Historian siipien havinaa

0

Maailman mahtavimmat valtiomiehet, Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt , Englannin pääministeri Winston Churchill ja Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin poseeraavat kuvassa Livadian palatsin seinustalla Krimillä.
On helmikuu 1945 ja maailmansota riehuu edelleen. Valtiomiehet sopivat maailmanjärjestyksestä, YK:n perustamisesta ja Saksan kohtelusta sodan jälkeen. Itä-Euroopan maille luvataan oikeutta päättää hallintotavastaan, mutta Stalin jymäytti.
Päädyimme porukalla Krimin Jaltalle aivan toisenlaisissa tunnelmissa 2009 ja –10. Menimme viettämään seurueen yhden veljeksen ja seuraavana vuotena sisaren 50-vuotispäiviä.
Livadian palatsi, entinen tsaarin kesäasunto ja Jaltan konferenssin näyttämö, oli paikoillaan. Sen historiallisessa miljöössä, sivurakennuksen ravintolassa, pidettiin mieliinpainuneet juhlat molemmille. Oli mainiota ruokaa, hyviä juomia ja tunnelma korkealla.
Krimin Jalta on kaunis ja vehreä paikka, jonne suomalaiset tekivät suurin joukoin ammattiyhdistysten tukemia pakettimatkoja vielä 1980-luvulla. Bussit veivät Leningradiin, jossa siirryttiin lentokoneisiin. Satojen huoneiden Jalta-hotelli palveli. ”Varo liukasta lattiaa” -kylteistäkin voi päätellä, että suomalaisia turisteja kävi paljon.
Suomalaisasiakkaiden virrat olivat ehtyneet 2000-luvun puolella. Jalta-hotellin aularavintolan tarjoilija muisteli kaiholla suomalaisten avokätisiä tippejä. Punaisen Ladan kuski kahautti tuokiossa rantakadulta ylös hotellille, ja ilmoitti sujuvasti suomeksi, että hinta on 10 markkaa.
Korkeuserot olivat suuria. Köysirata vei ylös vuorelle tataarikylään. Tunnetuin nähtävyys Pääskysenpesä-palatsi sijaitsi sekin korkealla Mustanmeren rannalla. Rantakadulla olivat sulassa sovussa Leninin patsas ja McDonald´s. Lauantaina torilla soi Mustanmeren valssi ja kansa tanssi.
Vuonna 2014 Krimin niemimaa liitettiin Venäjään. Uskottiin, että turisteja ja rahaa alkaa virrata Venäjän suunnalta, mutta ilmeisesti niin ei ole tapahtunut.

Salli Lehtinen
toimittaja, eläkkeellä