Historian opetuksen monikasvoisuus

0

Miksi ihmisillä on niin paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä muista kulttuureista ja maista? Tähän on varmasti todella paljon eri syitä. Kuitenkin yksi tärkeä tekijä on se, miten meille esitetään muut kulttuurit. Jos et ole itse monikulttuurinen tai et ole ikinä perehtynyt muihin kulttuureihin, sinun näkemystäsi voi todella helposti muokata. Tarkemmin ottaen puhun puolueellisesta historian opetuksesta kouluissa.
Historiaa opetetaan eri näkökulmista kaikissa maissa. On täysin luontevaa opettaa historiaa nostaen oman maan ja kulttuurin asemaa ja ylpeyttä. Nuorille sysätään nationalistinen ajattelutapa ja kuorrutetaan patriotismilla. Se ei tietenkään vahingoita ketään, paitsi nuoren mahdollisuutta muovailla oma mielipide faktojen pohjalta, ilman valmiiksi luotuja ennakkokäsityksiä.
En väitä, että tällainen opetus olisi täysin väärin; jokaisen pitäisi olla ylpeä maastaan ja kulttuuristaan. Ylpeä voi kuitenkin olla niin monesta muusta asiasta! Miksi pitäisi olla niin ylpeä sodasta, joka aiheutti valtavia ihmis-, resurssi- ja aluemenetyksiä, eikä varsinaista voittajaa edes ole? Miksi esimerkiksi suomalaiset eivät voisi olla ylpeämpiä maansa elintasosta ja tuoda esille nykysaavutuksia sen sijaan?
Törmäsin omassa historiankirjassani mielenkiintoiseen kohtaan, jossa kuvailtiin Neuvostoliiton sotilaita ja heidän “naurettavuuttaan” talvisodan aikana. Tulivat kuulemma kuin idiootit juhla-asuissa kokonainen orkesteri kourassa, kun luulivat päihittävänsä Suomen parissa päivässä. Kiitoksia, en tarvitse tällaista tietoa koetta varten. Ei voi tietää, miten asiat oikeasti olivat, ja tämä vain kuulostaa epäkunnioittavalta. Mielestäni olisi hienoa, jos historian oppiainetta voitaisiin opettaa neutraalimmasta näkökulmasta.
Historia on mennyttä. Siitä sai olla ylpeä, kun se oli ajankohtaista. Nyt on nyt. Olkaa ylpeitä maasta, jota te olette rakentaneet ja rakennatte tänään, teillä on niin monia hyviä syitä siihen.

Anonyymi