla alkoi tulla eläkeläisiä, ja puoluetta lähellä olevat ihmiset alkoivat perustaa eläkeläisyhdistyksiä. Sen jälkeen puoluejakoja on yhdistyksissä pyritty häivyttämään.

Eläkkeensaajien historiikki on tekeillä, jotta se saadaan valmiiksi 50-vuotisjuhliin. Historiikkia kokoaa Teuvo Aaltonen.

Vakiintuneita tapahtumia jäsenistölle on Ojalankulmalla sijaitsevan Mäkilän tilan 100-vuotisessa pihapiirissä pidettävät kesäpäivät. Teatteriretkiä on ollut noin kahdesti vuodessa. Laivaristeilyjä on parit–kolmet.

Kesäteattereihin tehdään matkoja ja teatteriin mahdollisesti syksylläkin. Naapuriyhdistyksissä käydään ja edunvalvontaa tehdään kaupungin vanhusneuvostossa. Lisäksi on lähimmäistyötä ja yhteistyötä paikkakunnan muiden järjestöjen kanssa.

Joukosta poistuneita muistetaan, ja 70, 75, 80, 85 tai 90 vuotta täyttäviä sekä uusia jäseniä juhlistetaan. Pikkujoulukin on, ja dna:n avulla tehtävästä sukututkimuksesta kuullaan 19.2.

– Kesällä varmaan tehdään ”pyyhkeenhakureissu”. Haemme Eskimo-tehtaalta hyviä pesurättejä, kun teemme niin sanotun sokkomatkan jonnekin rannikon suuntaan, kuuluu porukasta.

Tupa-aamuja pidetään toripäivinä 6–10 kappaletta kesässä. Keitetään kahvia ja myydään arpoja. Kesällä on suunnitelmissa mennä esittäytymään Härkätien peräkonttikirppis-tapahtumaan.

Yhdistyksen puheenjohtaja on Juhani Kaivo ja varapuheenjohtaja on Antti Kujansuu. Hallituksen varsinaiset jäsenet ovat Pentti Eronen (myös taloudenhoitaja), Tellervo Suomalainen (myös vanhusneuvoston edustaja) ja Kaija Tammi. Sihteeri/jäsenasiainhoitaja on Katariina Tammi.

Varalla ovat Lea Eronen, Vuokko Latva-Äijö, Anna-Liisa Mannervuori ja Martti Sundström. Matkavastaava on Harri Vuorela.