Jo nyt voi ryhtyä perhosbaarin tekoon

0
Kesän viimeinen perhonen. Kuva Veera Ojansuu.

Perhoset viettävät yleensä talven diapaussissa eli lepotilassa, jonka aikana elintoiminnot ovat erittäin hitaat. Tässä tilassa perhonen kestää helposti yli 30 asteen pakkasia. Keväällä, auringon lämmittäessä, perhoset heräävät koloistaan.
Poikkeuksellisen talven johdosta perhosia ja muitakin hyönteisiä on jo alkanut näkyä.

Anna Ovaskainen vie tämän perhosbaarin Häntälän notkoihin.

Toimituksessa poikennut Anna Ovaskainen haluaa antaakin lehden välityksellä vinkin, että perhosbaarit voisi jo pikku hiljaa availla.
Hän rakensi ”juottolan” juomatölkin kannesta, meikkisienestä ja kuminauhasta.
– Pitää varmistaa, että materiaalit ovat myrkyttömiä, hän huomauttaa.
Sienen hän aikoo kastaa nesteeseen, joka sisältää alkoholitonta punaviiniä ja fariinisokeria.
Ovaskainen muistuttaa myös, että baarin on oltava sellainen, etteivät eläimet huku siihen. Kunnon kiinnityksestä on myös huolehdittava. Samoin siitä, että roskat kerätään pois luonnosta, kun baari suljetaan.
Perhosbaarien teko-ohjeita on paljon muunkinlaisia. Esimerkiksi Luonto -lehti neuvoo sekoittamaansamassa suhteessa punaviiniä ja punaviinietikkaa. Tarjoiluastiaksi sopivat jogurtti- tai viilimukit, jotka täytetään omenansuikaleilla ja ylikypsillä banaaninviipaleilla, jonka jälkeen kupponen täytetään viinisekoituksella. Pikarin voi ripustaa oksaan tai asettaa vaikka ulos pöydälle.
Luonto-Liitto neuvoo tekemään 1-luokan perhosravintolan tyhjään jogurttipurkkiin. Lisäksi tarvitaan vaahtomuovin tai kankaan pala, nasta ja keppi.
”Leikkaa kupin laidat liuskeisiksi ja taivuta ne alaspäin. Älä leikkaa liuskoja aivan pohjaan asti vaan jätä alaosaan matala kuppi (reunan korkeus noin 1 cm). Kiinnitä kukka kepin nenään nastalla. Kasta paperinenäliina, kangasriepu tai vaahtomuovinpala syöttinesteeseen ja laita se kukan keskuskuppiin. Syöttinesteellä kyllästetyn kangas- tai vaahtomuovin palan voi myös kiinnittää naruun ja ripustaa roikkumaan esimerkiksi puun oksaan. Kostuta syötti joka ilta uudelleen.”
Syöttinesteeseen voi Luonto-Liiton mukaan laittaa kotikaljaa, siirappia, hiivaa, omenahilloa, hunajaa tai banaania.